Torba Kanun’la vatandaşın, esnafın, çiftçinin ve şirket ortaklarının prim borcu yapılandırma kapsamına alındı. Başvurular başladı ve şu günlerde peşin ya da taksitle ödeme talepleri alınıyor. Fakat bu yapılandırmada öncekilere göre bir eksiklik var; 2008 ve 2011 yıllarında borçlulara uygulanan “krediyle emeklilik” seçeneğine yer verilmedi.
Krediyle emeklilik nedir?
“Krediyle emeklilik de nedir” diyenler için açıklayalım. Diyelim ki esnaf, şirket ortağı, çiftçi ya da isteğe bağlı sigortalı olarak SGK’ya prim borcunuz var. Borcunuzu bugün ödeseniz emekli olabiliyorsunuz fakat ödeme gücünüz yok. Taksitlendirme yapsanız, taksitler bitmeden emekli olamıyorsunuz. İşte bu noktada SGK bir banka ile protokol yapıyor. Siz bankadan aldığınız krediyle SGK’ya borcunuzu peşin ödüyorsunuz ve aylığınız bağlanıyor. Bağlanan aylıktan da kredi taksitleriniz kesilmeye başlıyor. Hem emeklilik ve sağlık güvencesine kavuşuyorsunuz hem de SGK’ya olan borcunuzdan kurtulmuş oluyorsunuz. Daha önceki yapılandırmalarda SGK, Halkbank ve Ziraat Bankası ile bu şekilde protokol yapmış ve on binlerce vatandaş bu haktan yararlanmıştı. Bu sefer henüz protokol yapılmadı fakat okurlarımızdan gelen taleplere bakılırsa, ciddi sayıda vatandaşta bu yönde beklenti mevcut.
Üç alternatif yol var
Soru: Sadettin Bey, kardeşim 40 yaşında, işsiz ve böbrek yetmezliği var. 3-4 yıllık Bağ-Kurlu ama hiç yatırmamış. 10.000 lira kadar borcu var. Hiçbir geliri yok, üstüne kayıtlı bir şey yok, sağlık güvencesi yok. Özel hastanelere gidiyoruz ama dayanamıyoruz. Kardeşim için nasıl bir yol izleyelim? Babamız emekli, ben özel bir şirkette çalışıyorum. Babam veya benim üzerimizden sigortalı olabilir mi? Metin B.
Cevap: Değerli okurum, kardeşinizin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için birkaç alternatif yol var. Kardeşiniz;
- Son Torba Kanun kapsamında Bağ-Kur borcunu yapılandırarak hemen sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilir. Bu durumda iki ayda bir taksit ödemesi ve yine cari ay primlerini düzenli ödemesi gerekir.
- Borcunu yapılandırma imkanı yok ise Bağ-Kur sigortalılığını sonlandırıp, %60 ve üzeri maluliyet raporu alarak babanızın üzerinden sağlık yardımlarını alabilir.
- Maluliyet raporu alamaz ise yine Bağ-Kur sigortalılığını sonlandırarak, gelir testine girebilir. Gelir testinde geliri en düşük seviyede çıkarsa, prim ödemeden yeşil kartlı gibi sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
Gelir testine başvurabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili yasa çıktığında ve akabinde işsiz olduğum için sosyal güvencem yoktu. Bu arada yaklaşık 4000 TL kadar borcum birikmiş. Geçen sigortalı olarak işe başladım. Şimdi geriye dönük olarak gelir testi yaptırırsam borcum silinebilir mi? Kaymakamlığa gittiğimde “hanenizde iki adet yeni araç gözüktüğü için teste girmenize gerek yok” dediler. Bu konuda ne tavsiye edersiniz? Akın D.
Cevap: Değerli okurum, Torba Kanun kapsamında 6 ay içerisinde gelir testine girme hakkınız var. Gelir testi sonucu geriye dönük olarak da etkili olacaktır. Dolayısıyla her halükarda teste girmenizi tavsiye ederim. Test sonucuna göre borcunuz yeniden hesaplanacak, dilerseniz peşin dilerseniz taksitli olarak ödeyebileceksiniz. Hanenizde iki adet araç olması, teste girmenize engel olmaz. Tüm gelir faktörleri birlikte değerlendirilerek gelir seviyeniz belirlenir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 15.10.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.