Daha önceki yazılarımızda 26 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve önceki tüm tebliğleri ortadan kaldıran ve daha önceki düzenlemeleri tek bir tebliğ şeklinde toplayan “KDV Genel Uygulama Tebliği”nde yer alan “ Katma Değer Vergisi İadelerinde İndirimli Teminat Uygulaması”na ve “KDV İadelerinde Hızlandırılmış Sistem (HİS)” konusundaki düzenlemelere ve “İhracat İstisnasından Kaynaklanan KDV İadelerindeki Uygulamalar” a yer verilmişti. Bu yazımızda ise, “özellikle ihracat istisnası olmak üzere, bazı istisna uygulamalarında katma değer vergisi iade talebi olmasa da beyanname ekinde istisnayı tevsik edici bildirim yapılması zorunluluğu” konusundaki tebliğ düzenlemeleri ele alınacaktır. Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun (11/1-a) maddesine göre;
● İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler,
● Yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler,
● Serbest bölgedeki müşteriler için yapılan fason hizmetler,
● Karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye’de verilen roaming hizmetleri, KDV’den istisnadır.
Anılan kanununun 32’nci maddesi uyarınca; vergiden istisna edilmiş bulunan bu işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indirilebilmekte, vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen KDV ise, Maliye Bakanlığı’nca tespit edilecek esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunmaktadır.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği, 1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olup, bu tarihten sonraki işlemlere tebliğde belirtilen usul ve esaslar uygulanacaktır. Tebliğin yürürlük tarihinden önceki işlemlere ise mülga (yürürlükten kaldırılmış) tebliğlerde yer alan düzenlemeler uygulanacaktır. Daha önce uygulamada olmamasına rağmen Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde; şayet o dönem içinde yukarıda sayılan istisnalar da dahil olmak üzere bazı istisnalar kapsamında yapılmış teslimler ya da hizmetler varsa, iade talebinde bulunulmamış olsa bile, istisna uygulanmış teslimlerin ilgili beyan döneminde vergi dairesine tevsik edici bilgi ve belgeleriyle ilgili bildirimde bulunma zorunluluğu getirilmiştir. Anılan tebliğe göre tevsik edici belgeler ve bildirimleri şöyle olacaktır:
■Gümrük beyannameli ihracat
Gümrük beyannameli mal ihracatının beyanında, gümrük beyannamesi ve satış faturaları, bir dilekçe ile ihracat istisnasına ilişkin beyanname ekinde vergi dairesine verilecektir. Söz konusu belgelerden elektronik ortamda alınanların ayrıca beyanname ekinde ve kâğıt ortamında vergi dairesine verilmesine gerek olmayıp, dilekçe ekinde internet vergi dairesi liste alındısının vergi dairesine verilmesi yeterli olacaktır. İhracata ilişkin gümrük beyannamesi verilebileceği gibi, gümrük beyannamelerindeki bilgilerin yer aldığı listelerin verilmesi de mümkündür. Verilecek listenin, gümrük beyannamesinin tarihi, sayısı, ihraç edilen malın cinsi, miktarı ve tutarı, gümrük kapısının ismi, varış ülkesi, varsa imalatçının adı-soyadı veya unvanı, varsa intaç ve çıkış tarihi bilgilerini içermesi gerekir. İhracata ilişkin yurtdışındaki alıcı adına düzenlenen faturaların fotokopileri ya da faturaların dökümünü ihtiva eden firma yetkililerince imzalı ve kaşeli bir liste ibraz edilecektir. Posta ve hızlı kargo taşımacılığı yolu ile yapılan ihracat teslimleri, kargo şirketi adına düzenlenen, malı yurtdışına gönderilen mükellefin bilgisinin yer aldığı ve gümrük müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile tevsik edilecektir. Sınır ticareti kapsamında yapılan ihracat, gümrük beyannamesi veya listesi ile tevsik edilecektir. Bu durumda ayrıca, bir defaya mahsus olmak üzere sınır ticareti yetki belgesi de ibraz edilecektir. NATO (Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü-North Atlantic Treaty Organization) ülkelerinde askeri teçhizat ve malzemenin transit- ithalat-ihracat işlemleri için düzenlenen Form 302 belgesinin, bu belge ile yapılan ihracat teslimlerinde gümrük beyannamesi yerine kullanılması mümkündür.
Yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerde Hizmet ihracına ilişkin istisna, yurtdışındaki müşteriye düzenlenen hizmet faturası ile tevsik edilir. Hizmet faturalarının firma yetkililerince onaylı fotokopileri veya dökümlerini gösteren liste istisnanın beyan edildiği dönemde beyanname verme süresi içinde bir dilekçe ekinde ibrazı gerekecektir. İstisnanın beyanı için, hizmete ait ödeme belgesinin (dövizin Türkiye’ye getirildiğini tevsik eden bir belge, banka dekontu vb.) temin edilmiş olması zorunlu değildir. Ancak, beyan edilen işlemlerle ilgili yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin iadesi isteniyorsa bu iade, hizmet bedeli döviz olarak Türkiye’ye gelmeden yerine getirilmez.
■Serbest bölgedeki müşteriler için yapılan fason hizmetlerde
Serbest bölgelere yapılan fason hizmetler, fason hizmete konu malın serbest bölgeden yurtiçine, yurtiçinden serbest bölgeye gönderilmesine ilişkin gümrük beyannamesi veya gümrük beyannamesi yerine geçen belge ve fason hizmete ilişkin olarak serbest bölgedeki alıcı adına düzenlenen satış faturaları ile tevsik edilecektir. Bunlar (iade talep edilsin edilmesin), istisnanın beyan edildiği beyannamenin verilme süresine kadar bağlı olunan vergi dairesine bir dilekçe ekinde verilecektir. Gümrük beyannamesi veya yerine geçen belgenin onaylı örneği ibraz edilebileceği gibi, bunların bilgilerini ihtiva eden bir liste de verilebilecektir. Aynı şekilde tevsik için satış faturaları veya fotokopisi yerine satış faturalarına ilişkin bilgileri ihtiva eden firma yetkililerince onaylı bir listenin ibrazı da mümkündür. Faturanın, gümrük beyannamesinin kapanma tarihinden önce düzenlenmiş olması kaydıyla, beyannamenin açılma tarihinden sonra düzenlenmiş olması istisna uygulamasına engel teşkil etmez.
■Roaming hizmetlerinde
Roaming istisnası, yurtdışındaki müşteriye düzenlenen hizmet faturası ile tevsik edilir. Ayrıca, ilgili ülke itibarıyla karşılıklılığın varlığına ilişkin olarak, yurtdışındaki müşteri tarafından ilgili ülke resmi makamlarından alınan belgenin de ibrazı gerekir.
Söz konusu belgeler, ilgili dönem beyanname verme süresi içinde bir dilekçe ekinde vergi dairesine verilerek işlem tevsik edilecektir.
Kanımızca, iade talebinde bulunulmaması halinde bu tür istisnalar için tevsik edici belge ve bildirimlerin beyanname ile birlikte vergi dairesine verilmesi mükellefl erin işlem yüklerini artıracak bir uygulamadır. Üstelik bu zorunluluğun bilinirliği çok fazla değildir. Bu nedenle de pek çok mükellefin bu zorunlulukları yerine getirmemiş olması büyük olasılıktır. Maliye Bakanlığı'nın her işlemi kavrayıp elektronik ortamda denetlemek isteğinden kaynaklandığını düşündüğümüz bu zorunlulukların tekrar gözden geçirilmesinde ve eskiden olduğu gibi, istenildiğinde bu belgelerin ibrazı yoluna gidilmesinde yarar vardır.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 17.07.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.