BASINDAN YAZILAR
10 Günlük İzin Yasal Hak Kabul Etmeyene Ceza Var / Arif Temir - MuhasebeTR

10 Günlük İzin Yasal Hak Kabul Etmeyene Ceza Var / Arif Temir

 Kanuna göre çalışan yıllık iznini en fazla üçe bölebilir.
Bu izinlerden biri de kesintisiz olarak en az 10 gün olmak zorunda. Buna uymayan patrona para cezası uygulanıyor.

Yıllık izin kullanırken bazı konulara dikkat etmek gerekiyor. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Bu süreler izin süresine ayrıca eklenir. Yıllık izin süresini bir bayram gününe denk getiren işçi bayram süresi sonunda işbaşı yapar.

EN FAZLA ÜÇE BÖLÜNEBİLİYOR

Yıllık izin en fazla işçi ve işverenin anlaşmasıyla 3’e bölünebiliyor. Bu iznin bir bölümünün kesintisiz 10 gün olarak kullanılması gerekiyor. Bu kurala uyulmamasının para cezası var.

Kim ne kadar kullanır?

İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
● Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14 gün,
● Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara 20 gün,
● Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 gün, yıllık ücretli izin verilir. Bu izin süreleri iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.

Haftalık izin de sayılır mı?

Hafta tatili günleri yıllık izinden sayılmaz. Bu izinler yıllık izin süresine ayrıca eklenir. Örnek vermek gerekirse; haftada bir gün hafta tatili kullanan bir işçi bir yıllık kıdemi var ise 14 işgünü izin hakkına 2 günde hafta tatili eklenir.


DÖRT GÜNE KADAR YOL iZNi MÜMKÜN

YILLIK ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemeleri halinde ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin verir. Örnek: İstanbul’da bir işyerinde çalışan işçi Ahmet Bey, yıllık iznini Adıyaman’da geçirecekse bu durumunu almış olduğu yolculuk bileti vb şekilde işverenine belgeleyerek ücretsiz yol izni isteyebilir.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 22.07.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM