Torba yasada 5510 SS ve GSSK önemli değişikliklere yer verildi. Bugün bu değişiklikleri gündeme getireceğiz.
MADENCİ İÇİN 55 OLAN DÜZENLEME 50 OLARAK DÜZELTİLİYOR
Ekim 2008 tarihinde ilk defa Madenci olanlar için düzenleme Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıldan beri çalışan sigortalılar için ikinci fıkrada belirtilen yaş şartı 55 olarak uygulanır deniliyordu.
Yeni Düzenleme ile birlikte bu süre 50 yaşında olarak düzeltilecektir.
YENİ TABLO NASIL OLACAK
SİGORTALILIK SÜRESİNİN |
ÇALIŞMANIN |
TAHSİS TALEP TARİHİNDE EN AZ |
|||||||||
Niteliği |
Sigortalılık |
Gün |
Yaş |
Sigortalılık |
Gün Sayısı |
||||||
2008/EKİM’den sonra |
Sürekli |
|
|
50 |
20 |
7200 |
|||||
MADENCİLERDE POLİS VE SUBAY GİBİ DEĞERLENDİRELECEKTİR
Madenciler , fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacakları dönem içerisinde kalan; yıllık ücretli izin, sıhhi izin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile eğitim ve kurs sürelerinde fiilen çalışma ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalma şartı aranmaz.
Bu da madenciler için 360 gün fiili hizmet zammı alma önünü açmıştır.
MADENCİLERDE FİİLİ HİZMET VE YAŞTAN DÜŞME DE SINIRLAMA YOK
Maden işçisi 360 güne karşı 180 gün fiili hizmet zammı ,aynı zamanda 180 gün emeklilik yaş süresinden düşülecektir.
DOĞUM BORÇLANMASI TÜM SİGORTALILARA TANINAN BİR HAK 3 ÇOCUĞA KADAR 6 YIL BANKA ,BORSA SANDIKLARI DA BU HAKKI SİGORTALILARINA UYGULAMALI
Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile ;
SSK
BAĞ-KUR
EMEKLİ SANDIĞI
kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması, BAĞ-KUR kapsamında sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan süreleri 6 yıl borçlanır.
GSS BİLDİRİM DÜZENLEMESİ
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bursu ile Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu öğrencilerin GSS bildirimleri ise Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından yapılır.
TÜP BEBEK 3 DENEME VAR
Tüp bebek denemesi 3 defa yapılması yönünde düzenleme var.
TÜP BEBEK DENEMESİNDE 3 DENEMEYE KATKI PAYI ALINACAKTIR
Yardımcı üreme yöntemi tedavisinde katılım payı ;
ilk denemede %30,
ikinci denemede %25,
üçüncü denemede %20 oranında uygulanır.
YENİ BİR TEŞVİK PRİM DÜZENLEMESİ İLE BİRLİKTE VERİLDİ
İşverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen sigortalıların sigorta primine esas günlük kazanç üst sının 16 yaşından büyük sigortalılara ait günlük kazanç alt sınırını üç katıdır.
Örneğin:
A şirketi yurtdışında uluslar arası sigorta sözleşmesiz ülkedeki işyerlerine işçi götürmüş ise Taban 1071 Tavan 3213 olarak uygulanacaktır.
HATA KASIT NEDENİ İLE SGK ZARARINDAN GECİKME ZAMMI
Sigortalılar ile tüzel kişilerin kasıt, kusur, hata veya yanıltıcı beyanından kaynaklanmaması şartıyla, sigortalılarca ödenen prim ve prime ilişkin borcun noksan tahakkuk ettirildiğinin SGK’ca sonradan tespit edilmesi halinde tespit edilen fark prime ilişkin borç aslına, tebliğ tarihinden itibaren 5510/ 89 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanır.
EMEKLİ AYLIK VE GELİR UNUTMA SÜRESİ 12 AY ÇIKTI
5510 sayılı SS ve GSSK göre bağlanan gelir ve aylıklarını tahakkuk ettirildiği tarihlerden itibaren aralıksız 12 ay sonuna kadar tahsil etmeyenlerin gelir ve aylıkları, gelir ve aylık bağlanma şartlarının devam edip etmediğinin tespiti amacıyla durdurulur.
GSS GELİR TESTİ 3 AY İÇİNDE YAPTIRILACAKTIR
Genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan bu maddenin yayımını takip eden aybaşından itibaren üç ay içerisinde gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilir.
GSS TAKSİTLENDİRME VE YAPILANDIRMA
Tescil başlangıç tarihinden bu maddenin yayımlandığı ayın sonuna kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan genel sağlık sigortası prim alacaklarının aslı, bu maddenin yayımını takip eden aybaşından itibaren dört ay içerisinde talep edilmesi ve talep tarihini takip eden aydan başlanarak oniki ay içerisinde peşin veya taksitle ödenmesi halinde ilgili dönemler için gecikme cezası ve gecikme zammı alınmaz.
Gelir testi yapılanlardan yüksek olanlarda bu 3aylık süreden yararlanabilir.
BAĞ-KUR SİGORTALILARI İÇİN YENİ BİR İMKAN
Mülga 4355 sayılı Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ticaret Borsaları Kanunu, mülga 5373 sayılı Esnaf Demekleri ve Esnaf Demekleri Birlikleri Kanunu ve mülga 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanununa göre; esnaf ve sanatkar siciline veya odasına ya da her ikisine birden kayıtlan bulunmakla birlikte üye kayıtlarının mevzuata uygun olarak yapılmadığının tespit edilmesi üzerine, Kuruma kayıt ve tescili yapılmakla birlikte, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılık süreleri geçersiz sayılarak iptal edilen sigortalılardan22/3/1985 tarihinden sonraki sürelere ait prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarının 31/12/2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılıkları başlangıç tarihinden itibaren geçerli sayılır.
TARIM BAĞ-KUR
4 üncü ve 7 nci maddeleri ile 2926 sayılı Kanunun 2 nci, 5 nci ve 9 uncu maddelerine göre kayıt ve tescili yapılanların, sigortalılık tescil ve sürelerine esas tarımsal faaliyetleri ile ilgili kurum ve kuruluş üye kayıtlarının mevzuata uygun olarak yapılmadığının tespit edilmesi üzerine sigortalılıkları geçersiz sayılarak iptal edilenlerin, tescillerinin yapıldığı tarihten 31/12/2010 tarihine kadar geçen sürelere ait prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarının 31/12/2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamındaki sigortalılıkları başlangıç tarihinden itibaren geçerli sayılır. Ancak, tevkifat kesintisine binaen geriye dönük yapılan tescillerden, tevkifatının yapıldığı tarihte ziraat odası kaydı bulunmayan, daha sonra geriye dönük tesis edilen kayıtlar geçerli kabul edilmez.
SGK 100 LİRA ALACAĞIN PEŞİNE DÜŞMEYECEK BİR FARKLA SSK PRİM BEYAN EDEN İŞVEREN İÇİN OLACAK
506 sayılı Kanun ve bu Kanun kapsamından çıkarılan işyerlerine ilişkin olup işyerine ait borcun tamamının ödeme süresi 31/12/2013 veya önceki bir tarihe ilişkin olduğu halde ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile özel kanunlardaki hükme istinaden Kurumca 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından borç türü bazında borç asılları toplamı 100 Türk Lirasını aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçilir.
TÜİK GEÇİCİ İŞÇİ FAZLA MESAİ SPEK DİKKATE ALINMAYACAK
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığında 18/11/2005 tarihinden 1/10/2008 tarihine kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fıkrası kapsamında istihdam edilen geçici personele ödenmiş olan fazla çalışma ücretleri prime esas kazancın hesabında dikkate alınmaz. Bu maddenin uygulamasında 102 nci maddeye göre tahakkuk ettirilip tahsilatı gerçekleştirilen tutarlar iade ve mahsup edilmez.
SOMA MADEN FACİASI İÇİN DÜZENLEME
13/5/2014 tarihinde Manisa İlinin Soma İlçesinde meydana gelen maden kazası sonucunda ölen sigortalının; SGK olan her türlü borçlan terkin edilir ve hak sahiplerine 32 nci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde öngörülen şartlar aranmaksızın bu 5510 Sayılı Kanun hükümlerine göre aylık bağlanır. Bu 5510 sayılı Kanundan öngörülen primlerin eksik olan kısmı Maliye Bakanlığınca SGK ödenir.
Ölen sigortalının anne ve babasına gelir ve aylık bağlanmasında, 34 üncü maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartlan aranmaz.
3713 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendi hükmü bunlar hakkında ayrıca uygulanır.
KAMU KURUMLARINDAN TAHSİL EDİLEMEYEN İPC VAZGEÇİLİYOR ZATEN TAHSİLAT YAPILAMIYORDU
8 inci maddenin üçüncü fıkrasında ve 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilenler için 9 uncu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen yükümlülükler ile 11 inci maddenin altıncı fıkrasında belirtilen yükümlülüklerden bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren üç ay içerisinde yerine getirilmiş olanlar, kanuni süresinde yerine getirilmiş sayılır ve idari para cezası uygulanmaz. Bu yükümlülükler için daha önce uygulanan idari para cezalan, kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilir, ancak tahsil edilmiş tutarlar red ve iade veya mahsup edilmez.
5 inci maddenin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamındaki sigortalılar hakkında bu Kanun gereğince verilmesi gereken bildirge ve belgeler, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren altı ay içerisinde verilmesi halinde kanuni süresinde verilmiş sayılır. Bu yükümlülükler için daha önce uygulanan idari para cezalan, kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilir, ancak tahsil edilmiş tutarlar red ve iade veya mahsup edilmez.
(Kaynak: Alitezel.com | 03.06.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.