BASINDAN YAZILAR
MEB’e Geçişte 6 Yıl Şart / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

MEB’e Geçişte 6 Yıl Şart / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, ben dershanede öğretmen olarak uzun yıllar çalıştım ama sigortam toplamda 6 yıl çıkmıyor. Doğum borçlanması yaptırarak eksik primimi tamamladım. Acaba Milli Eğitim Bakanlığı benim doğum borçlanması yaparak primimi tamamlamamı kabul eder mi? Bu arada borçlanmayı ödememe rağmen hizmet dökümümde borçlandığım günler görünmüyor. Bu konuda sorun çıkar mı? Figen M.

Cevap: Değerli okurum, bildiğiniz gibi dershanelerin kapatılmasını öngören 6528 Sayılı Kanun 1 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu kanunun 12. maddesi, dershanelerdeki eğitim personelinin MEB’e geçişini düzenliyor. Bu maddede dershanelerdeki çalışma süresiyle ilgili olarak, “bu iş yerleri üzerinden sigorta primi ödenmiş çalışma süresi 01/01/2014 tarihi itibarıyla en az 6 yıl” şeklinde düzenlenmiş. Yani 6 yıllık prim günü değil, fiilen bir veya birden fazla dershanede 6 yıllık çalışma süresi aranıyor. Dolayısıyla doğum, askerlik veya yurtdışı borçlanmayla eksik günlerin tamamlanması mümkün değil. Bu kapsamda doğum borçlanmasıyla 6 yılı tamamlamanız MEB’e atanma için hak doğurmayacaktır.

Borcu ödeyip 4500 günü tamamlayın

Soru: Sadettin Bey, eşim 1968 doğumlu ve 2000 yılından 2007 yılına kadar Bağ-Kur sigortalısı idi. Bir miktar ödeme yaptık fakat sonra ödeyemedik. 2007 yılında iş yerini kapattı. Şimdi 17 bin 796 lira borcun yapılandırması yapılmış ve peşin ödemede 8 bin 256 lira borç çıkarılmış. Bu borcu ödersem eşimin emeklilikten yararlanması için neler yapmam gerekir? Hiç ödeme yapmadan tamamen sildirebilir miyim? Hangi durum bizim için daha faydalı olur? Celalettin G.

Cevap: Değerli okurum, eşiniz mevcut borcu öder ve üzerini 4/a’lı olarak 4500 güne tamamlarsa, 58 yaşında emekli olur. Yani yaklaşık 6 yıl daha prim ödemeniz gerekir. İmkanınız varsa borcunuzu ödeyip 4/a’lı olarak prim ödemeye devam etmenizi tavsiye ederim. Kalan eksik günleri hemen ödemeniz gerekmez. 58 yaşına 6 yıl kala da ödemeye başlayabilirsiniz.

Öğrenci belgesi vermeniz yeterli

Soru: Sadettin Bey, ben üniversite 3. sınıf öğrencisiyim. Öğrenciliğim devam ettiği halde GSS borcu çıkarılmış. Sisteme baktığımda 1600 lira borcum gözüküyor. SGK’ya daha önce öğrenci belgesi verdiğim halde hâlâ sistemde borçlu görünüyorum. Bu konuda ne yapmam gerekir? Aytaç M.

Cevap: Değerli okurum, üniversite öğrencisi olarak 25 yaşınıza kadar anne baba üzerinden sağlık yardımlarını alabilirsiniz. Dolayısıyla hakkınızda GSS borcu çıkarılmaması gerekirdi. Fakat SGK’ya öğrenci belgesi verdikten sonra borcunuzun silinmiş olması gerekir. Borcunuz silindiği halde sistemden düşülmemiş olabilir ya da dilekçeniz henüz işleme alınmamış olabilir. İsterseniz yeni bir dilekçe ile durumunuz hakkında bilgi talep edebilir ve öğrenci belgenizin işleme konulup konulmadığını öğrenebilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.10.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM