İşyerinin çeşitli nedenlerle başkasına geçmesi veya el değiştirmesi halinde işçilerin yıllık izin hakları bundan etkilenir mi?
İşyerinin çeşitli nedenlerle el değiştirmesi veya başkasına geçmesi halinde, bu işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin haklarında bir değişiklik olmaz. Bir diğer ifade ile işverenin değişmesi, işçilerin yıllık ücretli izin haklarını ortadan kaldırmayacağı gibi, devreden işveren yanında yapılan çalışmaları da bu anlamda geçersiz kılmaz.
Devreden ile devralan arasında bu yükümlülüğün ortadan kaldırılacağına dair bir anlaşma yapılsa bile bu geçerli olmaz.
İş Kanunu'na göre zaman aşımı işten ayrılış tarihinden 5 yıl sonra mı dolar? 13 yılımı doldurdum, kaç gün yıllık izin hakkım var? Kapıcıların kıdem ve ihbardan başka hangi hakları var, emekli olurken 13 yılı olan ne kadar tazminat alır? 5...734906 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre, ücretlerde zaman aşımı 5 yıl, tazminatlarda ise 10 yıldır. Ücretlerdeki zaman aşımı ücreti hak ettiğiniz tarihten itibaren başlamaktadır.
Tazminatlarda ise iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte başlar. Hizmeti 13 yıl olan bir işçiye İş Kanunu'na göre 20 gün izin verilir. İş Kanunu'na göre emeklilik nedeniyle iş sözleşmesi sona eren işçiye işverenlikçe kıdem tazminatı ödenir. İhbar tazminatı, iş sözleşmesinin bildirim sürelerine uyulmaması halinde ödenecek bir tazminattır.
Bunun dışında kullandırılmayan yıllık izinler ve ödenmeyen ücretler varsa, aktin feshinde bunlarında ödenmesi gerekir.
Aynı işyerinde 13 yıl çalışmış iseniz son brüt ücretiniz üzerinden 13 aylık ücretiniz tutarında kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilir. Başka bir kesinti yapılmaz.
Hangi hallerde işçiye ücretten kesme cezası verilir? İşveren sık sık ücretten kesme cezası adı altında para kesiyor. Yasal haklarımız neler? 5...657776 Nolu SMS
İşçiye ücretten kesme cezası verilebilmesi için, iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bu cezanın öngörülmüş olması gerekir.
Hangi hallerde ücret kesme cezasının uygulanabileceğinin de hizmet sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde belirlenmesini kanun zorunlu tutmaktadır. Ceza iki gündelikten fazla olamaz. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye sebepleriyle birlikte bildirilmesi gerekir. Ücret kesme cezasının bir ayda iki gündelikten fazla olamayacağı kanunun emredici hükmüdür.
Ne zaman emekli olurum?
01.01.1972 doğumluyum. Sigorta girişim 19.03.1989. Prim gün sayım 8500. Acaba ben ne zaman emekli olabilirim?
5...808037 Nolu SMS
Sigorta girişinize göre 25 yıl, 51 yaş, 5450 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün sayınız tamamlanmış ancak 51 yaşınız 2023'te dolacak. Bu nedenle emekli olacağınız tarih 01.01.2023 olur. İşe başlangıç tarihiniz askerden önce olduğundan, borçlanma yapmanız emeklilik yaşını etkilemez.
05.08.1966 doğumluyum. 1984'ün 10'uncu ayında SSK girişim var. Ödenmiş 5600 günüm bulunuyor. Ben ne zaman emekli olurum? 5...269698 Nolu SMS
İşe başlama tarihinize göre 25 yıl, 48 yaş ve 5225 prim gün şartlarına tabisiniz. 25 yıl şartınız ve prim gün şartınız tamamlanmış. 48 yaşınız Ağustos ayında dolacak. Bu durumda emeklilik talebinizi 6 Ağustos'ta verebilirsiniz. Hayırlı olsun.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 07.07.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.