İş Müfettişleri Derneği, Somada meydana gelen üzücü maden kazasından sonra iş müfettişlerine yönelik yapılan eleştirilerin yargısız infaz boyutuna geldiğini belirterek bu konuda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bir yönetim kurulu kararı yayınlanmıştır. Bu kararın bir kısmını aynen yayınlıyorum.
“Uluslararası Çalışma Örgütü’nün normlarından dayanağını alan ve çalışma yaşamında “Devlet adına” teftiş yapan İş Müfettişlerinin meslek örgütü olarak şimdiye kadar, müfettişliğin de gerektirdiği sağduyulu, soğukkanlı ve vakur tavrımızı koruyup, yaşanan büyük acıya da saygı göstererek meydana gelen karmaşanın ortadan kalkmasını bekledik.
YARGISIZ İNFAZ YAPILIYOR
İş kazasının gerçek nedenlerinin, ihmallerin gerçek sorumlularının sağlıklı ve adil bir şekilde ortaya çıkmasına katkı verilmesi gerekirken, tek bir sorumlu aranmaya başlandığını ve çalışma koşulları ile yöntemleri hakkında yeterli bilgi sahibi olunmadan iş müfettişlerinin hedeflerden biri haline getirilerek yargısız infaz yapıldığını esefle izledik.
İş sağlığı ve güvenliği yönünden denetim yapan İş Müfettişlerimizin maden denetimlerinde yeraltına inmemelerinin kesinlikle söz konusu olamayacağını belirtmek isteriz. Bu denetimin bir aşamasında yeraltındaki tespitler mutlaka yapılır, diğer aşamalarının da yerüstünde gerçekleştirilmesi zorunluluktur. Buna ek olarak, madenlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesi içinde ve dışında, işlevleri birbirinden çok farklı pek çok kurum tarafından denetim yapılmasına rağmen, madenlere giden tüm denetim görevlilerinin, iş sağlığı ve güvenliği yönünden denetim yapan İş Müfettişi olarak algılanmasındaki yanlışlığın da altını çizmek gerekir.
EN BÜYÜK PAY İŞVERENİN
İş kazalarının önlenmesinde “yetersiz kaldıklarından” başlayıp, “görevlerini savsakladıklarına” uzanan, giderek de “işverenlerle çıkar ilişkileri içerisinde olduklarına” varan değerlendirmelerle -bilerek ya da bilmeyerek- sorumluluğu İş Müfettişlerinin üzerine yıkarak, hukuken ve vicdanen gerçekte işverenlerin üzerinde olan sorumluluğun dikkatlerden kaçırılmaya çalışıldığı gözlenmektedir. Bu algının yaratılmasında en büyük pay, iç denetimin sürekliliğini sağlayamayan işverene aittir. Halbuki İş Müfettişi, iş sağlığı ve güvenliği denetimi ile işyerindeki mevcut durumun anlık tespitini yapar. Alınan önlemlerin sürekliliğinin sağlanması işverenin sorumluluğundadır.
İş kazalarının meydana gelmesinde müfettişlerin suçlu gösterilmesinin doğru ve insaflı bir yaklaşım değildir. Halen devam etmekte olan adli ve idari soruşturmalar neticesinde tüm gerçeklerin ve sorumluların ortaya çıkacağına dair inancımızı bir kez daha ifade ederken, sahada denetim yapmasına rağmen devletin araç tahsis etmediği, yılın neredeyse 10 ayını evlerinden uzakta, ülkeyi bir baştan bir başa kat ederek, büyük bir özveriyle çalışan meslektaşlarımıza karşı yapılan haksız isnat ve iftiraların yasal takipçisi olacağımızı da kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.”
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 10.06.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.