BASINDAN YAZILAR
İşçinin Maaşını Patron Çekiyor / Faruk Erdem - MuhasebeTR

İşçinin Maaşını Patron Çekiyor / Faruk Erdem

 İşverenler, çalışan maaşlarıyla kayıtdışı gelire imza atıyor. Önce bankada çalışanlar adına hesap açılıyor. Bordrodaki maaş buraya yatırılıp, tekrar çekiliyor. İşçiye ise elden daha düşük maaş veriliyor
Bu köşede zaman zaman gizli bir kayıtdışılık örneğinden bahsediyorum. O da gerçek maaşların bordrolara yansıtılmaması. Türkiye'de işgücü istatistiklerine baktığımızda 22 milyondan fazla çalışan görüyoruz. Bunun 8 milyona yakını kayıtdışı. Yani, sigortasız. Bu oran yüzde 50'lerden, son dönemdeki ciddi denetim ve kim ne derse desin ALO 170'in katkılarıyla yüzde 35'lere kadar geriledi. Daha da düşmesini bekliyoruz. Kayıtlı çalışan, yaklaşık 13-14 milyon vatandaşın neredeyse yarısı asgari ücretle çalışıyor görünüyor. Peki bu mantıklı mı? Bize göre değil. Burada başta ifade ettiğimiz 'gizli kayıtdışılık' devreye giriyor. İşçinin maaşını devlete asgari ücretle bildiren firmalar daha yüksek maaş ödüyor. 'Ne var bunda maaşını alıyor' diyebilirsiniz ama maalesef bu işveren, işçinin emekli maaşından çalıyor, kıdem tazminatını düşürüyor. Her şeyden önemlisi devletten prim ve vergi kaçırıyor. Bunu da, 'prim ve vergi yükü çok fazla' gerekçesiyle yapıyor. 

AZ MAAŞA RAZILAR 
İş Kanunu'na göre 10 kişiden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde ücretlerin banka aracılığıyla ödenmesi gerekiyor. İşveren de bundan kaçamıyor. Ama bakın ne yapıyor? Patron her işçisi için bankada bir maaş hesabı açıyor. Birer de banka kartı çıkarıyor. İşçi bundan haberdar bile değil... Patron, aybaşı gelince bu hesaplara asgari ücretten tüm maaşları yatırıyor. Sonra muhasebecisini yolluyor ve yatırdığı paraları çekiyor. Bizim işçi kardeşimiz ise aybaşında muhasebeye gidip ancak 600 lira olan ücretini elden alıyor. Devlet işçinin asgari ücretten çalıştığını sanıyor. Bir denetim olduğunda ise banka hesaplarına göre herkes hakkını alıyormuş gibi görünüyor. Müfettiş işçiyle konuşunca da gerçek ortaya çıkıyor. Tabii kimse işini kaybetmemek için bu durumu ihbar etmeye cesaret edemiyor. 

İKİZ FARKI YOK
 Eşim 1996'dan itibaren Bağ- Kur'lu. Doğum primleri ödendi. İkiz çocukta borçlanma nasıl oluyor? Mehmet ÖZTÜRK 
Primleri yatırıldığı için borçlanma yapamaz. Çocuk sayısına göre değil, doğum sayısına göre borçlanma oluyor.

TAZMİNAT HAKKI
 15 yılı ve 3600 günü tamamladım. İşyerinden tazminatımı almak için ne yapmalıyım? (Murat S.) 
Öncelikle 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak gerekiyor. SGK'dan 3600 gün ve 15 yıl dolduğuna dair resmi yazı alın. İşyerinize başvurun. Tazminatınızı alırsınız.

EMEKLİNİN RAPOR PARASI
 Emekliyim ve bir şirkette çalışıyorum. Rahatsızlandım ve rapor aldım. Sigortadan para alabilir miyim? Şerafettin TUZCU 
Rahatsızlığınız iş kazası ya da meslek hastalığı değilse rapor parası alamıyorsunuz. Eğer böyle bir rahatsızlık ise alabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM
05.04.1964 doğumluyum. Giriş tarihim 09.08.1986, 3600 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim ? Muhittin YILMAZ 
Eğer çalışıyorsanız primlerinizi 5300'e tamamlayıp hemen emekli olabilirsiniz. Hatta askerlik varsa ve işe girişten önce ise, 15 aylık askerlikle 48 yaş ve 5225 prim günle de emekli olursunuz. Çalışmıyorsanız 3600 günden emeklilik için 60 yaşını beklersiniz. 

 Babam 22.03.1968 doğumlu. 1985'te çalışmaya başladı. Ne zaman emekli olur? Elif BASUMLİ 
Babanızın en az 5225 prim gününe ihtiyacı var. Bunu tamamlamışsa 48 yaşı doldurunca emekli olur. 

 1960 doğumluyum. 1979'da sigortalı oldum. Şu an 3600 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Muhittin ZENGİN 
Yaşınız tamam ama gününüz eksik. En az 5000 prim gününe ihtiyacınız var. Çalışıyorsanız tamamlayın. Çalışmıyorsanız bu prim günüyle 2020'yi beklemelisiniz. 

 15.04.1974 doğumluyum. 20.02.1993 sigorta başlangıcım var. Ne zaman ve hangi şartlarda emekli olurum. Kadriye TUNA 
20 yıl, 49 yaş ve 5600 prim günü şartlarına tabisiniz. Primlerinizi tamamladığınızda 15.04.2023 tarihinde emekli olursunuz. Priminiz eksik ve 1993'ten sonra doğumunuz varsa doğum borçlanması yapabilirsiniz.

(Kaynak: Sabah Gazetesi | 02.08.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM