BASINDAN YAZILAR
Doç. Dr. Hakan ÜZELTÜRK - 50 kuruşluk hayatlar - MuhasebeTR

Doç. Dr. Hakan ÜZELTÜRK - 50 kuruşluk hayatlar

Türkiye'de insan hayatının bir kıymetinin olmadığı, artık hemen her insanın günlük konuşmalarında yer almaktadır. Anayasa, kanun ve diğer ilgili mevzuat hükümlerinde yazılanlar bir türlü gerçek hayata geçmez, geçirilemez. Bunda beceriksizliğin yanında mevzuat gariplikleri ve umursamazlıklar da etkilidir. Ülkemizde insanlar yollarda, kalan diğer her şey kaldırımda bulunduğundan trafik kazaları sürekli insan yaralanmaları ve ölümleriyle sonuçlanmaktadır. Bu sebeple sadece trafik ele alındığında bile insan kıymetinin olmadığı görülür. Bu kazaların cezaları ise ayrı bir problemdir.

İnsanlar neden yollarda yürürler? Alışkanlık, umursamazlık, dikkatsizlik, gelişmemişlik gibi bilinen cevapların yanına konması gereken konumuzla bağlantılı bir cevap ta vergi mevzuatıdır. İlgili mevzuat Belediye Gelirleri Kanunu'nda düzenlenen İşgal Harcı'dır. Kanun 52. maddesine göre:

"Belediye sınırları içinde bulunan aşağıdaki yerlerden herhangi birinin satış yapmak veya sair maksatlarla ve yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak geçici olarak işgal edilmesi, İşgal Harcı'na tabidir:

1. Pazar veya panayır kurulan yerlerin, meydanların, mezat yerlerinin her türlü mal ve hayvan satıcıları tarafından işgali,

2. Yol, meydan, pazar, iskele, köprü gibi umuma ait yerlerden bir kısmının herhangi bir maksat için işgali,

3. Motorlu kara taşıtlarının park etmeleri için il trafik komisyonlarının olumlu görüşü alınarak belediyelerce şehir merkezlerinde tesis edilen ve işletilen mahallerin çalışma saatleri içinde, taşıtlar tarafından işgali (Bisiklet ve motosikletler hariç),

Yukarıda sayılan yerlerin izinsiz işgalleri mükellefiyeti kaldırmaz.

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan eser, icra ve yapımların tespit edildiği kitap, kaset, CD, VCD ve DVD gibi taşıyıcı materyallerin birinci fıkrada bahsi geçen yerlerde satışına izin verilmez."

Bu madde incelendiğinde bütün belirtilen işgallerin yapıldığı aşikârdır. Son fıkra hükmüne aykırılıkların ise artık ülkemizde yapılmadığı yer neredeyse kalmamıştır. Türkiye'nin hemen her parçası bugün kanunda belirtilen harç kapsamında işgal altındadır. İstisnai olarak bununla mücadele edilen bölgeler vardır.

Bugün örneğin İstanbul'da kaldırım adı altında bir insanın geçemeyeceği çıkıntılardan tutun, kaldırım kültürünün bulunmadığı geri kalmış ülke örneklerinin bütün ayrıntıları sergilenmektedir. Kaldırımı kullanamayan kişiler, özellikle yaşlılar, sakatlar ve çocuklar yollarda yürümekte, bunun sonucunda kazalara maruz kalmaktadırlar. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi geniş ve ferah kaldırımlarda yürümenin tadına varamayan, hem trafiğin, hem kaldırımsızlığın hem de kifayetsiz mevzuat yapanların elinde oyuncak olan ülkemiz halkının katlandıkları bu ceremenin bedelini de belirtelim: Tam tamına 50 kuruş.

Harç tutarları 1. ve 2. fıkralar bakımından günlük metrekare başına 50 kuruşla 2,5 lira, hayvan satışlarında hayvan başına 50 kuruşla 5 lira, araçlar bakımından 25 kuruşla 1,25 lira olarak belirlenmiştir. Bu durumda kaldırımlar işgal edildiği için yolu kullanıp yaralanan, sakat kalan ve ölen insanlara devlet tarafından verilen değer de ortaya çıkmaktadır: 50 kuruş.

Problem o kadar büyük boyutlardadır ki, sadece vergi ile çözümlenmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu işgallerden kaç tanesinin harç ödediği de belli değildir. Bununla birlikte ülke insanın canının bedeli olarak 50 kuruşu kasasına koymak için işgale izin verenlerin sorumlulukları mevzuat karşısında olmasa bile vicdanen vardır. Bu kaldırımları temizlemek ve kaldırımları kaldırım yapmak için sizler de bu ülkenin insanları olarak her türlü çabayı e-maillerinizle lütfen gösterin. Batı ülkelerinin neredeyse turizm alanı yaptıkları yerleri hiç değilse insanların insanca dolaştığı yerler yapmak için. Her şey para değil. İnsan canı 50 kuruş hiç değil. Masa başında oturup karar vermekle olmuyor.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 27.07.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM