Okurumuz soruyor: “Merhaba Osman Bey; 1996 tarihinde sigortalı girişim var. Bu zamana kadar çeşitli işyerlerinde çalışmalarım oldu. Şuan çalıştığım işyerinde 3 yıldan bu yana çalışıyorum ancak artık çalışmaya devam edecek takatim kalmadı. Bu zamana kadar çalıştığım hiçbir işyerinden tazminat alamadım. 4200 gün sigortalılığım bulunmaktadır. Ben şimdi işyerinde ayrılırsam 15 gün 3600 günden tazminat alabilir miyim? Alacağım tazminat tutarı bu zamana kadar alamadığım tazminatların tamamı kadar mıdır? İşten ayrıldıktan sonra başka bir işyerinde çalışabilir miyim?” Ercüment TEMİZ
15 yıl 3600 günden kıdem tazminatı alma koşulları
İş kanununda kıdem tazminatı alma şartları belirtilmiştir. Bunlardan birisi de “506 Sayılı Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun Geçici 81’inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyledir.” 08.09.1999 tarihinden önce işe girişi olup, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün sigortalı gün sayısını tamamlayan çalışanlar, işten kendi istekleri ile ayrıldıkları takdirde kıdem tazminatı alabilirler.
İşe başlama tarihi 8.9.1999 ile 30.04.2008 sonrasında ise 15 yıl 3600 şartı, 25 yıl ve 4500 olarak geçerli olacaktır.
Kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi için çalışanın işyerinde en az bir yıllık çalışmasının bulunması gerekmektedir. Örneğin işe başladıktan 8 ay sonra, 15 yıl 3600 günden kıdem tazminatı alabilmek için işten ayrılma durumunda çalışanların kıdem tazminatı alma hakkı bulunmamaktadır.
Kıdem tazminatına esas ücret
Kıdem tazminatı İşyerinde geçirilen her 1 yıl için 1 aylık giydirilmiş brüt ücret şeklinde ödenmektedir. Yani işyerinde 5 yıllık çalışması olan ve işten ayrıldığı tarihteki son brüt ücreti 3500 TL olan işçiye kıdem tazminatı olarak yaklaşık 17.500 TL ödenmesi gerekmektedir.
15 yıl 3600 günü aynı işyerinde mi tamamlamak gereklidir?
Çalışanlarımızın sık sık sorduğu ve en çok merak ettiği hususlardan biri de 15 yıl 3600 gün şartının aynı işyerinde geçmesinin zorunlu olup olmadığıdır. 15 yıl 3600 gün şartı sigortalıların yıpranma süreleri açısından belirlenmiş bir ön görü süresidir. Dolayısıyla önemli olan bu sürenin tamamlanmış olmasıdır. 15 yıl 3600 günün aynı veya başka işyerlerinde geçirilmiş olmasının önemi yoktur. Önemli olan belirtilen şartlara sahip olduktan sonra talep edilen işyerinden kıdem tazminatının alınacağı huşudur.
15 yıl 3600 günden kıdem tazminatı için ne yapılmalıdır?
08.09.1999 tarihinden önce işe girişi bulunan ve 15 yıl 3600 gününü birlikte tamamlayan sigortalılar, kendilerine en yakın SGK Merkez Müdürlüklerine başvurarak “Kıdem tazminatı alabilir” yazısını alıp işyerlerine sundukları takdirde tazminat haklarından yararlanabilirler.
İşçilerin bu süreçte işverenlerle sorun yaşamamaları adına, bu yazıyı noter kanalı ile işverenlerine göndermeleri kendileri açısından olumlu olacaktır.
İşten ayrıldıktan sonra çalışma durumu
Kıdem tazminatı alarak bir işyerinden ayrıldıktan sonra başka bir işyerinde çalışıp çalışmama konusu tereddütlü idi. Bu konuda en son Yargıtay 9. Hukuk Dairesi son noktayı koydu. Karara göre: “Davacının işyerinden ayrıldıktan sonra başka bir firmada çalışması hakkın kötü niyetli kullanılması olarak değerlendirilemez. Davalı kanunun kendisine verdiği emeklilik hakkını kullanmıştır. Davacının ödenen kıdem tazminatının iadesine ilişkin talebinin reddi yerine kabulüne karar verilmesi hukuka aykırıdır” denilerek, işçilerin kıdem tazminatı alarak başka işyerinde çalışmalarının önü açılmıştır
(Kaynak: Samanyolu Haber | 14.07.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.