2013/31 Sayılı Genelge 2014/16 Sayılı Genelge ile yürürlükten kaldırılmış,2011/50 Sayılı Genelge de revize edilmiştir.
Özellikle İş Kazalarında sıklıkla rastladığımız tartışmaların başında çalışma gücünde kayıp oranın %10 ve üzerinde olduğu durumlarda SGK adına bu soruşturmayı kimin yapacağı yönünde son yıllarda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.
2014/16 sayılı Genelge ile bu tartışmaya son nokta konulmuştur.
Kısa Vadeli Sigorta Kollarında işlem yapan SGK üniteleri , Meslekte kazanma gücü kayıp oranının %10 ve üzerinde bir oran tespit edilmiş olması durumunda dosya mutlaka denetim talebi ile Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının ilgili Grup Başkanlığına intikal ettirilecektir.
İTİRAZ EDEN DOSYA SAHİBİNİN İTİRAZI DEĞERLENDİRİLECEK
Meslekte kazanma gücü kayıp oranlarına yönelik itirazlarda Yüksek Sağlık Kurulunca, müfettiş raporu ile tespiti gerekli görülen hususlar varsa bu hususların açıkça kararlarda belirtilmesi halinde meslekte kazanma gücü kayıp oranına bakılmaksızın denetim talebinde bulunulacaktır.
Sigortalının % 10’un üstünde meslekte kazanma gücü kayıp oranı kararına itiraz etmesi durumunda; sigortalının itiraz ettiği tarihte dosya Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına gönderilmiş ve sürdürülen soruşturma neticelendirilmiş ise dosya soruşturma raporu ile birlikte Yüksek Sağlık Kuruluna iletilmek üzere Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilecektir. Sigortalının itiraz tarihinde dosya Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına gönderilmemiş veya soruşturma henüz sonuçlandırılmamış ise soruşturma raporu beklenmeksizin dosya Yüksek Sağlık Kuruluna iletilmek üzere Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilecektir. Yüksek Sağlık Kurulu iş kazası hakkında soruşturma raporu olmaksızın meslekte kazanma gücü oranına yapılan itiraz ile ilgili karar verebilecektir. Ancak anılan kurulun gerek görmesi halinde soruşturma raporu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca neticelendirildikten sonra tekrar Yüksek Sağlık Kuruluna iletilmek üzere Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilecektir.
Ölümle, Maluliyetle veya Uzuv Kaybıyla Sonuçlanan İş Kazaları
Ölümle veya maluliyetle sonuçlanan vakalarda dosya denetim talebi ile Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının ilgili grup başkanlığına iletilecektir
SGK DENETMENİ KAYITDIŞINI TESPİT EDER,SORUŞTURMAYI MÜFETTİŞ YAPAR
İşveren tarafından işe giriş bildirgesi ile SGK’na sigortalı bildirimi yapılmamış olanların kaza geçirmesi halinde Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ve Sosyal Güvenlik Denetmenliği Yönetmeliği gereği öncelikle SGK’nun Denetmenlerince sigortalılık tespiti yapılması talep edilecektir. Ardından vakanın iş kazası olup olmadığı yönünde tespit Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının ilgili Grup Başkanlığı esaslarına göre yapılacaktır.
6331 SAYILI İSG KANUNU ÖNEMLİ
6331 sayılı Kanunun “Teftiş, inceleme, araştırma, müfettişin yetki, yükümlülük ve sorumluluğu” başlıklı 24 üncü maddesinin birinci fıkrasında “Bu Kanun hükümlerinin uygulanmasının izlenmesi ve teftişi, iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapmaya yetkili Bakanlık iş müfettişlerince yapılır. Bu Kanun kapsamında yapılacak teftiş ve incelemelerde, 4857 sayılı Kanunun 92, 93, 96, 97 ve 107 nci maddeleri uygulanır.” hükmü yer almaktadır.
ÇSGB İş Müfettişlerinin örnek olaylar veya kendi kurumlarının mevzuatı gereği işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı yönünde düzenlemek zorunda oldukları denetim raporları ile sigortalının meslekte kazanma gücü kayıp oranının tespiti için gerekli olan işyeri ortam analiz raporları ve risk değerlendirme ve ölçüm raporlarından iş kazası ve meslek hastalığı vakaları ile ilgili olanlarının işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlükleri yada sosyal güvenlik merkezlerine gönderilmesi gerekmektedir.
Meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespiti için gerekli olan, risk durumlarına göre yıllık, altı ayda bir veya daha kısa sürelerde iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, işyeri sağlık ve güvenlik birimi veya ortak sağlık ve güvenlik birimlerince düzenlenmesi zorunlu olan işyeri ortam analizlerinin ve risk değerlendirme ölçüm ve analizlerinin ya da işyerine ait çalışma ortamı ile ilgili diğer bilgilerin yer aldığı raporların da anılan kişiler tarafından sosyal güvenlik il müdürlükleri ile sosyal güvenlik merkezlerine gönderilmesi gerekmektedir.
Söz konusu risk değerlendirme ve ortam analizi raporları sigortalılardan, işverenlerden veya iş ve çalışma il müdürlüklerinden de temin edilebilecektir.
İş Kazası Soruşturmalarının SGK Müfettişlerince Yapılması
İş kazası ile ilgili tüm soruşturma süreçlerinde; ifade alınması, işyerinde durum tespiti yapılması gerekiyorsa, kayıt ve belge incelenmesi de dâhil olmak üzere araştırma ve incelemelerin SGK Müfettişleri tarafından yapılması gerekmektedir.
İş kazası olaylarından soruşturulması için sosyal güvenlik denetmenleri servislerine kısa vadeli sigorta servislerince 23/07/2013 tarihinden önce intikal ettirilen iş kazası dosyalarından soruşturmasına başlanılmayanlar kısa vadeli sigorta kolları servislerine iade edilecek, yukarıda açıklandığı şekilde oluşturulan komisyon tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirmeleri müteakiben denetim talebinde bulunulmasına karar verilenler, komisyonun gerekçeli kararı ile olay hakkında elde edilen belge ve bilgilerle birlikte Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının ilgili Grup Başkanlığına gönderilecektir.
İlgili sosyal güvenlik il müdürlüğü, sosyal güvenlik merkezi veya ilgili sağlık sosyal güvenlik merkezi bünyesindeki Kurum Sağlık Kurulu ile kısa vadeli sigorta servisleri arasında olayın iş kazası ile ilgili hususlarda görüş ayrılığı olması durumunda söz konusu vaka incelenmek üzere Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına intikal ettirilecektir.
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Vakalarında Rücu İşlemleri
23/07/2013 tarihinden önce ünitelere intikal etmiş olan iş kazası raporlarında kusur oranı belirtilmemişse, ölümle sonuçlanan veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanacak olan dosyalarda rücu işlemlerinin yapılabilmesi için konu mutlaka hukuk servislerine intikal ettirilecek açılan dava neticesinde bilirkişi tarafından verilen kusur dereceleri dikkate alınarak rücu işlemleri yapılacaktır. İşveren, sigortalı veya üçüncü kişilerin mahkeme tarafından belirlenecektir.
SONUÇ:
Sosyal Güvenlik Kurumu, iş kazası ve meslek hastalıkları inceleme ve soruşturmalarıyla ilgili olarak en son 2013/31 sayılı Genelgeyi yayımlamış ve bazı önemli düzenlemeler yapmıştı
SGK 2013/31 sayılı Genelgeyi yürürlükten kaldırarak bunun yerine “İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Vakalarının Soruşturulması” konulu 2014/16 sayılı Genelgeyi yayınladı. 2014/16 sayılı genelge ile ilgili olarak işveren ve sigortalıları yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler yapıldı.
Ölüm veya uzuv kaybıyla sonuçlananlar ile en az % 10 meslekte kazanma gücü kaybına neden olan iş kazalarıyla ilgili müfettiş incelemesi yapılacak. Bunun dışında ayrıca, müdürlükler tarafından iş kazası olup olmadığına karar verilemeyenler ile SGK maliyeti prime esas kazanç üst sınırının vaka tarihindeki tutarının üç katından 20 bin 884 liradan fazla olan iş kazaları da SGK müfettişleri tarafından incelenecektir.
İş Kazası geçiren sigortalının kayıtdışı olması halinde SGK Denetmenler işlem yapacaktır.
İşverenler tarafından, iş kazası hastalıklarının bildirimi geçerli bir mazeretin (Kurum elektronik alt yapısına erişilemediği ve benzeri durumlarda) olmadığı durumlarda iş kazası bildirim formu SGK elektronik ortamda gönderilecektir.
(Kaynak: Alitezel.com | 24.06.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.