Geçtiğimiz hafta Başbakan Davutoğlu başkanlığında iş sağlığı ve güvenliği zirvesi yapıldı. Sayın Başbakan’ın açıklamalarından, konuyla ilgili kapsamlı bir ‘resterasyon’un yapılacağı anlaşılıyor. Satır aralarına bakıldığında önümüzdeki süreçte;
- Milli Eğitim sistemi de dahil olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin yaygınlaştırılması,
- Mesleki eğitimin tüm iş kolları için zorunlu hale getirilmesi,
- Kurumlar arası koordinasyonun sağlanması,
- Cezaların işyeri büyüklüğüne göre kademeli olarak artırılması,
- Mevzuatın gözden geçirilerek uluslararası sözleşmelerin yürürlüğe sokulması,
- Denetim sisteminin gözden geçirilmesi,
- Sendikaların sürece ortak edilmesi,
- Taşeron sisteminin yeniden ele alınması söz konusu olacak.
Bunlardan özellikle denetim sistemi ve taşeronlaşma, konunun en kritik başlıklarını oluşturuyor. Bugüne kadar yaşanan iş kazalarında en büyük zafiyet noktaları da bunlardı. Yapılan tespitler ve yol haritası doğru olmakla birlikte, bunların şimdiye kadar hayata geçirilmemiş olmasının izahı yok. Umarız yeni facialar yaşanmadan bir an önce bu hedefler hayata geçirilir.
Torba-2 yakında vizyonda
Bildiğiniz gibi sinemada tutan filmlerin devamı çekilir. Bizde sadece filmlerin değil kanunların da devamı yapılıyor. “Bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun” isimli yapım, son birkaç yıldır gişe rekorları kırıyor. Son yapım henüz yürürlüğe girmişken, yeni torbanın çalışmaları başladı bile. Örneğin;
- Kadroya geçmek için dava açan ve kazanan taşeron işçileri,
- Asansör kazası sonrası iş sağlığı ve güvenliği ve
- Sağlık çalışanlarına erken emeklilik konuları yeni torbaya girmesi kesin konular. Yani önümüzdeki seçimlere kadar yine bir torba kanun vizyonda kalacak. Yine milyonlarca vatandaşta “Acaba ben de torbada var mıyım” gerilimi devam edecek. Torba kanun bu kadar reyting aldıkça, dahası gelecek gibi.
Erken emeklilik yok
Soru: Sadettin Bey, benim babam 15.08.1971 doğumlu. Bağ-Kur başlangıcı 10.03.1989. Kendisi ne zaman emekli olur ve erken emeklilikten yararlanabilir mi? Ayrıca Bağ-Kur’u terk edip SSK’ya geçse herhangi bir faydası olur mu? Fatma Ö.
Cevap: Değerli okurum, babanız 9000 günü tamamlamak şartıyla 51 yaşında emekli olur. Eğer 1989-2002 yılları arasında prim boşluğu varsa yani prim ödemediği yıllar varsa, 51 yaşında değil daha ileri yaşta emekli olur. Söz konusu yıllarda prim boşluğu varsa SSK’ya geçerek yine 51 yaşında emekli olabilir. Ayrıca SSK’da %10-15 civarında daha yüksek aylık bağlanır. Erken emeklilik uygulaması bu torba kanunda çıkmadığı için emeklilik tarihinde herhangi bir değişiklik olmadı.
Doğum borçlanması yapabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, ben 03.04.1962 doğumluyum. Sigorta girişim Eylül 1983’tür. Toplamda 2024 gün primim var. 1985, 1986 ve 1988 doğumlu çocuklarım var. Doğum borçlanması yaparak 3600 günle emekli olabilir miyim? Saadet R.
Cevap: Değerli okurum, üç çocuğunuz için borçlanma yapabilirsiniz. 3600 günü tamamladıktan sonra 58 yaşınızı dolduracağınız 2020 yılında emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.09.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.