Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmekte olan Torba Kanun Tasarısı’nda maden işçilerine yönelik önemli düzenlemeler var. Bu düzenlemeleri açıklayalım.
İşe iadede kolaylık
Maden işçilerinin işe iade edilme şartlarında diğer çalışanlara göre bazı kolaylıklar getiriliyor. Mevcut durumda 30 ve daha fazla işçinin çalıştığı maden işyerlerinde bir maden işçisinin işe iade edilebilmesi için işyerinde en az 6 ay çalışma şartı aranıyor. Tasarıya göre maden işyerlerinde işten çıkarılan işçilerin işe iade edilmeleri için 6 aylık süre aranmayacak. Örneğin bir maden işçisi işyerinde iki ay çalışıp işten çıkarıldığı zaman bir ay içerisinde işe iade edilmesi için iş mahkemesinde dava açabilecek.
İzin süreleri artıyor
Yer altı maden işyerlerinde çalışan işçilerin izin süreleri artırılıyor. Madencilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
- Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14 gün,
- Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara 20 gün,
- On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 gün olarak uygulanacak.
Erken emekli olacak
Tasarıdaki düzenlemeye göre madenlerde çalışanlar 50 yaşında emekli olabilecekler. Mevcut mevzuata yer altında çalışanlara yönelik getirilen düzenlemelerde genellikle yer altında fiilen çalışmalar dikkate alınıyor. Düzenlemeye göre maden ocakları, tünel ve kanalizasyon işlerinde çalışanların bu işlerde fiilen çalışmadıkları, ücretli izin, haf tatili, sıhhi izin, eğitim ve kurslara katılma süreleri yer altında çalışmış gibi emeklilikte ve prim ödeme gün sayılarında dikkate alınacak.
Çalışma süresi
Mevcut durumda yeraltı maden işlerinde çalışma süresi günlük 7.5 saati haftalık 45 saati geçmemesi gerekiyor. Tasarıya göre yer altı işlerinde haftalık çalışma süresi 36 saati günlük çalışma süresi ise 6 saati geçmeyecek şekilde düzenleniyor.
Madencilere ödeme
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen henüz Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmayan 18.06.2014 tarihli ve 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanuna göre Soma da iş kazası olan maden ocaklarında çalışanların yakınlarından ölüm aylığına hak kazananlara işsizlik sigortası fonundan en son almış oldukları net ücret dikkate alınarak 5510 sayılı Kanuna gore ödeme yapılacak. Ödemenin süresini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı belirleyecek.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa gore Soma da iş kazası sonucu işin durdurulmasına karar verilen maden işyerlerinde durdurma süresince işçi ücretleri işveren tarafından ödenmemişse bu ücretler işçilere işsizlik sigortası fonundan ödenecek. İşsizlik fonundan ödenen işçi ücretleri daha sonra yasal faiziyle birlikte işverenden tehsil edilecek.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 24.06.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.