e-beyanname uygulaması, Gelir İdaresi’nin en önemli ve modern uygulamalarının başında gelmektedir. Bu uygulama ile beraber ödemelerin bankacılık sistemine kaydırılması da elbette olmazsa olmaz bir tamamlayıcı konumdaydı. Bu sayede artık eski dönemlerde haber konusu olan vergi dairesinde uzayan kuyruklar ve beklerken rahatsızlanmalar, sıra kavgaları gibi olaylar yeni neslin yabancı olduğu anılar olarak geride kaldı.
İdare e-beyanname uygulamasını daha kullanışlı hale getirme konusunda yeni bir çalışma başlattı. Bu konuda e-beyanname uygulamasının en önemli kullanıcısı olan mali müşavirlerin görüşlerini de almak üzere meslek çatı kuruluşu olan TÜRMOB’a bir yazı göndererek uygulamanın geliştirilmesi konusunda meslek mensuplarının görüş ve önerilerini talep etti. Öncelikle hemen belirtelim ki, bu son derece doğru ve yerinde bir talep olmuştur. Esasen İdare, e-beyanname uygulama sisteminde elektronik ortamda görüş ve önerileri alma uygulamasını öteden beri sistemde barındırıyordu. Zaman zaman da uygulamada güncelleştirmeler ve yenilikler yapıldığını gözlemliyorduk. Bu yenilik ve güncellemelerin bir kısmı mevzuat değişiklikleri ve idari ihtiyaçlardan kaynaklanıyordu. Bazen de gelen öneriler çerçevesinde güncellemeler yapılıyordu. Şimdi hedef daha geniş bir katılımla kapsamlı yenileme veya güncelleme yapabilmek.
KDV beyannameleri birleştirilebilir
İdare geniş kapsamlı güncelleme çalışması başlatmışken, biraz güncellemenin ötesine de geçebilecek bazı düzenlemeler de yapılabileceğini düşünerek birkaç öneride bulunmak isteriz. Öncelikle sorumlu sıfatıyla verilen 2 no’lu KDV beyannamesinin 1 no’lu beyanname ile birleştirilmesi şu an itibarıyla bizim gördüğümüz en önemli ihtiyaç olarak karşımızda durmaktadır. Özellikle İdare’nin vergi güvenliği sağlamak amacıyla birçok alanda KDV stopajı getirdiğini ve önümüzdeki dönemde de bu uygulamaya yeni ilaveler olabilme ihtimalini dikkate alacak olursak, ilk zamanlar çok az mükellefi ilgilendiren 2 no’lu KDV beyannamesi, zamanla çok sayıda mükellefi ilgilendirir hale gelmiştir. Yenilik çalışmaları sırasında bu husus göz önüne alınarak birleştirme çalışması yapılırsa son derece önemli bir pratiklik de sağlanmış olacaktır.
1 ve 2 no’lu KDV beyannamelerinin birleştirilmesi damga vergisi dışında gelir kaybına da neden olmayacaktır. Çünkü 2 no’lu KDV beyannamesi ile beyan edilen tutar 1 no’lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılmaktadır. Burada belki tek çözülmesi gereken konu, 1 no’lu KDV beyannamesinde devir KDV çıkan durumlarda 2 no’lu KDV beyannamesi ile bildirilen tutardan indirim fazlası nedeniyle kalan kısmın ödenecek KDV olarak beyan edilip ödenmesidir. Böylece herhangi bir KDV kaybına neden olmadan pratiklik sağlanmış olacaktır.
Öte yandan böyle yararlı bir çalışma başlatılmasını fırsat bilerek beyan sürelerinin yeniden düzenlenerek, beyan ve ödeme arasındaki 3 veya 5 günlük farkların bir güne indirilmesi suretiyle, beyan sürelerinin ileriye çekilmesinin artık bir zaruret haline geldiğini hatırlatmak isteriz. Bunun için şu sıralar Plan Bütçe Komisyonu’nda bulunan “torba tasarı” uygun bir fırsattır diye düşünüyoruz.
(Kaynak: İto Gazetesi | 05.07.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.