BASINDAN YAZILAR
Memurlara İkişer Yıl Sürgün / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Memurlara İkişer Yıl Sürgün / Sadettin Orhan

 Bildiğiniz gibi şu an Meclis’te görüşmeleri devam eden bir torba kanun var. Aslında Soma faciasının yaralarını sarmak ve taşeron sistemini disipline etmek için yola çıkılmıştı. Fakat gelinen noktada Soma’yı ve taşeron işçilerini unutturacak kadar alakasız madde torbaya girmiş durumda. Bu maddelerden birisi de görevden alınan memurların yargı yoluna gitmesini zorlaştıran daha doğrusu memuriyet güvencesinin içini boşaltan madde. Bu konudaki eleştirilerimizi daha önce bu köşede dile getirmiş ve kamu yönetiminde olağanüstü hal dönemini başlatacağı uyarısında bulunmuştuk.
 
Keşke dağınık kalsaydı
 
Alt komisyonda yapılan değişiklikle vaziyet toparlanmaya çalışılmış ve güya maddenin kapsamı daraltılmış. Maddenin yeni hali yürütmeye, daire başkanından genel müdüre, kaymakamdan valiye, müfettişten büyükelçiye kadar bütün yönetim ve denetim kadrolarını keyfi görevden alma yetkisi veriyor. Emniyet mensuplarında ise yöneticilerle sınırlı olmaksızın bütün teşkilat kapsama alınmış durumda. Bu görevlerde bulunan memurlar, hukuka aykırı bir şekilde görevden alınsalar, sürülseler ve yargı kararıyla bu durum sabit olsa bile iki yıl boyunca kararlar uygulanmayacak. Ayrıca iki yılın sonunda da uygulanması meçhul. Çünkü maddede yer alan bir fıkra, mahkeme kararını uygulamayan kamu görevlisini de korumaya alıyor. Bu düzenlemeye karşı ortalığı inletmesi gereken en büyük memur sendikası; Köşk seçimleri, çözüm süreci paketi ve hükümetin Ortadoğu politikalarını değerlendirmekle meşgul.

Ne diyelim, kuvvet hukuktan şahsa geçince istibdat tevzi olunuyor. Tarih de buna şahit oluyor, bizimkisi sadece not düşmek.
 
Kıdem tazminatı alamazsınız
 
Soru: Sadettin Bey, ben kamu işçisi iken başka bir kuruma memur olarak atandım ve bir gün ara ile yeni işime başladım. Kıdem tazminatı alabilir miyim? Dilekçeme iş akdimi tek taraflı olarak feshediyorum yazdım. SGK’dan çıkış verilirken statü değişikliği olarak belirtilmiş. Bu durumda kıdem tazminatı hakkım doğuyor mu? Zekeriya B.

Cevap: Değerli okurum, iş akdinizi kendiniz feshettiğiniz yani istifa ettiğiniz için kıdem tazminatı alamazsınız. Memuriyete geçiş, kıdem tazminatı alabilmek için gerekçe sayılmıyor.
 
Annenizin aylığı artmayabilir
 
Soru: Sadettin Bey, yetim aylığı almakta olan ablam evlendiğinden dolayı maaşı kesildi. Dilekçe göndermemize ve aramamıza rağmen bir yıldır hâlâ maaşı annemin hesabına aktarmadılar. Sorduğumuzda, herkesin maaşı aktarılmaz deniyor. Bizim ne yapmamız gerekiyor? Esma D.

Cevap: Değerli okurum, tek başına dul aylığı alan ve çalışmayan eşlere yüzde 75 oranında aylık bağlanır. Eğer dul eşin yanında yetim aylığı alan çocuk da varsa bu kez annenin aylığı yüzde 50’ye düşer. Eğer annenizin dışında halen yetim aylığı alan başka bir kardeşiniz varsa, ablanızdan kesilen maaş annenize aktarılmaz. Yok eğer ablanızın maaşı kesilince sadece maaş alan anneniz kaldıysa, bu durumda ablanızdan kesilen kısım annenize eklenir. Bu konuda SGK’ya yazılı başvuru yaparak bilgi istemenizde fayda var.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.07.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM