BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Ölümü zordur ırgatın - MuhasebeTR

Resul KURT - Ölümü zordur ırgatın

Devrilen kamyonda ölen tarım işçileriyle ilk defa 7-8 yaşlarında iken tanıştım. Çocukluğumun geçtiği Adıyaman’da, Adana’ya mevsimlik tarım işçisi olarak giden komşularımızın bulunduğu kamyon devrilince neredeyse bir ailenin tamamı vefat etmişti.

Aradan 25 yıldan fazla bir zaman geçmiş. Ama bugün geldiğimiz noktada çok önemli bir farklılık olmadığını görüyoruz. Yine her yıl mevsimlik tarım işçisi taşıyan kamyon veya minibüsün trafik kazası geçirmesi sonucunda bir çok yurttaşımızı kaybediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde, Adıyaman’dan Giresun’a fındık işçisi olarak götürülen 24 kişi feci bir şekilde hayatını kaybetti.

Eskiden mevsimlik tarım işçileri Adana’ya, Ordu’ya, Giresun’a kamyonlarla taşınırdı. Bugün ise minibüslerle taşınıyor. Ancak, mevsimlik tarım işçilerinin maddi durumları iyi olmadığından ailece kiraladıkları minibüslerle 25-30 kişi yolculuk yapıyor. Adıyaman, Şanlıurfa gibi illerden çok sayıda mevsimlik tarım işçisi dışarıya gidiyor. Merak ediyorum, acaba bu illerde Vali ve Emniyet Müdürleri kamyonla ırgat taşıyanları ya da kapasitesinin üzerinde yolcu taşıyan minibüsleri il çıkışında kontrol etmiyorlar mı? Bu kadar mı ucuz ırgatın canı. Çok mu zordur iki tane polis arabası dikmek il çıkışına.

Adıyaman dışarıya en fazla mevsimlik tarım işçisi gönderen illerden birisi. Bunun ana nedeni, tütün ekimine kota getirilmesinden dolayı çok sayıda kişinin geçim sıkıntısına düşmesi olarak gösteriliyor. Sanayi yatırımının yeterli olmadığı Adıyaman’ın en büyük sorunu işsizlik. Yeni kurulan Adıyaman Üniversitesi’nin kente canlılık kazandırması için en azından birkaç yıl geçmesi gerekecek. Organize sanayi bölgesinde istihdam artışı sağlayacak yatırımlar yetersiz.

Karadeniz’de fındık, Çukurova da pamuk toplayan ırgatlar elde ettikleri kazançlarıyla bir yıl boyunca geçinmeye çalışıyor. Zordur ırgat olmak. Üç paraya bir ömür çalışmak.

Velhasıl ölümü de zordur ırgatın.

İşçinin yeni iş arama izni

4857 sayılı İş Kanunu’nda işverene yüklenen yükümlülüklerden birisi de yeni iş arama izninin işçiye verilmesidir. Buna göre aşağıda yer alan bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş Kanunu işçinin çalışmış olduğu sürelere göre, akdin sona ermesine kadar geçecek süreleri göstermiş bulunmaktadır. Bu süreler işçinin kıdemine göre artan bir şekilde tespit edilmiştir. Buna göre belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirim üzerine;
 

  • İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta,
  • İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta,
  • İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta,
  • İşi üç yıldan fazla sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak sekiz hafta,

    geçmesi üzerine iş sözleşmesi feshedilmiş olur. Belirtilen bu süreler asgari olup taraflar arasında yapılacak sözleşmeler ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilecektir.

    İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

    Ancak, işçinin kendisinin işten ayrılması halinde iş arama izni verilmesi mümkün değildir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 09.08.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM