Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch geçtiğimiz cuma günü yayımladığı raporda, Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviye olan ‘BBB-’ kredi notunu ve ‘durağan’ görünümünü teyit etti, korkulan not düşüşü gerçekleşmedi. Ülke olarak hep birlikte rahat bir nefes aldık.
Oysa aynı Fitch, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından yaptığı açıklamada adeta, “Kredi notunuzu düşürebilirim, hazırlıklı olun” mesajı vermiş, ülkede paniğe yol açmıştı. Ekonomiyi yöneten hükümet daha ne olduğunu anlayamadan Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girmiş, “Rating kuruluşları siyasi karar veriyor. Teknikten uzak ve siyasi olarak karar alıyorlar. Bunlara bir vazife verilmiş, onu yerine getiriyorlar. Gerekirse Başbakan’a söylerim, bunların anlaşmalarını feshederiz” demişti.
Fitch’in bahar çiçekleri
Fitch’in yeni raporuyla Türkiye’den not öncesi gelen açıklamalar birlikte okunduğunda şu tespitler tartışılabilir görünüyor: Ya Fitch Türkiye ile yaptığı ballı (!) anlaşmanın feshedilmesini göze alamadı, içi kan ağlaya ağlaya notu düşüremedi ya da bu rating kuruluşları gerçekten de teknikten uzak, siyasi karar verdiler, hatta yeni aldıkları vazifeyi yerine getirdiler! Öyle ya, ülke topyekûn karamsarlığa bürünmüşken; Fitch’ten gelecek kâr, kış, kıyamete karşı hazırlık yapılırken, ne oldu da birden bire etrafı Fitch’in bahar çiçekleri sarıverdi?
Biri siyasi üç gelişme
Fitch’in olumsuz açıklamalarından sonra biri dışarıda ikisi içeride üç önemli gelişme oldu. İçeride bir,Babacan’lı ekonomi yönetimi yeni hükümette yerini aynen korudu. İki, aylardır dokunulamayan doğalgaz ve elektriğe yüzde 9’ar oranlarında çifte zam yapıldı. Dışarıda da ABD’deki temaslar sonrasında Türkiye’nin IŞİD politikası, karadan operasyona tezkere çıkaracak düzeyde değişti. Tezkerenin“zamanlama manidar” dedirtecek şekilde Fitch açıklaması öncesine yetişmiş olması ayrıca dikkate değer.
Sıfırcı hocanın notumuzu düşürmemesinde eğer içerideki iki gelişme etkili olduysa yandık, biz vatandaşları yeni zamlar, yeni kemer sıkmalar bekliyor demektir. Yok, notumuzu söz konusu dış gelişmeye borçluysak, bu ülke olarak dışa bağımlılık riskimizin yükseldiği anlamına gelir ki, bu “yandık ki ne yandık” dedirtecek daha kritik bir durum olur.
İşçiyi kolay atın, notunuz artar
Fitch, notumuzu düşürmeme gerekçelerinden birini açıklarken, “Mali disiplin taviz verilmeden uygulanmaya devam edecek” diyor. Bu güvence öncelikle yapılmış olan elektrik ve doğalgaz zamlarından alınıyor olmalı. Mali disiplinin devam edeceği vurgusunun böylesine güçlü söyleniyor olması eğer hükümetten alınmış bir taahhüdün sonucuysa; önümüzdeki günlerden başlayarak kamu harcamalarında belirgin bir kesinti, vatandaşı doğrudan etkileyen birçok üründe yeni vergi zamlarıyla karşılaşmak sürpriz olmaz. Fitch not düşüşü bir yana, çalışanların işten atılmalarını kolay hale getirecek daha esnek bir işgücü piyasası kurulması ile Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikasına geçmesi halinde“not artışı”nın bile mümkün olabileceği vaadinde bulunuyor.
IMF kötü polis mi?
Sınıfta bırakılmayı bekleyen öğrenciye sıfırcı hoca merhamet gösterirken IMF’nin aba altından sopa göstermesi de bir hayli ilginç. IMF 11 maddelik son raporunda Türkiye’ye, ekonomi yönetimini de ekonominin yönetilme biçimini de eleştirip “Kafayı değişirin, reform yapın. Yoksa ekonominiz yerinde saymaya devam eder, hatta geriye gider” manasına gelen çıkışlar yapıyor. Fitch kazara kendi uzmanları yerine IMF uzmanlarının Türkiye tespitlerini dikkate alsaydı, işte o zaman notu görmüştük!
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.10.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.