İş kazalarının sayısal değerlendirmesi yapıldığında ülkemizin bu alanda üst sıralarda olduğu görülmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile işverenlerin iş kazalarını önlemelerini sağlamak ve çalışanlardan gelen talepleri işverenlere sağlıklı aktarabilmek için çalışan temsilcisi atanması zorunluluğu gelmiştir.
Ancak işletmelerin çalışan temsilcilerinin görevlendirmelerini formalite olarak görmeleri ve bu kişilerin eğitim ve diğer prosedürler açısından desteklenmemesi nedeniyle arzulanan hedefl ere ulaşılamamıştır. İşletmeleri ve sorunlarını en iyi tanıyan ve değerlendirenlerin işyeri çalışanları olduğu dikkate alındığında iş kazalarının önlenmesinde çalışan temsilcilerinin önemi daha iyi anlaşılabilecektir.
İşveren; işyerinin değişik bölümlerindeki riskler ve çalışan sayılarını göz önünde bulundurarak dengeli dağılıma özen göstermek kaydıyla, çalışanlar arasında yapılacak seçim veya seçimle belirlenemediği durumda atama yoluyla, aşağıda belirtilen sayılarda çalışan temsilcisini görevlendirmelidir. Buna göre;
■ 2 ile 50 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde bir,
■ 51 ile 100 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde iki,
■ 101 ile 500 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde üç, ■ 501 ile 1000 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde dört,
■ 1001 ile 2000 çalışanı bulunan işyerlerinde beş
■ 2001 ve üzeri çalışanı bulunan işyerlerinde altı.
Birden fazla çalışan temsilcisinin bulunması durumunda baş temsilci, çalışan temsilcileri arasında yapılacak seçimle belirlenecektir.
Çalışan temsilcileri, tehlike kaynağının yok edilmesi veya tehlikeden kaynaklanan riskin azaltılması için, işverene öneride bulunma ve işverenden gerekli tedbirlerin alınmasını isteme hakkına sahiptir.
Görevlerini yürütmeleri nedeniyle, çalışan temsilcileri ve destek elemanlarının hakları kısıtlanamaz ve görevlerini yerine getirebilmeleri için işveren tarafından gerekli imkânlar sağlanacaktır.
İşyerinde yetkili sendika bulunması hâlinde, işyeri sendika temsilcileri çalışan temsilcisi olarak da görev yapacaktır.
Çalışan temsilcilerinin görevlendirilmemesi veya seçilmemesi durumunda 1.120 TL,
Çalışan temsilcilerinin işverene öneride bulunma ve tedbir alınmasını isteme hakkının verilmemesi durumunda 1.680 TL ve,
Çalışan temsilcilerinin ve destek elemanlarının haklarının kısıtlanması, imkan sağlanmaması durumunda hakları kısıtlanan her birey için 1.120 TL, İPC uygulanacaktır.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 22.10.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.