BASINDAN YAZILAR
Sınıfta Risk Analizi / Arif Temir - MuhasebeTR

Sınıfta Risk Analizi / Arif Temir

 OKULLARDA iŞ SAĞLIĞI VE iŞ GÜVENLiĞi - 2

Ocak 2013’ten itibaren okullarda risk analizi yapmak zorunlu hale getirilmiştir. Bu kurala uymayan eğitim kurumları para cezalarıyla hatta kapatılma yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabilir.

Risk değerlendirmesi Nedir?
Risk değerlendirmesi, işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalardır.

Risk değerlendirmesi zorunlu mu?
Risk değerlendirmesinin 01.01.2013 tarihinden itibaren bütün okullarda yapılması gerekiyor. Okulun Devlet okulu veya özel okul olması durumu değiştirmiyor.

Risk değerlendirmesi yapmamanın ne kadar cezası var?
Risk değerlendirmesi yapmamanın cezası oldukça yüksek. Risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayanlara 2014 yılında 3.361 TL ceza uygulanacak. Bu ceza aykırılığın devam ettiği her ay için 5.041 TL olarak uygulanacaktır. Bu cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor.
Örnek: 2013 yılı Ocak ayında yapılması gereken risk değerlendirmesi 2013 yılı boyunca yapılmaz ise okula 56.595 TL ceza uygulanacak.

Risk değerlendirmesinin bir kuruma verilmesi gerekiyor mu?
Risk değerlendirmesi dokümanının sayfaları numaralandırılarak; gerçekleştiren kişile tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanır ve okulda saklanır. Risk değerlendirmesi dokümanı elektronik ve benzeri ortamlarda hazırlanıp arşivlenebilir. Risk değerlendirme belgesinin istenmediği sürece herhangi bir kamu kuruluşuna verilmesine gerek bulunmuyor. İş müfettişleri tarafından yapılacak denetimlerde müfettişlere gösterilmesi ve gerekirse bir örneğinin verilmesi gerekiyor. ( Geniş bilgi için bakınız. Arif Temir, Açıklamalı, Uygulamalı İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Yaklaşım Yayınları, Haziran 2014, www.ariftemir.com).

Çalışan temsilcisi kimdir, nasıl seçilir?

Çalışan temsilcisi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile çalışma mevzuatımıza girmiş ve yasal bir statü kazanmıştır. Çalışan temsilcisi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkili çalışana denilmektedir. Çalışan temsilcisinin görevini yürütmesi nedeniyle hakları kısıtlanamıyor. Çalışan temsilcisinin görevi gereği işverenin veya işyerinin mesleki sırları ile gördüğü, öğrendiği hususları ve çalışanlara ait özel bilgileri gizli tutma yükümlülüğü bulunuyor.

Tam süreli çalışmalı

Bir çalışanın çalışan temsilcisi olabilmesi için;
◊ İşyerinin tam süreli daimi çalışanı olması,
◊ En az 3 yıllık iş deneyiminin bulunması,
◊ En az ortaokul düzeyinde öğrenim görmüş olması gerekiyor.
Bu niteliklere sahip çalışan olmadığı takdirde diğer çalışanlarda çalışan temsilciliği yapabilirler. Ancak yetkili sendika temsilcisinin çalışan temsilcisi olarak görev yapması halinde çalışan temsilcileri için aranan kriterler sendika temsilcisi için aranmayacak.

Çalışan temsilcisinin seçimi ve atanması nasıl olur?
Çalışan temsilcisinin, işyerinde yetkili sendika bulunması halinde sendika temsilcilerinden oluşması gerekiyor. Sendika temsilci sayısının zorunlu çalışan temsilci sayısından az olması durumunda diğer çalışan temsilcisi veya temsilcileri dengeli dağılıma özen göstermek kaydıyla işveren tarafından görevlendirilecek. Sendika temsilci sayısının zorunlu çalışan temsilci sayısından çok olması durumunda ise yetkili sendikanın önerisi doğrultusunda çalışan temsilcileri okul yönetimi tarafından görevlendirilecek.

Destek elamanı ne iş yapar?

Destek elemanı, asli görevinin yanında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda özel olarak görevlendirilmiş uygun donanım ve yeterli eğitime sahip kişiye deniyor.
∆ Destek elamanı olarak kaç çalışan görevlendirilecek?
Okul yönetimi; işyerlerinde tehlike sınıflarını tespit eden Tebliğde belirlenmiş olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 50 çalışana kadar;
a) Arama, kurtarma ve tahliye,
b) Yangınla mücadele,konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak görevlendirir. İşyerinde bunları aşan sayılarda çalışanın bulunması halinde 50’ye kadar çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirir.

Risk değerlendirmesi ne kadar süre sonra yenilenebilir?

Yapılmış olan risk değerlendirmesi; en geç altı yılda bir yenilenir. Risk değerlendirmesinde okul yönetiminin yükümlülüğü Risk değerlendirmesi konusunda okul yönetimlerinin yükümlülükleri aşağıda belirtilmiştir. Okul yönetimi; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmiş olması; okul yönetiminin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Okul yönetimi, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere risk değerlendirmesi ile ilgili ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin eder. Okul yönetimi, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.

Okuldaki taşeron işveren risk değerlendirmesi yapmak zorunda mı?

Okulda temizlik, güvenlik hizmetlerini yapan bir veya daha fazla alt işveren(taşeron) bulunması halinde: her alt işveren yürüttükleri işlerle ilgili olarak, İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği hükümleri uyarınca gerekli risk değerlendirmesi çalışmalarını yapar veya yaptırır. Taşeronların risk değerlendirmesi çalışmaları konusunda asıl işverenin sorumluluk alanları ile ilgili ihtiyaç duydukları bilgi ve belgeler asıl işverence sağlanır. Taşeron, alt işverenlerce yürütülen risk değerlendirmesi çalışmalarını denetler ve bu konudaki çalışmaları koordine eder. Taşeronlar, hazırladıkları risk değerlendirmesinin bir nüshasını asıl işverene(okul yönetimine) verir. Taşeron; bu risk değerlendirmesi çalışmalarını kendi çalışmasıyla bütünleştirerek, risk kontrol tedbirlerinin uygulanıp uygulanmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 15.09.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM