Geçen yıl devletin sosyal yardımları 20 milyar lirayı aştı. Yapılan yardım miktarının GSYH içindeki payı 10 yıl önce yüzde 0.50 iken rakam, 2013'te yüzde 1.35'e çıktı. 3 milyon haneye yardım gitti.
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2013 faaliyet raporunu açıkladı. Bakanlığın yürüttüğü en önemli faaliyetlerden birisi olan sosyal yardımlar konusunda önemli adımların atıldığı görülüyor. Fakat sosyal yardımların artışının yanında istihdam bağlantısının da kurulabilmesi oldukça önemli.
20 MİLYAR LİRALIK YARDIM
2013 yılında yapılan toplam sosyal yardım miktarı 20 milyar 764 milyon 725 bin TL olarak gerçekleşti. Bu rakam gayri safi yurt içi hasıla içerisinde yüzde 1,35’lik pay tutuyor. Oranın 10 yıl önce yüzde 0,5 civarında olduğunu biliyoruz.
OECD'NİN ALTINDA KALDIK
Sosyal koruma çerçevesi altında sosyal yardım, sosyal hizmet ve sosyal güvenlik kapsamında uygulamalar yürütülüyor. Toplam olarak sosyal koruma harcamaları açısından baktığımızda ise ülkemizdeki harcamaların yetersiz olduğunu görüyoruz. Sosyal koruma harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya oranına baktığımızda ülkemizdeki yüzde 13,2’lik oranın OECD ortalaması olan yüzde 21,9’un çok gerisinde. OECD'de bizden daha az sosyal harcaması yapan üç ülke var. Şili, Güney Kore ve Meksika. 2013'te toplam 3 milyon 96 bin aileye sosyal yardım yapılmış. 2 milyon 258 bin kişi düzenli olarak sosyal yardımlardan yararlanmış. Düzenli sosyal yardımlar; şartlı eğitim, sağlık ve gebelik yardımları, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yapılan yardımlar, ihtiyaç sahibi asker ailelere yapılan yardımlar ve 65 yaş aylığı ile engelli aylığı.
İstihdam bağlantısı kurulmalı
SOSYAL yardımların bazıları doğrudan belirli bir amaca yöneliktir. Şartlı eğitim, sağlık ve gebelik yardımları bu açıdan olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Fakat bunun dışındaki sosyal yardımlar için mutlaka istihdam bağlantısı kurulmalıdır. Aksi takdirde sosyal yardımların bireyleri tembelleştirmesi durumu yaşanabilir. Yardımların kötüye kullanılmasının önlenmesi açısından bu noktaya azami dikkat gösterilmektedir.
31 bin kişiye meslek eğitimi
GEÇEN yıl sosyal yardım alan 31 bin 763 kişi mesleki eğitim almış durumda. Fakat sosyal yardım alanların istihdama yönlendirmeleri konusunda ne yazık ki yeterli bir noktaya gelindiğini söylemek pek mümkün değil. 2012 yılında sosyal yardım alan kişilerden 19 bin 154 kişi istihdam edilmeye başlanabilmişken, 2013 yılında da rakamın çok fazla değişmediğini ve ancak 21 bin 299 kişiye kadar yükselebildiğini görüyoruz.
2 soru, 2 cevap
1.775 gün daha prim şartınız var
Soru: 29.04.1959 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 01.06.1990 SSK’lı çalışan ve isteğe bağlı toplam yatırılan prim gün sayım 3675 ne zaman emekli olabilirim? (Gülce Kurbanoğlu)
CEVAP: 20 yıl sigortalılık / 47 yaş ve 5450 prim günü şartlarına tabisiniz. Bu durumda sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamışsınız, sadece 1775 gün daha prim ödeyeceksiniz ve eğer bu primleri kesintisiz olarak öderseniz 15 Mart 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.
SGK'ya geri ödemeniz gerekiyor
Soru: Dedem 70’lerde vefat etti Bağ – Kur’luydu. Babam 2008'de vefat etti. Emekli Sandığı mensubuydu. Babam vefat edince anneme hem babasının, hem de eşinin maaşı bağlandı. Şimdi ise altı yıldır yatan Bağ - Kur maaşı geri isteniyor. Ne yapmamız gerekir? Nihal Yardım
Cevap: Annenizin durumu da Bağ – Kur’un gelir durumuna göre yetim aylığı bağlanması kriterlerine uyuyor. Ne yazık ki sizin de geri istenen toplam tutarı SGK’ya ödemeniz gerekiyor.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 24.07.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.