Günün sözü :
"Yardım istenmeden yardım etme. Ortalığı karıştırırsın."
B.Şeker
Değerli DÜNYA okurları bu sıralarda vergi incelemelerinin ana konularından biri haline gelen örtülü kazanç dağıtımı konusunda yaşanan bazı tartışmalar üzerinde duracağım.
Kısa bir hatırlatma ile başlayalım. Bildiğiniz üzere ilişkili şirketler birbirlerine mal veya hizmet alıp satarken piyasa fiyatlarına uygun fiyat belirlemek zorundadırlar.
Aksi takdirde uygulanan fiyatla piyasa fiyatı arasındaki fark kadar örtülü kazanç dağıtıldığı iddiası ile karşı karşıya kalınabilecektir.
İncelemelerde aynı malı veya hizmeti üreten firmaların uyguladıkları fiyatlarla farklılık olduğu iddiası ile sıklıkla karşı karşıya kalınabilmektedir.
Emsal seçimi konusunda Danıştay kararları
Bu nedenle emsal şirket ve emsal fiyat seçimi oldukça önemlidir. Bu konuda Danıştay'ın verdiği kararlarda bazı kriterler ortaya konmuştur. Karşılaştırmada;
. Verilen hizmetin niteliği, verimlilik ve maliyet yapıları aynı olmalıdır,
.İş hacimleri, kârlılık, öz varlığın gelişim seyri ve istikrarı, teşhir faaliyetlerinin ürün satışına etkisi, kapsam, kalite vb konulardaki benzeşme açıkça ortaya konabilmelidir.
Aksi takdirde emsal olarak dikkate alınan şirket veya fiyatın emsal olarak dikkate alınamayacağı yargı kararlarında ifade edilmektedir.
Emsal seçimi konusunda HUDK kararı
Yargı kararlarında ortaya konan yaklaşım aynen Hesap Uzmanları Danışma Komisyonu kararında da benimsenmiştir.
Yeni BKK ve Tebliğ Taslağı
1.1.2007'den itibaren yürürlüğe giren yeni Transfer Fiyatlaması maddesi ( YKVK madde 13 ) özünde geçmiş düzenlemeyle (yürürlükten kaldırılan KVK 17. madde) bir farklılık içermemektedir.
Bu madde ile ilgili olarak hazırlanan taslak, BKK ve taslak tebliğin ilgili bölümlerinde de emsal seçimi faklı kelimelerle aynı şekilde tanımlanmıştır.
Uygulama, sorun, çözüm
Yukarıda özetlediğimiz yargı kararları, HUDK kararı, yeni tebliğ ve BKK taslağı göz önüne alınarak emsal tespiti yapılsa bir sorun belki çıkmayacakken, uygulamada hiç emsal araştırması yapılmadan, malın emsali kendisidir denilerek veya tamamen alakasız şirketler emsal alınarak tarhiyatlar yapılmaktadır.
Talebimiz, bu konuda gereksiz ihtilafları önleyebilmek için yargı kararları ve bakanlık düzenlemelerinin dikkate alınmasıdır.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 25.07.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.