Şartlı eğitim yardımında ilköğretime giden erkek çocuk için annelere aylık 35 lira, kız çocuk için de 40 lira yardım yapılıyor, tek şart ise çocukların okula devam etmesi. Destekle kız çocukları daha çok önemseniyor.
YAZI dizimizin son gününde toplumun eğitim seviyesini yükseltmekte olumlu sonuçlar doğuran, daha sağlıklı bir toplum yapısı oluşumuna katkı sağlayan ve kız çocuklarının okullaşma oranını yükseltmekte çok önemli etkisi bulunan şartlı nakit transferi ile kocası vefat etmiş kadınlara ve çocuğu askere giden ailelere sağlanan yardımla ilgili bilinmesi gereken 10 hususa açıklık getirmeye çalışacağız...
1. Şartlı nakit transferinden kimler yararlanabilir?
Şartlı nakit transferi, kısa vadede yoksul ailelere yardımda bulunmak, uzun vadede ise yoksulluk döngüsünü kırmak üzere kullanılıyor. 2003'ten bu yana gerçekleştirilen şartlı nakit transferi yönteminin eğitim ve sağlık bileşeni bulunuyor. Şartlı eğitim yardımı yoksul ailelere çocuklarının okula devam etmeleri şartıyla yapılıyor. Şartlı sağlık yardımı ise çocukların sağlık kontrollerinin düzenli yapılması şartıyla gerçekleştiriliyor.
KIZ ÇOCUKLARINA POZİTİF AYRIMCILIK
2. Şartlı eğitim yardımı ne kadar?
Şartlı eğitim yardımında ilköğretimdeki her erkek çocuk için annelere aylık 35 TL, her kız çocuk için 40 TL yardım yapılıyor. Ortaöğretime devam eden her erkek çocuk için ise 50 TL yardım yapılırken, kız çocuk için 60 TL yardım var. Yani kız çocuklarının eğitime devam etmesi daha fazla önemseniyor. Bu ayrımcılığın altında kız çocuklarının pek çok bölgede yoksulluktan çıkış yolu olarak görülmesinin engellenmesi yatıyor.
3. Şartlı sağlık yardımı ne kadar?
Şartlı sağlık yardımında çocuk başına 30 TL yardım yapılıyor. Bu yardımın yapılabilmesi için 0 – 6 yaş arasındaki çocukların düzenli olarak sağlık kontrolüne götürülmesi gerekiyor. Yoksul anne adayları doğumu hastanede yapmaları halinde 75 TL yardım alabiliyorlar. Bunun yanında düzenli muayenelerini yaptırmaları kaydıyla doğumdan önce aylık 35 TL yardım alınabiliyor.
4. Hangi koşullarda yararlanabiliyor?
Şartlı nakit transferinden yararlanabilmek için şartlı nakit transferinden yararlanacak annenin yaşadığı hane içerisinde SGK’ya veya herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi kimsenin bulunmaması gerekiyor. Bunun yanında şartlı nakit transferlerinden yararlanabilmek için hanede SGK’dan emekli maaşı, sürekli iş göremezlik geliri, yetim veya dul aylığı alan bir kişinin bulunmaması da gereken şartlar arasında yer alıyor.
BAŞVURUDA ANNE ŞARTI BULUNUYOR
5. Şartlı nakit transferlerinden yararlanabilmek için ailelerin nereye ve nasıl başvuruda bulunmaları gerekiyor?
Şartlı gebelik, sağlık ve eğitim yardımları için kişiler illerde valilik, ilçelerde ise kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvurmalıdır. Başvuruların anneler tarafından yapılması esas. 0–6 yaş aralığında çocuğu bulunan, hamile ve ilköğretimde çocuğu olan anneler doğrudan başvurarak gerekli şartları sağlıyorlarsa, yardımlardan yararlanmaya başlayabiliyorlar. Şartlı nakit transferinde önemli bir diğer nokta da ödeme biçimi. Şartlı nakit transferinde ödemeler doğrudan annelerin hesabına yapılıyor.
KADINLARA AYDA 250 LİRA YARDIM
6. Kocası vefat eden bütün kadınlara sosyal yardım veriliyor mu?
Yardımdan yararlanmak için, eşi vefat eden kadının hiçbir sosyal güvencesinin olmaması gerekiyor. Aksi taktirde geride kalan eşe sosyal yardım verilmiyor. Bunun yanında eşi vefat eden kadın tekrar evlenirse de sosyal yardım bağlanmıyor, bağlanmışsa kesiliyor.
7. Kadınlara sağlanan bu sosyal yardım ne kadar?
Eşi vefat etmiş kadınlara gerekli şartları sağlamaları halinde 2 ayda bir 500 TL ödeme yapılıyor. Ödemeler hak sahibi kadınlara PTT vasıtasıyla yapılıyor ve kadınlar ellerindeki sosyal yardım kartlarıyla kesinti olmaksızın yardımı PTT şubelerinden kimse araya girmeden kendileri alabiliyorlar.
Asker eşine destek var
8. Oğlu veya kocası askere gidenlere de yardım yapılıyor mu?
Eşi veya çocuğu askere gittiği için yoksulluk riski ile karşı karşıya kalan ailelere düzenli sosyal yardım yapılıyor. Askere giden kişi evliyse bundan resmi nikâhlı eşi yararlanabiliyor. Askere giden bekâr ise öncelikli başvuru hakkı asker kişinin annesinde bulunuyor.
İki ayda bir 500 lira
9. Oğlu askere gidenlere yapılan sosyal yardım ne kadar?
Asker ailelerine de 2 ayda bir 500 TL sosyal yardım yapılıyor. Yardımdan askere giden kişi evliyse eşi, bekâr ise öncelikle annesi, annesi hayatta değilse babası yararlanabiliyor. Anne ve babası ayrı ise, asker kiminle yaşıyorsa yardımı o kişi alıyor.
PTT kartla ulaştırılıyor
10. Asker aileleri nereye başvuru yaparak bu yardımlardan yararlanabilirler?
Başvuruların bulunulan il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yapılması gerekiyor. Başvurular Mütevelli Heyet tarafından karara bağlanıyor ve PTT kart vasıtasıyla hak sahiplerine ulaştırılıyor.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 08.10.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.