Yeni tüketici kanunu kapsamında, 'haksız şartlar'ı düzenleyen yönetmeliğe göre tüketicilerin aleyhine olacak şekilde sözleşme yapılamayacak, yapılan sözleşmeler ‘yok’ sayılacak
Tüketiciyi kandıran sözleşmelere son
Geçen ay yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’daki haksız sözleşme şartlarını düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Dolandırıcılığa engel
Yeni çıkarılan yönetmelik, tüketicilerin sözleşme yoluyla dolandırılmalarını, güçlü tarafın bütün şartlarını tüketicililere dayatmasını engellemeyi hedefliyor.Tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye konan, dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan şartlar, ‘haksız şart’ sayılacak. Dolayısıyla bu şartlar tüketici aleyhine işletilemeyecek.
Müzakere esas olacak
Banka ya da diğer kişi ve şirketlerin önceden hazırladığı ve tüketicinin içeriğine etki edemediği sözleşmeler, ‘tüketici ile müzakere edilmemiş sözleşme’ sayılacak. Yönetmelikte haksız sözleşme şartları tek tek belirlendi.
Buna göre, sözleşmeyi düzenleyen, bir fiili veya ihmali nedeniyle, tüketicinin hayatını kaybetmesi, yaralanması veya maddi zarara uğraması halinde sorumluluktan kurtulamayacak.
Abartılı tazminat yasak
Sözleşmeyi düzenleyen, sadece kendisi tarafından belirlenen koşullarda sorumluluğunu yerine getireceğini, tüketicinin ise her halde ifa ile yükümlü tutulduğunu sözleşmeye yazamayacak.
Yükümlülüklerini yerine getirmeyen tüketicilerden orantısız biçimde yüksek tazminat talep edilemeyecek. Sözleşme düzenleyenler daha sonra şartları, mal veya hizmetin niteliğini tek taraflı değiştiremeyecek.
Bankalara ayrıcalık
Yeni yönetmelikte bankalara, özellikle kriz dönemlerine yönelik sözleşmeden tek taraflı cayma ayrıcalığı da yer aldı.Yönetmeliğe göre bankalar, ‘önemli bir sebebin varlığı’ halinde sözleşmeyi tek taraflı olarak ve süre vermeksizin feshedebilecekler. Bunun için bankaların tüketiciyi derhal haberdar etmeleri yeterli olacak.
‘Önemli sebep’ belli değil
Yönetmelikte, önemli sebeplerin neler olduğu açıkça ifade edilmezken, neye ve kime göre önemli olduğuna ilişkin de bilgi yer almadı.
Bu düzenleme sayesinde bankaların ekonomik kriz dönemlerinde, sözleşmeyi tek taraflı feshedip kredileri geri isteyebilecekleri belirtiliyor.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.06.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.