17/06/2013 tarihinde Güllük'te bulunan arıtma tesisinde yaşanan metan gazı zehirlenmesi sonucunda 7 işçi hayatını kaybetmişti.
Bugünlerde hayatlarını kaybeden 7 işçinin davası görülmeye başlandı.
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya 4 sanık katılırken, metan gazı faciasında hayatını kaybedenlerin aileleri de duruşmadaydı. Aralarında şirket sahibi ve yöneticilerinin de bulunduğu 21 kişi “taksirle birden fazla kişinin ölümü”ne sebebiyet vermekten 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanıyor.
İller Bankası yetkilileri arıtma tesisinin geçici kabul ile yapımcı firmadan alıyor,havalandırma düzeneği yapılmadan taşeron firmaya devrediyor.
İhmal sonucu 7 işçi hayatını kaybediyor.
Burada dikkat çekeceğimiz nokta işçinin sağlığı görmezden gelinerek koruyucu malzeme ve teçhizat olmadan 7 işçi cinayete kurban gidiyor.
Ölen işçilerin gaz maskesi ve gaz uyarıcı cihazı olmadan terfi istasyonuna temizliğe indirildiklerini, elimatör denilen bir makinenin bozukluğu nedeniyle sık sık buraya temizlik için inilmesi nedeniyle bu ölümlerin yaşandığını 75 liralık maske ve 750 liralık göz ölçüm cihazı alınmadığı için 7 insan iş cinayetinde hayatını kaybetmiş oluyor.
Kuyuya inen işçileri denetleyen kişinin de yeterli iş sağlığı ve güvenliği bilgisine sahip olmadığını da görmekteyiz.
Oysa bu haberlere yabancı değiliz.
Yaptığım araştırmalarda genelde bu tip kuyu yada foseptik çukur temizliklerin de iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadan yapılması sonucu, yılda en az bir yada birkaç kişinin öldüğü ölümlü kazalara şahit olmaktayız.
Bugünlerde 7 kişinin öldüğü kaza benzeri olay tekrar yaşanmıştır.
Ölüm havuzu haberi ile irkildik!
Maskesiz arıtma havuzuna inen mühendis ve iki işçi, metan gazından zehirlenerek öldü.(27/06/2014)
MANİSA'daki Dericiler Sitesi Arıtma tesisinde çalışan Kimya Mühendisi Muhammet Nur Belen (37) ile bakım işçileri Halil İbrahim Dursun (37) ve Satılmış Mercan (33), önceki gün çökertme havuzunun motoruna bakım yapmak istedi. Havuza inen mühendis ve iki işçi, bir süre sonra metan gazından zehirlendi. Belen ve işçilerin dışarıya çıkmadığını fark eden diğer çalışanlar, havuza bakınca facia ortaya çıktı. Olay yerine giden AFAD ekipleri, cesetleri havuzdan çıkardı. Ölen mühendis ve iki işçinin gaz maskelerini takmadıkları öğrenildi.
Ortada bir iş kazası var.
Sonucunu Savcının olay yerinde yapacağı incelemeler , ilgililerin ifadesi alınacak ,ÇSGB İş Müfettişleri ve SGK Müfettişleri soruşturma yaparak sonuçlanacaktır.
Ölenlerin yakınlarının da dava açma hakları vardır.
Yukarıdaki habere göre ihmal sonucu ve İŞG görmezden gelinmiştir.
Oysa bu tip arıtma havuzları,kuyular ,foseptik çukurları can aldığı için özellikle İŞ sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının görüşlerini dikkatlice dinlemeleri ,bu işlerde çalışanlara eğitim verilmesi ,koruyucu ekipmanların alınması kısaca gerekli tüm önlemlerin alınması şartı ile girilmesine müsaade edilmelidir.
İş Kazaları önlenebilir ,yeter ki kurallara uyulsun.
Özellikle bu tip işlerde genelde havalandırma sıkıntısı olduğundan kordon dioksit,karbon monoksit,metan gazı ,sülfürik gazı zehirlenmeleri sıklıkla rastlanılır.
Ø Kuyuya inmeden önce gaz ölçümleri yapılmalıdır.
Ø Kapalı ortama girmeden önce gerekli izin işlemleri yetkili amirden alınması gereklidir.
Ø Kapalı ortama tecrübeli ve usta işçiler girmeli, kişisel koruyucu donanım verilmeli , tecrübeli bir veya birden fazla gözlemci görevlendirilmelidir.
Ø Kapalı ortamlarda çalıştırılacak işçilere güvenlik kemeri , sinyal ipleri gibi uygun koruyucu donanım verilmelidir.
Ø Bu gibi çalışma yerlerine temiz hava sağlanmalıdır.
Ø Bu tip işlerde çalışanlara deniz dalgıçlarının kullandığı teçhizatlar verilmelidir. Ortamda oksijenin olmama ihtimali yüksek olduğu için temiz hava beslemeli maskeler, solunum seti kullanılmalıdır. Bu maskelere temiz hava sağlanma işlemi dalgıçlarda olduğu gibi tüple veya temiz hava pompasından (hava geçiş ayarı bulunan) sağlanmalıdır.
Ø Zararlı gazlar sınır değerlerinin üzerinde ise zorunlu kalmadıkça giriş yapılmaz. Baca havalandırıldıktan sonra solunum seti kullanılarak ve diğer kişisel koruyucu donanımlar kullanılarak inilir.
Ø Zorunlu hallerde işçilerin kuyu girişleri, solunum seti, paraşüt tipi kemer ve halatı, çekme vinci, gibi Kişisel Koruyucu Donanımlar kullandırıldıktan sonra, yetkili amir kontrol ve gözleminde iş izin formlarının imzalanması sonrası mümkün olabilecektir.
02/07/2013 tarihli RG 28695 sayısında Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik yayınlanmıştır.
Yönetmeliğin amacı, işyerindeki risklerin önlenmesinin veya yeterli derecede azaltılmasının, teknik tedbirlere dayalı toplu korunma ya da iş organizasyonu veya çalışma yöntemleri ile sağlanamadığı durumlarda kullanılacak kişisel koruyucu donanımların özellikleri, temini, kullanımı ve diğer hususlarla ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Kişisel koruyucu donanım, risklerin, toplu korunmayı sağlayacak teknik önlemlerle veya iş organizasyonu ve çalışma yöntemleriyle önlenemediği, tam olarak sınırlandırılamadığı durumlarda kullanılır. Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verir.
İşveren bu yönetmelik hükümlerine aykırı davranması halinde İPC uygulanır.
30 |
26/1-n |
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yönetmeliklerde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi (uyulmayan her hüküm için tespit edildiği tarihten itibaren aylık olarak) |
1.120 |
(Kaynak: Ali Tezel | 01.07.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.