BASINDAN YAZILAR
Anne Çalışmıyorsa Emzirme Ödeneği Babaya Verilebilir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Anne Çalışmıyorsa Emzirme Ödeneği Babaya Verilebilir / Okan Güray Bülbül

 Kadın çalışmıyorsa eşinin üzerinden geçici iş göremezlik ödeneği alamaz ama eşi üzerinden emzirme ödeneği alabilir.

Doğum yapan kadın sigortalılara sağlanan iki tip yardım var. Bunlardan ilki, kadın sigortalılara tekil doğumlarda doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta süreyle geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi. Bu yardımdan yararlanabilmek için kadının kendisinin sigortalı olması şart. Yani kadın eğer çalışmıyorsa eşinin üzerinden geçici iş göremezlik ödeneği alamaz. Fakat emzirme ödeneğinde durum farklı. Kendisi çalışmayan kadının eğer eşi çalışıyorsa bu durumda emzirme ödeneği eşe verilebiliyor. 

SİGORTALI EŞE ÖDENEBİLİR

Kadın sigortalılara analık durumunda sağlanan emzirme ödeneği ‘süt parası’ olarak biliniyor. Emzirme ödeneği belirli şartları yerine getirmiş kadın sigortalılara veya kendisi çalışmayan kadınlar için eşlerine bir kez ödenen bir parayı ifade ediyor. Aynı şekilde emekli olan bir kadın sigortalı ile malullük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri alan kadın sigortalılar da emzirme ödeneğinden yararlanabilirler. Kadın sigortalının veya eşi çalışmayan erkek sigortalının emzirme ödeneği alabilmesi için doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kollarına prim ödemiş olması gerekiyor. Diğer yandan 4/b’li sigortalıların SGK’ya prim borcu bulunmaması da şart. 

2014 ÖDENEĞİ 103 LİRA

Emzirme ödeneği alabilmek için gerekli bir diğer şart ise doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmiş olması. Yani ölü doğumlar için emzirme ödeneği ödenmesi söz konusu değil.  Öte yandan emzirme ödeneği 2014 yılı için 103 TL olarak belirlenmiş durumda. 
Kendisi sigortalı olan kadın hem kendisi için, hem de sigortalı olarak çalışan eşi için emzirme ödeneği alamıyor. Emzirme ödeneği tek seferlik bir para, doğum sonrası her ay ödenmiyor. Fakat gerekli şartların sağlanması halinde her doğum için ödenebiliyor. Emzirme ödeneği alabilmek için en yakın SGK merkezine başvurmak gerekiyor. Başvuru esnasında çocuğun kimliğini ibraz etmek yeterli olacaktır. 

3 Soru 3 Cevap

Nasıl kadrolu olabilirim?

SORU:  Ankara Üniversitesi’nde sekreterlik yapıyorum ama taşeron firma üzerinden. Acaba ben de kadroya geçebilir miyim? (Cantekin Bülbül) 
CEVAP: Çalışma Bakanı’nın açıklaması: "Dava sonucu asıl işi yaptığı mahkeme kararıyla kesinleşenlere kadro tanınacaktır." Sizin durumunuz için bir düzenleme 
yapılmalı. 

GSS yaptırma zorunlu değil 

SORU: SSK’lı olarak çalışıyordum, şu anda işsizim. 2 aydır Bağ-Kur isteğe bağlı ödüyorum. Bu süreçte, genel sağlık sigortası ödemem gerekiyor mu? (Deniz Mutlu) 
CEVAP: Hayır, ödemenize gerek yok, isteğe bağlı sigortaya prim öderken bunun içinde GSS primi de var. Bu nedenle sağlıktan da yararlanabilirsiniz. 

Tazminat hakkınız olur

SORU:  3 bin 600 gün 15 ıl şartını ağustos ayında sağlıyorum. Bu hakkımı kullanarak tazminatı mı istersem iş yerim bunu vermeyebilir mi? (Arif Mesut) 
CEVAP:  SGK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısını ilk önce alın, daha sonra işverene verin. Normal şartlarda vermesi gerekir. Siz alır, gider hemen yakın bir zamanda başka bir işyerinde işe girerseniz geri alabilir, dikkat edin.  

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 23.09.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM