BASINDAN YAZILAR
Yurtdışına Çıkanların İşsizlik Maaşı Kesiliyor / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Yurtdışına Çıkanların İşsizlik Maaşı Kesiliyor / Okan Güray Bülbül

İşsizlik maaşı alan kişinin çalışmaya hazır olması şartı var. İŞKUR, 'yurtdışına çıkılması' durumunu bu kapsam dışında değerlendiriyor ve işsiz kişinin maaşını kesiyor.  

İŞSİZLİK sigortasından maaş alabilmek işsiz kalanlar için büyük önem taşıyor. İşsizlik maaşı almak prim ödeme şartını sağlamaya ve işten ayrılış biçimine bağlı. Her işsiz kalan işsizlik maaşı alamıyor. Aynı şekilde prim ödeme şartını sağlamak da tek başına işsizlik maaşı almaya yetmiyor. İşten ayrılma biçiminin de işsizlik maaşından yararlanmaya imkân verir nitelikte olması gerekiyor. İşsizlik sigortasından maaş alan bir kişinin çalışmaya hazır olması gerekiyor. Aksi takdirde işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik sigortasından maaş alan bir kişi, maaş aldığı dönem boyunca İŞKUR’un kendisine teklif ettiği, kendi mesleğine uygun, son çalıştığı işin ücret ve çalışma koşullarına uyan, ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içindeki bir işi haklı neden olmaksızın reddederse aldığı maaş kesiliyor. 

DÖNÜŞTE TEKRAR MAAŞ BAĞLIYOR 

İŞKUR bu kapsamda yurtdışına çıkılması durumunu, çalışmaya hazır olmamak olarak değerlendiriyor. Bu nedenle de işsizlik maaşı almaktayken yurtdışına çıkanların maaşlarını kesiyor. Bu durum işsizler için sorun yaratabiliyor. Çünkü işsiz kalan kişi bilgi ve görgüsünü artırmak için, çoğu kez de dil öğrenmek için yurtdışına çıktığında işsizlik maaşını o süre içinde alamıyor. Bu nedenle de aslında istihdam edilebilirliğini artırmak için kendisine yatırım yapmak isteyen bir işsize ekonomik destek sağlanmamış oluyor. İŞKUR yurtdışına çıkış durumunda işsize verdiği maaşı durduruyor ve geri dönüşte tekrar bağlıyor. 

Eğitime gidene destek veriliyor 

İŞSİZLİK sigortasından maaş alan işsizlerin bu süre içerisinde pek çok durumu İŞKUR’a bildirmeleri gerekiyor. Ancak yurtdışına çıkma konusunda on-line takip çok kolaylaştığı için eğitim amaçlı olarak, dil öğrenmek maksatlı yurtdışına çıkan işsizlere, istihdam edilebilirliklerini artırdıkları için yurtdışına çıkarken destek olacak maaşın ödenmesine devam edilebilir. İŞKUR, gerekli düzenlemeleri yaparak bu konuda bir değişikliğe gidebilir. İŞKUR'un sağlayacağı bu destek sayesinde, işsizler yurtdışı eğitimlerini kolaylıkla tamamlayabilir. Bu şekilde işsizlik sigortasından maaş alan işsizler, yurtdışında eğitim alırken bazı masraflarını da alacakları maaştan karşılayabilirler.

Faiziyle geri alabilir

İŞKUR bazı hallerde işsize verdiği maaşı kestiği gibi haksız ödeme alan işsize yaptığı ödemeyi de faiziyle geri alıyor. Örneğin işsizlik sigortasından maaş almaktayken çalışmaya başlayan bir kişi bu durumu 15 gün içerisinde İŞKUR’a bildirmezse haksız olarak aldığı maaşı İŞKUR yasal faiziyle geri alabilir. İşsizlik maaşı alan işsizlerin İŞKUR’a gerekli bildirimleri zamanında yapmaları gerekiyor.

Bir günlük çıksa bile bildirmeli

İŞKUR işsizlik maaşı alacak olan işsizlere bir taahhütname imzalatıyor. Bu taahhütname de yurtdışına çıkacak işçinin 15 gün içerisinde bu durumu İŞKUR’a bildireceğine dair madde var. Bir günlüğüne bile olsa yurtdışına çıkacak olan kişinin bu durumu İŞKUR’a bildirmesi gerekiyor. İŞKUR işsizin yurtdışında kalacağı sürede maaşını kesiyor. 

İŞKUR ne kadar süre ödüyor?

ÖRNEĞİN, 180 gün süreyle işsizlik maaşına hak kazanan bir kişi, 70 gün maaş aldıktan sonra 30 gün süreyle yurtdışına çıkarsa işsizlik maaşı 30 günlüğüne durduruluyor. Türkiye’ye geri döndüğünde bu durumu İŞKUR’a bildiren işsiz, kalan süresi kadar maaş almaya devam ediyor. 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 15.07.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM