Çalışma hayatımızın olmazsa olmazı İş ve Sosyal Güvenlik hukukunda haklarımız konusunda bilinçsiz olmamızdan dolayı hak kayıpları yaşanmaktadır.
Bundan dolayı bu alanda kaynaklar sınırlı da olsa son yıllarda , bilinçleme oranında artış meydana gelmiştir.
2000 yılından önce yazılı ve görsel medya da İş ve Sosyal Güvenlik mevzuatı kapalı kutu olarak gösterilmekte ,can alıcı kanun maddeleri irdelenmeyerek işçi,işveren ve çalışma hayatının paydaşları körebeyi oynamışlardır.
2000'li yıllardan sonra emeklilikte kademeli geçiş,iş hukukunda,toplu sözleşme hukukunda,borçlar kanunda yapılan değişikliklerle birlikte, sosyal güvenlikte tek merkezi yönetimle karmaşıklık sarmalı artarak büyümeye devam etmiştir.
Her yapılan hukuksal anlamda reform ile çalışanların hakları ellerinden alınmaya başlanmıştır
Bu alanda eleştirel anlamda yazılar yazmanın meaşelesini yakan ALİ TEZEL,günümüzde ulusal anlamda yayın yapan gazete ,dergilerde görüş beyan eden İş ve Sosyal Güvenlik yazarları ortaya çıkmıştır.
Bölgesel yayın yapan gazetelerde görüş bildiren köşesi olan yazarlarında ortaya çıkması ile birlikte geniş bir yelpazeye yayılmıştır.
Kısaca yazılı ve görsel medya da görüş bildiren İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanlarının öncelik hedefi bu alanda kapalı kutuları açmak ,bilinçlendirmeyle birlikte haklarımıza sahip çıkmayı öğretmek hedefleri arasındadır.
Bu alanda yazanların en büyük dayanağı konusuna göre Hukuk'tur.
Genelde yazılarında yargı kararları ve içtihadlar yer almaktadır.
Bir çok yazar dostumuz okuduğu akademik anlamda okullardan %35 oranında hukuk dersi almıştır.
Bizler alanımızda hukukçulara müdahale etmeden sadece vatandaşın anladığı dilde yazarak ,onların gerek emeklilikte gerekse iş hukukunda yer alan ihbar,kıdem tazminatı,yıllık izin ,işe iade gibi genel ve güncel konularda bilgi vermekte ,hak arayışlarında hukuki yolları önermekte ,konusunda uzman avukatlardan destek almalarını tavsiye ediyoruz.
Hukukçu dostlarla bir araya gelerek yasalardaki yanlış uygulamaları eleştirerek ,yapılması gereken yeni düzenlemeleri tavsiye ediyoruz.
Bugünlerde bu eleştirel yaklaşımlar hayat bulmasa idi , 5510 sayılı ,4857 sayılı ,6331 sayılı kanunlarda değişikliğe gidilmezdi.
Bunları eleştirmek adına yazan tüm İş ve Sosyal Güvenlik Yazarları sizce suç mu işledi?
O halde suç işlenmiş ise sadece ALİ TEZEL değil, yazılı ve görsel medya da bu alanda görev yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulması gerekir.
ALİ TEZEL NEDEN SUÇ İŞLEMİŞ GEREKÇESİ NE?
Bu sıralamalar sürüp gider.
18 Yıldır gece ve gündüz demeden 10 Bin üzerinde yazısı ,kitaplarıyla birliket STK yaptığı söyleşilerle suç işlemişse ,aslında bu suç her gün işleniyor.
Fakir fukara ve garibanların emeklilik ve diğer sosyal güvenlik konularında yardımları olması suç işlemek ise ,her gün o suç işleniyor.
Yıllarca maaşlarından kesilen Emekli Dernek kesintilerini halka açıklamak suç ise ,bunu basında işliyor.
Mahkemelerde dava açmaya yönlendirmesi mi suç?
Kısaca yıllardır tecrübeli olduğu alanda bilgilerini kamuoyu ile paylaşması suç ise ,bu suçu bilgi paylaşarak büyür diyenlerde işliyor.
Her halde bugünden itibaren tüm Sosyal Güvenlik alanında yazan ,görüş beyan edenler dikkatli olsunlar haklarında suç duyurusu yapılabilinir.
Yarın adliye koridorlarında ifadeye çağrılabilirsiniz.
(Kaynak: alitezel.com | 05.11.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.