Bayramdan önce ve sonra işçilerin patronlarından izin istemeleri sıkça karşılaşılan uygulamalardan. Örneğin işçi 28 Haziran’da başlayan Ramazan Bayramı’ndan sonraki perşembe ve cuma günü izin alıp işe gelmemişse bu izin sürelerini daha sonra çalışarak telafi edebilir. Buradaki iznin yıllık izin olmaması gerekiyor. Bayramlardan önceki ve sonraki sürelerde işçilerin izin talebinde bulunmaları ve bu iznin işveren tarafından uygun görülmesi gerekiyor. İşçi talebinde kullanacağı izinleri telafi çalışması yaparak gidereceğini belirtmesi gerekiyor. İzin kullanan işçinin ücretinde herhangi bir eksilme yapılmaz. İşçinin maaşı çalışıyormuş gibi izin süresinde ödenir. Sigorta primleride ödenmeye devam edilir.
Telafi 2 ay içerisinde
Telafi çalışması, bayram öncesi ve sonrası izin kullanılan sürenin bitiminden işçinin işe başlaması ile birlikte 2 ay içerisinde işçiye yaptırılır. Örneğin işçi Ramazan Bayramı’nın bitimini takip eden 31.07.2014 ve 01.08.2014 tarihlerinde iki gün telafi izni kullanıp 02.08.2014 tarihinde işbaşı yapacaksa iki günlük telafi iznine ait süreyi en geç 02.10.2014 tarihine kadar çalışarak telafi etmesi gerekiyor.
EN FAZLA 3 Saat
Telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamıyor. Örneğin işyerinde günlük çalışma süresi 9 saat ise işçiye günde en fazla 2 saat telafi çalışması yaptırılabilir. Telafi çalışması, tatil günlerinde yaptırılamıyor. Bir işyerinde pazar günü tatil günü ise bayram öncesi veya sonrası telafi izni alan işçiye pazar günleri telafi çalıştırılması yaptırılamaz.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 02.08.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.