Soru: 31.12.2013 tarihinde 9 sene yakın çalışmış olduğum şirketten çıkarıldım. 5 gün sonra 05.01.2014′de de gebe olduğumu öğrendim. Bu tarihten beri işsizim ve işsizlik maaşı alıyorum. Doğum yapacağım tarih bir aksilik yaşanmazsa yaklaşık olarak 07.09.2014. Başka bir bilgi vermem gerekiyor mu bilmiyorum. Öğrenmek istediğim doğum ve süt parası alabiliyor muyum ve alabilmek için neler yapmalıyım? S.ACAR
Cevap: Sigortalı kadının, gebeliğinin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan gebelik ve analık hali ile ilgili rahatsızlık ve özürlülük hallerine analık hali deniyor.
Geçici iş göremezlik ödeneği açısından analık hali sadece sigortalı kadının kendisi için söz konusu iken emzirme ödeneği açısından kadının kendisi aktif çalışan sigortalı veya gelir aylık alan sigortalı olması, hatta sigortalı olmayıp, eşi üzerinden analık sağlık hak sahipliği olan biri olması mümkün bulunuyor.
Bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında değerlendirilen kadın eş, analık halinden
sağlanan yardımlardan olan emzirme ödeneğine hak kazanabiliyor. Kadının kendisi sigortalı ise, analık hali kapsamında hem geçici iş göremezlik ödeneğine hem de emzirme yardımına müstahak olabiliyor.
Analık sigortası kapsamından sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;
gerekiyor.
Analık Geçici işgöremezlik ödeneği kimler için söz konusu?
Analık geçici işgöremezlik ödeneği;
• 4/a sigortalılık statüsüne tabii çalışan,
• Köy ve mahalle muhtarları olan,
• Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olan,
• Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan,
• Tarımsal faaliyette bulunan,
sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için,
erken doğum yapması halinde ise, doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için,
ödenen hak oluyor.
Rapor parasını ne kadar?
Sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir.
Süt parası
Analık sigortasından sağlanan bir diğer yardım olarak emzirme ödeneği (Süt parası) ödeniyor. Sigortalı kadına veya Medeni Kanuna göre evli olmak şartıyla sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe verilen bu ödeneğin 2014 yılı için belirlenen tutarı da 103,00 TL.
kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması gerekiyor.
Sigortalının iş kazası geçirmesi ya da meslek hastalığına tutulması durumunda prim ödeme
gün sayısı şartı aranmıyor.
Rapor parası için sözleşmenin devamı şartı var
Sigortalının geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazanması için öncelikle sigortalının kısa vadeli sigorta kolları açısından, sigortalılık niteliğinin sona ermemesi gerekiyor. 5510 sayılı Kanuna göre, sigortalının iş sözleşmesinin sona ermesini izleyen onuncu gün sigortalılık niteliği sona ermiş sayılıyor. Dolayısıyla sağlık hizmet sunucusundan alınan istirahat raporuna ait ödeneğin ödenebilmesi için sigortalının raporun başlangıç tarihinin ya iş sözleşmesinin devam ettiği süre içerisinde ya da iş sözleşmesi sona ermişse, sözleşmenin sona erdiği günü izleyen 9 gün içerisinde olması gerekiyor.
İş sözleşmesi sona ermemesine rağmen çeşitli sebeplerle işverenlerince sigortalı ücretsiz izinli gösterilebiliyor. Eğer ücretsiz izin sebebi İş Kanununda tanımlı olan yol izni ve analık izni kapsamında ise ücretsiz izinli olduğu süre boyunca sigortalının sigortalılık niteliği devam etmiş sayılıyor. Bu iki tür izin dışında herhangi bir nedenle sigortalının ücretsiz izinli gösterilmesi halinde sigortalılık niteliği bitmiş sayılacağından geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazanılamıyor.
Rapor parası için çalışmama şartı
Sigortalının yerine getirmesi gereken bir diğer yükümlülük de istirahatlı olduğu dönemde işyerinde çalışmamasıdır. Sigortalı rapor süresi boyunca işyerinde çalışmışsa, sigortalıya ödenek ödenmesi gerekmiyor.
Soru: 20.05.1969 doğumluyum. 01.06.1986 tarihinde başladığım SSK sigortalılığımda 23.05.2002 tarihine kadar 856, toplamda ise 1084 gün gemi adamlığı sürem var. Bu şartlar altında ne zaman emekli olabilirim? H.YILDIRIM
Cevap:Vermiş olduğunuz bilgilere göre 856 günlük sürenin itibari hizmeti tabi olduğunuz 49 yaşı düşürmeye yetmiyor. Bununla birlikte gemi adamlığı günlerinizin ikinci etkisi ile 31.08.2017 tarihinde yaş şartını tamamlayarak emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Alitezel.com | 04.09.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.