Son günlerde, Meclis’e sevk edilen torba kanun tasarıları sebebiyle soru yağıyor desek yeridir. Her bir soruya cevap vermemiz mümkün değil fakat benzer konulardaki soruları başlıklar halinde cevaplayabiliriz. Bu arada henüz düzenleme paketinin tasarı halinde olduğunu ve TBMM’de verilecek önergelerle değişikliğe uğrayabileceğini de ifade etmiş olalım.
Doğum borçlanması ne olacak?
Şu an sadece SSK’lı bayanlar sigorta başlangıcından sonraki iki doğumunu borçlanabiliyor. Ayrıca memur bayanlar da doğum sebebiyle kullandıkları aylıksız izinleri borçlanabiliyor. Yeni tasarı, borçlanma sayısını 3 çocuğa çıkarırken, SSK, Bağ-Kur ve memur bayanlara çalışmaya başladıktan sonraki doğumları borçlanma hakkı veriyor. Buna karşın çalışmaya başlamadan önceki doğumlar yine borçlanılamayacak.
Hizmet satın alma var mı?
En fazla sorulan sorulardan birisi de geriye dönük hizmet satın alma hakkının verilip verilmediği. Torbada bu yönde herhangi bir düzenleme yok. Yani geriye dönük ödeme yaparak emekli olamayacaksınız.
Davayı kazanan taşeron işçileri ne olacak?
Şu ana kadar farklı kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerinden dava açarak kadroya geçmeye hak kazananlar var. Bu kapsamda en fazla işçi de Karayolları Genel Müdürlüğü’nde bulunuyor. Bu işçiler için mahkeme kararlarının uygulanması gerekiyor fakat bu kararlarla ilgili mevcut tasarıda bir düzenleme yok. Ayrıca bu işçiler için yasa çıkarılmasına da gerek yok. Maliye Bakanlığı’ndan kadro tahsisi yapılması yeterli.
Yurtdışı borçlanma davaları ne olacak?
Yurtdışında çalışmış veya yaşamış gurbetçilerimiz SGK’ya yurtdışı hizmet borçlanması yapabiliyor. Fakat bu konuda şimdiye kadar iki sorun yaşanıyordu. Birincisi, Türk vatandaşlığından izinle çıkan vatandaşlarımızın borçlanma talepleri SGK tarafından reddediliyordu. İkincisi, yurtdışı borçlanma yapılırken ikili sözleşme imzalanmış ülkedeki sigorta başlangıcı Türkiye’de geçerli sayılmıyordu. Bu iki sorunu çözmek için gurbetçilerimiz dava açmak durumunda kalıyordu. Şimdi torba kanunla bu iki sorun da çözülüyor. Fakat dava açmış gurbetçilerin, yeni yasa hükmünden yararlanabilmeleri için davalarından vazgeçmeleri gerekiyor. Vazgeçmeleri halinde dava giderleri kendilerine yüklenemeyecek.
SGK’ya şikayet edin
Soru: Sadettin Bey, ben bir futbol kulübünde 29.07.1994 ile 31.05.1995 tarihleri arasında profesyonel olarak futbol oynadım. Yalnız bu dönemlerde sigorta primlerim yatırılmamış. Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekir? Zeki Y.
Cevap: Değerli okurum, sigorta bildirimleri SGK’ya yapılmamış kişilerin hizmet tespiti için izleyebileceği iki yol var. İşten ayrıldıktan sonra beş yıl içerisinde dava açabilirler ya da işvereni SGK’ya şikayet edebilirler. Siz beş yıllık dava sürenizi doldurmuşsunuz. Fakat SGK’ya şikayette bulunmak için süre sınırı bulunmuyor. Sizlerle ilgili kayıtlar Futbol Federasyonu’nda tutulduğundan, konuyla ilgili vereceğiniz şikayet dilekçesi doğrultusunda hizmetleriniz kolaylıkla tespit edilebilecektir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 06.06.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.