Altı yıl, sekiz ay, on yedi gün full pazar günleri mesai yaparak çalıştım. Fazla mesailerim kıdem ve ihbar tazminatına dahil edilir mi? İşe girişim 26.09.2007, 2014 yılı senelik izin kullanmadım, parasını alabilir miyim?
5...238924 Nolu SMS
Yargıtay'ın kararlarına göre fazla mesai ücreti değişken bir ödeme niteliğinde olduğundan dolayı kıdem ve ihbar tazminatı hesabında dikkate alınmaz.
Kullanılmayan yıllık izinlerin ücreti iş sözleşmesinin sona ermesi halinde son ücret üzerinden ödenir. İş sözleşmesi devam ederken kullanılmayan yıllık izinlerin parası ödenmez.
3 yıldır bir mağazada çalışıyorum. İstifa edip çıkmayı düşünüyorum. Tazminat vermemek için işyeri çıkarmıyor. İşsizlik maaşı almak için ne yapabilirim? 5...108914 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre, kanununda belirtilen haklı sebeplerden biri ile iş sözleşmesini fesh eden işçi veya işyerinden haksız olarak işverenlikçe çıkartılan işçi tazminata hak kazanır. Bunun dışında işten ayrılan işçiye tazminat ödenmez. İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için işverenlikçe kendi istek ve kusurunuz olmadan işverenlikçe haksız olarak işten çıkartılmış olmanız gerekir.
Bir çalışan olarak 1500 TL maaş almaktayım ama banka üzerinden 900 TL'sini çekiyorum. Geri kalan parayı elden veriyorlar. Sigorta primim düşük gösteriliyor. Ne yapmalıyım? Bir çalışan olarak neden hepsini bankadan almıyorum? 5...063965 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre 10 işçiden fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde çalışan işçilerin ücretinin banka aracılığı ile ödeme zorunluluğu vardır. Ödenen ücretin tamamının banka aracılığı ile ödenmesi gerekir. Ücretinizin tamamını banka aracılığı ile ödenmiyorsa burada devletin vergi ve sigorta primi kaybı oluşmaktadır. Ayrıca ileride emekli olduğunuzda ya da kıdem tazminatınızı alacağınız zaman işveren bunun hesabını bankaya yatırdığı ücret üzerinden yapacaktır. Bu da sizin aleyhinize olan bir durumdur. Bu neden işverenlik hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu'na ve Çalışma Bakanlığı'na ihbar da bulunabilirsiniz.
15 yıl 3600 günle emekli olacağım. Sizin daha önceki yazılarınızda belirttiğiniz üzere Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kıdem tazminatı yazısı aldım, işyerine getirdim. İşyerim tazminatımı ödemek istemiyor. Dava açarsam nereye açmam gerekiyor? Ne yapmam gerekir? Tüm yolları yazar mısınız? S.S.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aldığınız emekli olabilir yazısına rağmen işveren kıdem tazminatınızı ödemiyor ise önce işverenliğe noterden ihtarname göndererek Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yazısını da ekleyip tazminatınızın ödenmesini talep edin. Yine ödemezse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve İş-kur İl Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Buradaki görevli memurlar müracaatınızı inceler. Buna rağmen yine tazminatınız ödenmez ise iş mahkemesine dava açarak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.
Dava açtığınız tarihten itibaren yasal faizde talep edebilirsiniz.
Ne Zaman Emekli Olurum?
Doğum tarihim 17.0.1966, işe giriş tarihim 15.12.1989, askerliği borçlandım. Ne zaman emekli olurum? 5...264063 Nolu SMS
İşe başlama tarihiniz askerlik tarihinizden sonra ise 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizin ayını yanlış yazmışsınız. 50 yaşınız 2016 yılında dolacak. 5375 prim günü tamamlayıp doğum tarihinizin ayının 17 'sine göre 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.
06.04.1965 doğumluyum. Sigorta girişim, 1986, prim günüm 7508 gün, askere gitmediğim için askerlik borçlanmam yok. Acaba ne zaman emekli olurum? Mustafa ÇAP
İşe başlama tarihiniz 24.11.1986 tarihinden önce ise 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabisiniz. Bu durumda tüm şartlarınızın tamamlandığı anlaşılıyor ve istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Ancak 24.11.1986 tarihinden sonra işe başladıysanız 50 yaşa tabisiniz demektir. Bu durumda da ancak 06.04.2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 16.06.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.