AB normlarına uygun yapıda kurulacak yeni kabinede ilk olarak gümrüklerin gelir getirici fonksiyonu nedeniyle Maliye'ye bağlanması gündeme gelecek. Enerji Bakanlığı üçe bölünecek..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 60. Hükümeti, AB normlarına uygun yapıda kuracak. AB ile tamamlanan tarama sürecinde Türkiye'nin uyum sağlaması gereken kamu kurumları organizasyon şeması da ortaya çıktı. Bu kapsamda ilk olarak Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı'na bağlı olan Gümrük Müsteşarlığı'nın, gelir getirici fonksiyonuyla Maliye Bakanlığı'na bağlanması söz konusu olacak. Erdoğan yeni hükümette, parti içi dengelerin yanı sıra il ve bölge dengelerini de gözetecek.
ANADOLULU KABİNE
Daha önce bakanlık yapan isimleri farklı illerden veya kendi memleketlerinden milletvekili adayı gösteren Erdoğan, Anadolu'nun ilgisini korumak için aynı yöntemi derinleştirecek. Bakan olması muhtemel isimlerin seçim çevreleri tüm Anadolu'ya hitap edeceği gibi bakan olamayan ağır toplara ise TBMM'deki komisyonlarda başkanlık görevi verilecek. Böylece hem bakanlar hem de komisyon başkanları çok sayıda ili kapsayacak. Bugün, başbakan dahil 23 üyeden oluşan kabineye iki bakanlık daha eklenmesi aslında devletin büyütülmesi sonucunu vermeyecek. Kamuda amaca odaklı rol dağılımı belirlenecek. Dış Ticaret, müstakil Devlet Bakanlığı olarak kalırken gümrükler eskiden olduğu gibi Maliye ile ilişkilendirilecek. Türkiye'nin yapısal dönüşüm sürecinin çapası haline gelen AB ile ilişkilerin etkin biçimde sürmesi için ayrı bir Devlet Bakanlığı düşünüldüğü de gelen bilgiler arasında.
Koordinatör bakan Unakıtan olacak
KÜLTÜR ve Turizm'in iki ayrı bakanlığa dönüşmesi, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın eskiden olduğu gibi ayrılması beraberinde yeni sonuçları getirecek. Örneğin, Enerji Bakanlığı'ndan ayrılacak olan DSİ müstakil bir bakanlık bünyesinde olacak. Çevre ve Su Bakanlığı veya Su ve Doğal Kaynaklardan Sorumlu Devlet Bakanlığı modelinden biri tercih edilecek. Enerji Bakanlığı da üç ayrı bakanlığa dönüşecek. Ülkenin enerji yatırımlarının planlanması, yönlendirilmesi ve uluslararası projelerin hayata geçirilmesi Enerji Bakanlığı'nın uhdesinde kalacak. Madenler ve su ise ayrı bakanlıkların yetki alanında toplanacak. Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü'nü de bünyesine katacak. Bayındırlık Bakanlığı, koordinatör kimliğe bürünecek. Ekonomi yönetiminde ise Koordinatör Devlet Bakanlığı veya Maliye Bakanı'nın koordinasyonunda tek sesli yapı kurulacak. Unakıtan Maliye'de kalırsa başbakanlık genelgesi ile "koordinatör" olarak da görevlendirilecek.
(Kaynak: Sabah Gazetesi | 18.08.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.