İSO ikinci 500 Büyük Firma Raporu'nun sonuçları, sanayici KOBİ'lerin ne denli küçük olduğunu, büyüme ve yatırım gereğini ortaya koyuyor. Türkiye, tasarrufu yüksek olmayan bu nedenle yatırım imkanları kısıtlı bir ülkedir. Bunun için yabancı fonların yatırımlarımızdaki etkisi büyüktür. Ancak son uluslararası gelişmeler yabancı yatırım fonlarını daraltacaktır. Bu nedenle yatırımların sağlığı bugün eskisinden daha önemlidir. KOBİ'lerin sağlıklı yatırım yapmaları için düşünce aşamasından, yatırım sona erene kadar onlara danışmanlık yapacak kurumlara ihtiyaç vardır.
İSO ikinci 500 Büyük Firma Raporu'nu açıkladı. Ağırlıklı olarak KOBİ'lerin yer aldığı ikinci 500 büyüğün sanayi sektörü içersindeki payı sadece yüzde 4.2. İlk 500 Büyük'ün payı ise yüzde 51.2. Bu da gösteriyor ki KOBİ'lerin doğru yatırım yapması ve büyümesinin büyük önemi var. KOBİ'lere sağlıklı yatırım için koçluk edecek kuruluşlara ihtiyaç var.
Dün sabah bir yatırım bankasının iktisat ve mühendislik müdürüyle sohbet ediyoruz. Önce iktisat ve mühendisliğin birlikte anılmasının bende yarattığı şaşkınlığa cevap arıyorum. Konuşurken bir ara, "Biz yatırımı sadece finansal açıdan değerlendirmiyoruz. Bunun yanı sıra projenin kârlılık taşıyan, doğru bir yanı olup olmadığına da bakıyoruz" diyor. Böylece bende şaşkınlık yaratan konunun yanıtını alıyorum.
Ardından yatırımları değerlendirirken önlerindeki zorluğu anlatan şu değerlendirmeyi yapıyor: "Biz üç ay ilersinin görülemediği bir ortamda firmaların projelerini 6-7 yıllık bir yatırım için kredilendiriyoruz. O nedenle bu 6-7 yıllık süreçte bu projenin geliştirilmesinde firmayla birlikte yürümeyi amaç ediniyoruz. Yıllık kontrollarla, zorlukla karşılaştıklarında talep ettikleri danışmanlık hizmetlerini onlara sunarak yardımcı olmaya, projenin sağlığını korumasına çalışıyoruz. Bir anlamda kendimizi sadece proje kredilendirmekle görevli görmüyoruz. Aynı zamanda firmanın iş ortağı, danışmanı gibi, yatırım sürecinde sürekli bir arada olmaya çalışıyoruz."
Türkiye'de özellikle KOBİ'lerin yatırım dönemlerinde bu tür rehber kurumlara büyük ihtiyaçları var. KOBİ'lere hizmet veren bankaların tümünün bu alanda hizmet verecek birimler geliştirmelerine ve yatırım süresince işletmelerle birlikte iş ortağıymış gibi hareket edebilecek uzmanlıklara ihtiyacı olması gerekir. Ayrıca, KOSGEB gibi kurumların içersinde de yatırım yapacak KOBİ'lere sektör seçimi ve yatırım süresinde danışmanlık yapacak bölümlerin geliştirilmesi gerekiyor.
Bu danışmanlık hem yatırımların doğru alanlara yapılmasını sağlayacak hem rekabetçi üretime imkan yaratacaktır. Bu hizmeti verecek kurumlar, hem yatırım yapılacak sektörlerin dünya ekonomisindeki trendlerini takib ederek yatırımcıları doğru alanlara yöneltecektir hem de yanlış yatırımların neden olduğu olumsuzlukların, batmaların, geri dönmeyen kredilerin artmasının önüne geçecektir.
Türkiye'de yanlış bir anlayış, yanlış bir atalar sözüne neden olmuştur:" Allah her çivi çakandan razı olsun". Oysa doğru olan, "Doğru yere çivi çakandan, doğru yatırım yapandan Allah'ın razı olması, yanlış yere çivi çakan, yanlış yatırım yapandan razı olacak bir durumun bulunmadığıdır."
Bir araştırma, Türkiye'de KOBİ'lerdeki yatırımların yüzde 30'unu ilk beş yılda batan firmaların oluşturduğunu ortaya koyuyor. O nedenle fizibilite alışkanlığı olmayan Türk küçük yatırımcılarının, doğru yatırım alanlarını seçmelerini sağlayacak yönlendirici kurumlara ihtiyaç var. Doğaldır ki bu yönlendiricilik sadece alan seçimi ve yatırım başlangıcı için değil, aynı zamanda yatırımın gerçekleşme süreci için de önem taşımaktadır.
Türkiye, tasarrufu yüksek bir ülke değildir. O nedenle yatırım için imkanları kısıtlıdır. Bu imkanların doğru kullanılmasının, yatırımların en verimli alanlara yapılmasının önemi büyüktür. Bu nedenle yatırımcıların daha yatırımı düşünme aşamalarında hizmet alabileceği kurumların bulunmasının önemi çok büyüktür.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 23.08.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.