BASINDAN YAZILAR
Enflasyondaki Artışın Esnaf Sanatkarlara Yansımaları / Zekeriya Mutlu - MuhasebeTR

Enflasyondaki Artışın Esnaf Sanatkarlara Yansımaları / Zekeriya Mutlu

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Haziran ayında enflasyonun yüzde 0.31 oranında yükseldiği açıklanmıştır. Verilere göre, enflasyonda yılın ilk yarısında yüzde 5.70, geçen yılın Haziran ayına göre ise yüzde 9.16 oranında artış görülmektedir. 
Haziran ayında enflasyon oranlarının düşmesi beklentisinin aksine, gıda, eğitim, turizm ve ulaşım fiyatlarının artışı ile enflasyon bu ayda da yüksek seviyesini korumuştur.
Enflasyon verilerinin ayrıntılarına inildiğinde; Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Haziran ayı TÜFE enflasyonunda üyelerimizin faaliyet gösterdiği alanlarda artışların yaşandığı görülmektedir. Örneğin, lokanta ve otellerde yüzde 0.92, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.70, ulaştırmada yüzde 0.50 oranlarında artışlar görülmüştür.
Türkiye'de enflasyon, uzun yıllardır önemli bir ekonomik sorun olarak varlığını hissettirmektedir. 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2014 yılı Haziran ayına ilişkin Beklenti Anketi'nde, aylık TÜFE enflasyonunun yüzde 0.22 düzeyinde olabileceği tahmin edilmiştir. Ne var ki, Haziran ayı TÜFE enflasyon oranı beklentilerin üzerinde artarak, yüzde 0.31 oranında gerçekleşmiştir. 
Bu durumda, 2014 yılı Ocak-Haziran dönemi enflasyon verileri dikkate alındığında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yüzde 7.6 düzeyindeki yıl sonu enflasyon hedefini tutturabilme ihtimali de oldukça zor görülmektedir. 

ESNAFA ETKİSİ
Enflasyondaki artıştan esnaf sanatkarlarımızın olumsuz etkileneceğini söylemek yanlış olmayacaktır. 
Çünkü esnaf sanatkarlar doğrudan halka mal ve hizmet sunan bir kesimi oluşturmaktadırlar. Netice itibarıyla, fiyatlardaki artışlar insanların tüketimini sınırlayacak, bu durum da üyelerimizin iş potansiyellerini düşürecek bir etken olacaktır. 
(Kriz dönemlerinde de esnaf sanatkarların olumsuz yönde en fazla etkilenen kesimi oluşturmalarının önemli bir nedeni de budur. Sıkıntılı dönemlerde insanlar tüketimlerini oldukça kısmakta, zorunlu ihtiyaçları dışında harcama yapmaktan kaçınmaktadırlar.)
Oysa üyelerimizin müşteri portföyünü memurlar, işçiler, çiftçiler, emekliler kısaca bireyler oluşturmaktadır. Fiyat artışlarında zaten alım gücü düşük olan insanlar tüketimlerini kısmakta, bu durumun da esnaf sanatkarlarımızın iş hacmini düşürmektedir. 

MALİYET ARTIŞI
Öte yandan, yüksek enflasyon üyelerimizi maliyet yönünden de olumsuz etkilemektedir. 
Enflasyonun yüksek seyretmesi, üyelerimizin girdi maliyetlerinde artışlara da neden olmaktadır. 
Ancak üyelerimiz, bu artışları fiyatlarına yansıtamamakta, zaten alım gücü düşük olan vatandaşların alışverişlerini daha da kısmalarının önüne geçmek istemektedirler. 
Bu durum da üyelerimizin karlarından fedakarlık yapmalarına yol açmakta, zaten düşük karlarla çalışan esnaf sanatkarlarımız maliyet artışı nedeniyle biraz daha sıkılmaktadırlar. 
Örneğin Ramazan ayı başında ve öncesinde, perakende kasaplarımız, et ürünleri ile imalat yapan lokanta ve büfeci esnafımız, et ürünlerine gelen artışları sattıkları ürünlerin fiyatlarına yansıtamamışlardır. 
Ülke yöneticilerinin ekonominin en zayıf halkası olan esnaf sanatkarların bu çıkmazlarını da göz ardı etmemeleri, yüksek enflasyonun yarattığı tahribatı giderecek önlemleri meslek kuruluşlarının katkılarıyla gündemlerine almaları gerekmektedir.

(Kaynak: Yeni Asır | 11.07.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM