Tamamı bekâr bile olsa 100 kadın çalışanın olduğu işyeri emzirme odası açmak zorunda. Açmayan işyerlerine 1.134 TL para cezası var. Cezaya rağmen emzirme odası tahsis etmeyen işyerlerinin kapısına kilit vurulabiiyor.
Yönetmelik uyarınca “yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun” 100 kadın çalışanın bulunduğu işyerinde emzirme odası kurulmak zorunda. Yani tamamı bekâr 100 kadın çalıştıran işveren bile emzirme odası kuracak. Kurulacak olan emzirme odası işyerinden ayrı bir bölümde olacak ve işyerine en fazla 250 metre uzaklıkta olabilecek. Yönetmeliğin ekinde emzirme odasının taşıması gereken özellikler uzunca sıralanmış. Emzirme odasının yönetmelikteki bu kriterlere uygun olması gerekiyor. Kadın çalışan sayısı 150’nin üzerinde olan işyerlerinde ise hem emzirme odası, hem de yurt kurulacak. Kurulacak yurt yine yönetmelikte belirtilen kriterlerin taşımak zorunda. Fakat yurt konusunda işverenin bir yükümlülüğü daha bulunuyor. İşverenin kurduğu yurt ile işyeri arasındaki mesafe 250 metreden fazlaysa, işveren kadın çalışanını ve çocuğunu kendi sağlayacağı bir taşıtla yurda götürmek zorunda.
ERKEKLER DE DÜŞÜNÜLÜYOR
Kadın çalışan sayısı uyarınca yurt kuran işveren, yurttan kaç kişinin yararlanacağını bilmediği için asgari kriterler üzerinden hareket edecek. Kurulacak yurtta kadın ve velayet hakkına sahip erkek çalışan sayısının en az % 10’u oranında yatak, yeterli sayıda gözlem odası ve bir emzirme yeri bulundurulmak zorunda. Bunun yanında pek çok fiziki şart yönetmelik ekinde ayrıntılı olarak açıklanıyor.
UYGULAMA 1 YILDIR YÜRÜRLÜKTE
İşverenlere emzirme odası ve yurt kurma zorunluluğu getiren yönetmelik aslında bir yıldır uygulamada. Fakat bahsedilen yükümlülük işverenler açısından çok kolay yerine getirilebilecek bir yükümlülük değil. Emzirme odası kurmak çok ciddi bir sorun teşkil etmiyor fakat yurt açma zorunluluğu işverenlere inşaat yapma ve bina kurma zorunluluğu getirebiliyor. Bu nedenle pek çok işveren, bu konuda henüz bir adım atmış değil. Ancak denetimin hızlanması ve idari para cezalarının yüksekliği nedeniyle er ya da geç işverenler bu yükümlülüklerini yerine getirmek zorundalar.
KAPATMADAN ÖNCE 1.134 TL PARA CEZASI
Uygulamadaki yönetmelik uyarınca emzirme odası ve yurt kurmak zorunda olduğu halde bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işveren uymadığı her bir yükümlülük dolayısıyla 1.134 TL idari para cezası öder. Yani emzirme odası kurmayan işveren 1.134 TL, yurt kurmayan işveren yine 1.134 TL idari para cezasıyla karşılaşır. Yurt kurma zorunluluğuna aykırılık idari para cezalarına rağmen devam ederse iş müfettişinin tespiti üzerine gerekli incelemeyi yaparak işyerini kapatabilir.
2 SORU 2 CEVAP
Yurt açılmıyorsa haklı fesih hakkı
SORU: Bulunduğum işyerinde 200’den fazla kadın çalışan var. İşveren talep etmeme rağmen yurt gibi bir yer tahsis etmiyor. Ne yapabilirim? (Ebru Aksu)
CEVAP: İş sözleşmenizi haklı nedenle feshedebilirsiniz. Kıdem tazminatınızı alarak işyerinden ayrılmanız mümkün. İşveren kıdem tazminatınızı ödemeye yanaşmıyorsa dava açmanız gerekecektir. İşverenden yurttan yararlanmayı talep ettiğinizi gösteren belgeler kanıt olarak değerlendirilecektir.
Fazla mesaileri kanıtlamalısınız
SORU: 10 ay önce 7 yıl çalıştığım otelden işten çıkarıldım kıdem tazminatım ve ihbar tazminatım ödendi. Geçmişe dönük fazla mesai ücretlerini nasıl alabilirim?
CEVAP: Fazla mesai yaptığınızı ispatlayacak kanıt ve belgelerle ya da tanıklarla İş Mahkemesi’nde dava açmanız gerekiyor. Dava sonucunda fazla mesailerinizi ispat ederek fazla mesai ücretlerinizi alabilirsiniz.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 10.07.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.