BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Türkiye’de kaç işçi var? - MuhasebeTR

Resul KURT - Türkiye’de kaç işçi var?

Bugünlerde, başta THY olmak üzere bazı büyük tekstil şirketlerinde işçi sendikaları ile işverenler arasındaki görüşmelerin olumsuzlukla sonuçlanması üzerine üst üste grev kararları alınmaya başladığını görmekteyiz.

2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev Ve Lokavt Kanunu’na göre toplu iş sözleşmesi, hizmet akdinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek üzere işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan sözleşme olarak tanımlanmaktadır.

Toplu iş sözleşmeleri, tarafların karşılıklı hak ve borçlarını, sözleşmenin uygulanmasını ve denetimini, uyuşmazlıkların çözümü için başvurulacak yolları düzenleyen hükümleri de ihtiva edebilecektir. İşçiler adına işçi sendikasının, işvereni veya sendikasını toplu pazarlığa çağırabilmesi için işçi sendikasının işkolunda yüzde 10 barajını geçmiş olması ve işyerinde de çoğunluğa sahip olması gerekmektedir.

Bir işkolunda çalışan işçilerin yüzde 10’unun tespitinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca her yıl ocak ve temmuz aylarında yayımlanacak istatistikler esas alınmaktadır. Bu istatistiklerde belirtilecek işkolundaki bütün işçi sayısı ile bu işkolundaki sendikalara mensup üye sayısı toplu sözleşme ve diğer işlemler için istatistik yayımlanıncaya kadar geçerlidir. Yetki belgesi almak üzere müracaat eden veya yetki belgesi alan işçi sendikasının yetkisini daha sonra yayımlanacak istatistikler etkilemez.

‘2821 Sayılı Sendikalar Kanunu Gereğince İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayılarına İlişkin 2007 Temmuz Ayı İstatistikleri Hakkında Tebliğ’e göre; toplam işçi sayısı 5.292.796 kişi olup, bu işçilerden toplam 3.091.042 kişisi sendikalı imiş. Buna göre, işçilerin % 58,40’ının sendikalı olduğu belirtiliyor.

Oysaki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına göre 2007 yılı haziran ayı itibariyle zorunlu sigortalıların toplam sayısı 8 milyon 290 bin 142 kişi. Yani Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK kayıtları arasında 2 milyon 997 bin 346 kişilik bir fark var. Neredeyse sendikalı işçi sayısı kadar işçinin, yüzde 10 barajının tespitinde dikkate alınmadığını görmekteyiz.

Eğer SGK kayıtları doğruysa (ki en sağlıklı bilginin Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları olduğu konusunda tereddüt yok) bu durumda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi verilmesinde dikkate alınan yüzde 10 barajının sağlıklı bir şekilde belirlenemediği anlaşılmaktadır. Acaba SGK kayıtları esas alınsa hangi sendikalar yüzde 10 barajını geçemeyecek, doğrusu merak ediyorum.


Teşekkürler

star okuru



Geçen hafta Giresun’a fındık toplamaya giden ve Malatya-Sivas karayolundaki feci trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 24 mevsimlik tarım işçisiyle ilgili yazıma çok sayıda star okurundan destek ve teşekkür mesajları aldım. Hepsine şükranlarımı sunuyorum.

Bu maillerden birisi de, Adıyaman’ın deniz feneri diyebileceğimiz Ab-ı Hayat Derneğinden geldi. Dernek, vefat eden ailelerin acılarını paylaşmak üzere ailelere gıda, giyim, temizlik malzemesi, kırtasiye, çocuk oyuncak vb. malzemelerden oluşan yardım paketleri dağıtmış.

Ancak, beni asıl duygulandıran aynı derneğin ırgatların çalışmaya gittiği Karadenizde, boğularak vefat eden ve maddi durumu iyi olmayan Giresun’lu iki aileye de karınca kararınca yardım yapması.

Geçtiğimiz hafta görüştüğüm Deniz Feneri Derneği Başkanı Engin Yılmaz’ın da mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarıyla yakından ilgilendiğini görmekten müteessir oldum.

Umarım en kısa zamanda Deniz Feneri hayatını kaybedenlerin ailelerine yardımlarını esirgemez. ‘Yüzyılın İyilik Hareketi’ ırgatların da karanlık dünyasını aydınlatır.

Burada tekrar belirtmekte yarar görüyorum, Malatya-Sivas karayolundaki trafik kazasında hayatını kaybeden Adıyamanlı tarım işçilerinin aileleri için Malatya Valiliği bir yardım kampanyası başlattı. Ziraat Bankası Merkez şubesinde; 48446320/5001 No’lu YTL, 48446320/5002 No’lu USD ve 48446320/5003 No’lu Euro hesaplarına yardım yapılabilecek.

Vatandaşına sahip çıkamayan 3-4 ilin yöneticisine de bir çift sözüm var. Artık televizyonlarda, gazetelerde karayollarına yayılmış mevsimlik tarım işçilerinin cesetlerini görmek istemiyoruz. Siz utanmayabilirsiniz ama, lütfen bizi insanlığımızdan utandırmayın.

(Kaynak: Star Gazetesi | 23.08.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM