Biz maden ocağında çalışan 500 kadar kişiyiz. Yılda 7 ay, 8 ay çalışıyoruz. 2 yıl öncesine kadar molasız 8 saat, şimdi molasız 7,5 saat çalışıyoruz. Senelik izin bilmeyiz. Yeni kanunda açık işletme çalışanları için neler var? Bir grup madenci
Soma'daki elim maden kazasından sonrasında Meclis'in gündemine gelen torba kanun tasarısı, madenlerde çalışma koşulları ve çalışanların haklarıyla ilgili düzenlemeler, yeraltında çalışan maden işçileri ile Soma'da hayatını kaybeden çalışanlara aylık bağlanmasına ilişkin düzenlemeler içermektedir. Tasarıda; yeraltında çalışan işçilere 4857 sayılı Kanun'un 42'nci maddesindeki zorunlu nedenler ve 43'üncü maddesindeki olağanüstü haller dışında zorunlu çalışma yaptırılamayacağı düzenlenmektedir.
Yeraltında çalışan işçiler için 4857 sayılı Kanun'un 53'üncü maddesinde belirtilen izin sürelerinin 4 gün artırılması düzenlenmektedir. Bu şekilde yeraltında çalışan ve 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçiye, iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile daha fazla belirlenmediği durumlarda en az 18 gün yıllık ücretli izin hakkı vermektedir. Yeraltında çalışan işçilerin haftalık çalışma süresinin en çok 36 saat olabileceği düzenlenmiştir.
Yer üstünde açık ocakta çalışan işçiler için herhangi bir düzenleme içermemektedir. Mevcut yasaya göre; işçilere kullandırılması gereken ara dinlenmesi, günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle verilir. a) 4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, b) 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, c) 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat ara dinlenmesi verilir.
Bu dinlenme süreleri en az olup, aralıksız verilir. Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir. Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.
YILLIK İZİN HAKKI VAR
İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az 1 yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Niteliklerinden ötürü 1 yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz. İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
Ancak 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz. Yıllık izin süreleri, iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 13.06.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.