Özel bir şirkette servis şoförüyüm. Şimdiye kadar çalıştığım firmalar her nedense çalışanın hakkı olan asgari geçim indirimini ödemek istemiyor. Bu konuda ne yapmalıyız? Yavuz/ İstanbul'dan Asgari geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için yüzde 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk 2 çocuk için yüzde 7.5, diğer çocuklar için yüzde 5'idir.
İndirimin uygulamasında 'çocuk' tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, 'eş' tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder. Asgari geçim indiriminin uygulama dönemleri ve mahsup şekli ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı'nca belirlenir.
YASAL ZORUNLULUK
Çalışanlar için ödenmesi zorunlu olan bir uygulamaya karşı ödeme yapılmaz ise Vergi Usul Kanunu'na (VUK) göre yaptırımı vardır. Burada işverene VUK'a göre; usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası olarak uygulanacaktır. Asgari geçim indiriminin çalışanlara ödenmemesi, suç teşkil eder.
Ücretliye nakden ödenmeyen asgari geçim indirimi, işverenler tarafından haksız yere yapılan bir mahsup işlemi niteliği taşıyacak ve tevkif suretiyle kesilen verginin bu tutar kadar olan kısmı, muhtasar beyanname ile eksik beyan edilmiş vergi tevkifatı olarak kabul edilerek bu vergiler için de işverenler hakkında cezalı tarhiyat yapılacaktır. Vergi Usul Kanunu yönünden bakıldığında işveren, çalışanlarının bordrolarında hesaplayıp tevkif ettiği gelir vergisini öderken asgari geçim indirimini mahsup etmektedir. İşverenin, muhtasar beyannamesi tanımı gereği kaynaktan yaptığı kesinti ya da mahsup işlemi çalışan adına yapılmış işlemdir.
Dolayısı ile işçi için yapılan bu mahsup, maliye politikası açısından mükellef adına yapılmaması gereken bir mahsuptur. Sonuç itibariyle bordroda hesaplanan vergiden mahsup edilen indirimin işçiye ödenmeden mükellefçe vergi indirimi yapılması durumunda, vergi idaresince re'sen veya ikmalen tarhiyat yapılarak vergi ziyaı cezası kesilmesine neden olacaktır. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre, ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. Asgari geçim indirimi de ücretin bir parçasıdır.
İşçi asgari geçim indirimi ödemesi almazsa nereye başvurabilir?
1.) Gelir Vergisi Kanunu yönünden işyerinin bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüğüne veya il defterdarlığına yapacaktır.
2.) İş Kanunu yönünden Çalışma Bakanlığı'na ya da işyerinin bağlı olduğu Çalışma ve İŞKUR il müdürlüklerine dilekçe vererek yapabilir. Şikayet dilekçesini posta aracılığıyla gönderebilir veya elden verebilir.
ALO 170'e bildirebilir.
Ne Zaman Emekli Olurum?
24.11.1968 doğumluyum. 15.01.1987 tarihinde işe başladım. Ne zaman emekli olurum?
5...153051 Nolu SMS
SSK girişinize göre 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün sayınızı yazmamışsınız. 5375 prim günü tamamlamak şartı ile 50 yaşınızın dolacağı 24.11.2018 tarihinde emekli olabilirsiniz. Emekli aylığınız 01.12.2018 tarihi itibariyle başlayacaktır.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 02.07.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.