Eski adıyla gardiyanlar, yeni adıyla infaz koruma memurları uzun süredir özlük haklarıyla ilgili mücadele veriyorlardı. Özellikle emeklilik yönünden askerler ve polisler gibi yıpranma payı (fiili hizmet zammı) kapsamına girmeyi istiyorlardı. Esasında sosyal güvenlik reformunun ilk halinde bu hak kendilerine verilmiş fakat sonradan paketten çıkarılmıştı. Son olarak geçen yıl milletvekillerine yıpranma payı veren yasa çalışmalarında yine ümitlenmişlerdi fakat olmamıştı. Nihayet şu an Meclis’te görüşülen paket kapsamına infaz koruma memurlarının sorunları da girdi. Bundan sonra çalıştıkları her yıl için ilave 90 gün prim kazanacaklar ve bu sürelerin toplamı emeklilik yaşlarından indirilecek.
Örneğin 20 yıl çalışan bir gardiyan 25 yıl çalışmış gibi kabul edilecek. Böylece asker, polis ve milletvekili gibi erken emeklilik hakkından yararlanabilecekler. Bütün infaz koruma memurlarına hayırlı olmasını diliyorum.
Tarım SSK’ya giriş yok
Soru: Sadettin Bey, gazetede tarım sigortası ile ilgili yazınızı gördüm. Bu kişiler 15 yıl ve 3600 gün şartı ile emekli olabilir diyorsunuz. Bundan kimler yararlanabilir? Örneğin işçi sigortasından sonra tarım sigortasına geçilebilir mi? Bu konuda şartlar nedir? Aycan T.
Cevap: Değerli okurum, 2925 Sayılı Kanun’la düzenlenen tarım SSK, geçici ve mevsimlik tarım işçilerini kapsayan bir sigortalılık türüdür. 1984 yılında başlayan tarım SSK uygulaması, 1 Ekim 2008 tarihinde sona erdi. Bu tarihten sonra yeni sigortalı tescili yapılmazken, önceden başlayan sigortalılık statüleri devam ettirildi. Yani şu an tarım SSK’ya yeni giriş kabul edilmiyor.
Dolayısıyla 15 yıl ve 3600 günle emeklilik hakkı sadece şu an tarım SSK kapsamında bulunan kişiler için söz konusu.
Düzelttirmenizde fayda var
Soru: Sadettin Bey, nüfus cüzdanımda doğum tarihim 13.12.1965 olduğu halde SGK hizmet dökümünde 01.07.1965 olarak yazılmış. Bu durum emeklilikte sıkıntı oluşturur mu? Düzeltilmesi için ne yapmalıyım? E-devlet kanalıyla düzeltme yapılabilir mi? Ayhan Ç.
Cevap: Değerli okurum, emeklilik açısından bir sorun oluşturmaz fakat düzelttirmenizde fayda var. E-devlet kanalıyla düzeltme yapamazsınız. SGK’ya bir dilekçe verip, ekine de kimlik fotokopinizi eklemeniz halinde düzeltme yapılacaktır.
Dava açabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, ben bir firmada üç yıl kadar çalıştım. Ücretim çok daha yüksek olduğu halde sigortam asgari ücretten yatırıldı. Resmi ücreti banka aracılığıyla ödediler, kalan kısmını elden aldım. Daha sonra işveren tarafından tazminatsız olarak işten çıkarıldım. İşten çıkalı 8 ay kadar oldu. Acaba mahkemede dava açma hakkım devam ediyor mu? Mustafa C.
Cevap: Değerli okurum, işten ayrıldığınız yıl sonu itibariyle 5 yıl içerisinde dava açma hakkınız var. Hâlâ dava açma hakkınız devam ediyor. Fakat bu tür davaları çok geciktirmeden açmakta fayda var. Zira araya fazla zaman girdiğinde delillerin mahkeme tarafından geçerli sayılma ihtimali de zayıflıyor.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.07.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.