Torba Yasa tasarısında Soma’daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine ölüm aylığı bağlanmasında bir takım olumlu düzenlemeler olduğu muhakkak. Bir düzenlemenin kötü yönlerini yazmayan, yazamayanların iyi yönlerini yazdığı bir yazıyı okumakla bir şey öğrenmiş olmazsınız. Kötü yönlerini de yazabilen birinin işaret ettiği iyi yönler gerçek iyi yönlerdir.
Ne yapılmak isteniyor?
Nitekim bahse konu Tasarının 52 nci maddesiyle 5510 sayılı Kanuna geçici 59 uncu madde olarak eklenmesi düşünülen düzenlemede “13/5/2014 tarihinde Manisa İlinin Soma İlçesinde meydana gelen maden kazası sonucunda ölen sigortalının ölüm aylığı bağlanması bakımından gerekli olan en az 5 yıllık sigortalılık süresi ile borçlanmalara hariç en az 900 gün şartlarının aranmaması öngörülüyor.
Keza aynı olumlu getirinin devamı olarak ölen sigortalının anne ve babasına gelir ve aylık bağlanmasında, her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartları aranmayacağı da belirtiliyor.
Bu durumda iş kazalarında çalışma süresi şartı aranmaksızın ölüm geliri bağlandığı gibi Soma’da 13.05.2014 günü maden iş kazasında vefat edenler için şartları sağlanmasa bile ölüm (Dul, yetim) aylığı da bağlanacak. Ayrıca ölen evlâtlarından dolayı ana babaya bağlanacak aylıklarda önemli engel olan gelir ve aylık durumunda bir sorgulama yapılmayacak.
Eşitliğe aykırılık çözülebilir, çözülmelidir
Ne var ki bu haliyle bu olumlu düzenlemenin hayata geçmesi neredeyse imkânsız. Zira bu haliyle açıkça Anayasadaki eşitlik ilkesine aykırılık bakımından yoğun bir kuşkuyu barındırıyor. Yani Soma’daki iş kazasında 13.05.2014 günü maden işyerinde hayatını kaybedenler için uygulanacak bu hükümlerin, ülkenin bir başka yerinde, sözgelimi Kozlu’da, Zonguldak’ta, Kütahya’da, Şırnak’ta, hatta Soma’da ama 13.04.2014 gününden başka bir gün yine maden iş kazalarında hayatlarını kaybedenlerin aileleri için uygulanmayacak olması izah edilebilir bir hukuki gerekçeden yoksun görünüyor.
Bu haliyle haklı olarak diğer şehirlerimizde yine maden kazalarında iş kazasında hayatlarını kaybedenlerin aileleri veya muhalefet bu “Ülkemizde maden iş kazaları sonucu aile direklerini kaybeden sadece bir gruba yönelik hükmü hakkaniyete uygun olarak genişletilmesini sağlamak amacıyla Anayasa Mahkemesine götürse ve bu madde iptal edilse oluşacak hak kayıplarının sorumlusu kim olacak? Amacın “Biz verdik ama ne yapalım iptal edildi” demek olduğuna inanmak istemiyor, Genel Kurul aşamasına kadar düzeltilmesini bekliyoruz.
Yurtdışı borçlanmasında son uyarımız
Torba Kanundaki, vatandaşlıktan izinle çıkan mavi kartlılara davasız borçlanma hakkı getiren ve yurtdışı başlangıç davalarına gerek bırakmayan düzenleme bizimle birlikte basındaki birçok refikimiz tarafından özenle duyurulurken biz aynı Torba Kanun ile yurtdışı borçlanması hakkındaki bu olumlu düzenlemelerin yanında çok çok önemli bir kayba işaret eden olumsuz maddeye 06.06.2014 Cuma günkü yazımızda işaret ederek, olabilecek önemli hak kaybını deşifre ettik.
Yasa bu haliyle çıkarsa istisnai çalışma geçmişine sahip olanlar (Mesela en son 1970'li, 1980'li veya 1990'lı yıllarda çalışıp sonra yurtdışında çalışmamış olanlar) hariç, artık alınan aylığın yaklaşık yüzde 60’ı kadar bir aylık alınacak. Bu nedenle Torba Yasanın TBMM yaz tatiline girmeden çıkma ihtimaline karşılık yurtdışı borçlanması için acele edilmesi yönünde uyarımızı yineliyoruz.
Yurtdışı borçlanmasının kaldırılmasının düşünüldüğünü bildiğimizden bu hareketi onun ilk aşaması olarak görüyor ve vakit geçmeden, son tren kaçmadan adım atılması konusunda hatırlatma yapmayı vazife biliyoruz.
(Kaynak: Alitezel.com | 09.06.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.