Asgari geçim indiriminin ihbar ve kıdem tazminatı hesabında dikkate alınıp alınmayacağı sorusunun cevabını, Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 12.03.2012 tarih ve E.2012/8530, K.2012/7950 sayılı Kararında görmek mümkündür.
Söz konusu Kararda özetle:
‘’Kıdem ve ihbar tazminatının giydirilmiş ücretten, diğer işçilik alacaklarının ise çıplak ücretten hesaplanması gerekir.
İşçiye ücreti dışında ödenen asgari geçim indirimi yasa ile getirilmiş olup, bireyin veya ailenin asgari geçim düzeyini sağlayacak bölümünün toplam gelirden düşülerek vergi dışı bırakılmasıdır.
Bu nedenle ücretin eki değildir. Ücret olarak nitelendirilemez ve tazminat ve işçilik alacaklarının hesaplanmasına esas ücrete dahil edilemez.
Bilirkişi raporunda davacının kıdem ve ihbar tazminatı asgari geçim indirimi de dahil edilmiş ücretten hesaplanması hatalıdır. Davacının kıdem ve ihbar tazminatı asgari geçim indirimi dikkate alınmadan hesaplanıp belirlenmelidir.’’ Denilmektedir.
Sonuç olarak, asgari geçim indirimi ücret olarak nitelendirilemeyeceği için, ihbar ve kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.
Hizmet Çakışması ve Çözüm
Ayten Genç isimli okuyucumuzun sorusu. ‘’ 1.10.2018 tarihinden önce Anonim şirketin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olan ve şirkette 4/a sigortalılık vasfı 1.10.2008 tarihinden evvel başlayıp bu güne kadar devam eden bir kişinin aynı şirketin başka şubesinde naklinin yapılması halinde 4/a sigortalılığı kesintiye uğramış olur mu? Başka deyişle 4/b sigortalısı olması mecburi mi?
Bu sorunun cevabı için, S.G.K 2014/5 sayılı Genelgede yer alan iki örneği hatırlamakta fayda vardır.
Örnek 4- 6/10/2003 tarihinde kendine ait işyerinden başka sigortalılarla birlikte (a) bendi
kapsamında bildirilen sigortalının, işyeri faaliyetini 6/1/2009 tarihinden itibaren farklı bir üniteye naklettiği, sigortalının 7/1/2009 tarihinden itibaren işyeri faaliyetini naklettiği işyerinden bildirimlerinin yapılmaya devam edildiği anlaşılmış olup, bu sigortalının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı kesintiye uğramış sayılmayacaktır.
Örnek 5- Örnek 4’deki sigortalının işyerini naklettiği tarihten sonra 8/1/2009 tarihinden
itibaren (a) bendi kapsamında yeni işyerinden hizmet bildirildiği tespit edilmiş olup, bu durumda sigortalının önceki işyerindeki çalışmasının kesintisiz devam ettiğinden, söz edilemeyeceğinden7/1/2009 tarihinden itibaren (b) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirimleri başlatılacaktır.
Anlaşılacağı üzere, 1.10.2018 tarihinden önce Anonim şirketin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olan ve şirkette 4/a sigortalılık vasfı 1.10.2008 tarihinden evvel başlayıp bu güne kadar devam eden bir kişinin aynı şirketin başka şubesinde naklinin yapılması halinde 4/a sigortalılığı kesintiye uğramış olmaktadır. Başka deyişle 4/b sigortalısı olarak bildirimi yapılmalıdır.
4/a sigortalısı olarak devam etmesi için, yönetim kuruluğu üyeliğinden ayrılması yeterli olacaktır. Çünkü yönetim kurulu üyesi olmayan anonim şirket ortağı 4/b sigortalısı olamaz.
(Kaynak: MuhasebeTR | 01.07.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.