Dünyada Fransız iktisatçı Prof. Thomas Piketty rüzgarının estiği şu günlerde Dünya Bankası’ndan benzer çıkış yolunu gösteren bir rapor geldi. İlginçtir, Piketty’nin yazdığı “21. Asırda Kapital” isimli eseri de, Dünya Bankası’nın Türkiye için yazdığı “Yeni Bir Maliye Politikasının Zamanı Gelmedi mi” isimli raporu da zenginlerin vergi payının artırılmasını öneriyor.
Gerçi Piketty’nin çıkış noktası epeyce farklı. O, zenginlere “ilave vergi” getirilip gelir ile sermaye arasındaki uçurumun kapatılabileceğini, bu sayede vahşi kapitalizmin kısmen de olsa ehlileştirileceğini düşünüyor. Piketty, bu düşüncesini hayata geçirme yolunda fırsat da buldu, ABD’nin ünlü üniversitesi MIT’ten ayrılıp memleketi Fransa’da hükümete danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Ancak belirtmek gerekir ki, kapitalizmin sert rekabet ortamında tek başına bir ülkenin kendi sermayesinin rekabet gücünü zayıflatan uygulamaları olsa olsa o fikrin tümden çöpe atılmasına neden olabilir.
Vergiyi ücretliler ödüyor
Dünya Bankası ise Türkiye’de zenginlere yönelik bir ek vergiyi işaret etmese de sermayeden alınan verginin payının, tahsil edilmeyen vergiler tahsil edilerek, yükseltilmesini öneriyor. Dünya Bankası uzmanları, ücretle çalışanların hem maaşlarından hem tüketimlerinden yüksek oranlı vergi alındığı tespitini yapıp, bu kesimin üzerine daha fazla gidilmemesi gerektiğini söylüyor. Ancak bunu ücretlileri sermaye karşısında kayırmak için yapmıyor. “Ücretlilerin vergisini düşürün, sermayenin vergisini yükseltin” demiyor. Tasarruf önlemleri nedeniyle köşeye sıkışan ücretli ve diğer düşük gelirli milyonların tüketimi kısacağı için bütçeye vergi akışının azalacağından endişe ediyor.
Dünya Bankası’nın raporunun amacı bu olmasa da Türkiye’deki vergi adaletsizliğinin gözler önüne serilmesi açısından büyük önem taşıyor. Dünya bugün Piketty’den de bağımsız olarak her geçen gün büyüyen gelir dağılımı uçurumuna çare arıyor. Çünkü liberal çark döndükçe, geniş kitlelerin ekmeğinden parçaları koparıp kendine çeken sermaye katlanarak büyüyor.
Uçurum daha da artacak
Türkiye’nin mevcut vergi ve istihdam politikalarını sürdürerek topluma refah yaymasına imkan yok. Dünya Bankası’nın da işaret ettiği gibi sermayeden yeterince vergi alınamıyor. Dar ve orta gelirliler tüketim odaklı vergi çarkından kurtulamıyor. Geniş kitlelerin yaşamak için tüketmek zorunda olduğu tüm alanlar, birer vergi kapanına dönüşmüş durumda. İstihdam politikaları çalışana değil, sermayeye arka çıkıyor. Yetmezmiş gibi bugün Meclis’e, çalışanı yoksullaştıran taşeronluğu daha da yayacak, vergi ödemeyenleri cesaretlendirecek aflarla dolu torba yasalar geliyor. Dünya başka yöne giderken Türkiye uçurumu artıracak yolları zorluyor.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.06.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.