BASINDAN YAZILAR
Soma Faciası Sonucu İş Kanununda Değişiklikler İçin Start Verildi / Vedat İlki - MuhasebeTR

Soma Faciası Sonucu İş Kanununda Değişiklikler İçin Start Verildi / Vedat İlki

 Soma faciası ile birlikte 301 emekçi ebediyete intikal etti.Şimdi vicdanları rahatlama adına bir takım düzenlemeler TBMM geldi.

Aslında Torba yasayı dikkatlice incelediğimizde halen eksik düzenlemeler olduğunu göreceğiz.

Bunun yorumunu da ilerleyen günlerde akademik anlamda objektif görüş verecek akademik çevrelere bırakıyoruz.

Biz sadece köşemizden bu hafta 5 gün boyunca yeni düzenlemeleri siz okurlarımızla paylaşacağız.

Umarız TBMM görüşmelerde torba yasaya ilave düzenlemelerde yapılır.

ALT İŞVERENİN İŞÇİLERİNİN ÜCRETİ ÜST İŞVERENİN İŞÇİLERİNİN  ÜCRETTİNDEN AZ OLAMAZ

Muvazaalı üst işverenin işini alt işverene verenler şayet ücret düşürme yönünde kurnazlık yaparsa ,mahkemece tespit edilmesi halinde alt işverenin işçilerine ödenecek ücret ve diğer sosyal haklar asıl işverenin emsal işçisine ödenen ücret ve sosyal haklardan daha az olamaz.

İŞE İADE DAVALARINDA MADENCİYE AYRICALIK

İşe iade davalarında Madencilerde kıdem şartı aranmayacaktır.

ÜST İŞVEREN ALT İŞVERENİN İŞÇİSİNİN MAAŞLARININ ÖDENİP ÖDENMEDİĞİNİ KONTROL EDECEK

Üst işveren alt işverene her zaman kontrol edecek gereğini yerine getirecektir. İşçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü tutulmuştur.

MADENCİ 36 SAAT ÇALIŞIR FAZLA ÇALIŞMA YAPILAN HER 1 SAAT ÇALIŞMAYA %50 ARTIRIMLI ÜCRET ÖDENİR

36 saatten fazla çalıştırılan madenciye %50 artırımlı fazla çalışma ücreti ödenecektir. Haftalık 36 saati aşan her 1 saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli artırılması suretiyle ödenecektir.

MADENCİNİN YILLIK İZNİNE 4 GÜN İLAVE EDİLİR

Yıllık Ücretli İzinlerde Madenciler 4 gün ilave yapılacaktır.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) olanlara 14 günden,(madenci=18 gün)

b) 5 yıldan fazla 15  yıldan az olanlara 20 günden,( madenci=24 gün)

c) 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden,( madenci=30 gün)

Az olamaz.

ALT İŞVERENİN YILLIK İZİN HAKLARI KORUNUYOR

Aynı işyerinde sıklıkla alt işveren değiştirip aynı işverene hizmet veren işçilerin yıllık izin hakları korunuyor ,üst işverence kontrol edilmesi isteniyor. Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır. Asıl işveren, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek ve ilgili yıl içerisinde kullanılmasını sağlamakla, alt işveren ise altıncı fıkraya göre tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene vermekle yükümlüdür.

MADENCİ 36 SAAT ÇALIŞIR

Maden işçisi 36 saatten fazla çalıştırılmaz ibaresi düzenlemeye girmiştir. Yer altı işlerinde çalışan işçiler için çalışma süresi haftada en çok 36 saat olup günlük çalışma süresi altı saatten fazla olamaz.

KURALSIZ ALT İŞVERENLİĞE İDARİ PARA CEZASI ÖDENİR

Alt işverenlik hükümlerine aykırı davranan üst işverene işçi başına İdari Para Cezası kesilecektir.

4857 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin sekizinci fıkrasına aykırı davranan işveren ve alt işveren veya işveren vekillerine her bir işçi için 2.000 lira idari para cezası verilecektir.

KAMU TAŞERON İŞÇİSİNE KIDEM TAZMİNATI GÜVENCESİ

Kamu Kurumundaki Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları Güvence Altına Alınması Kararlaştırılmıştır.

Alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatları;

 

a) Alt işverenlerinin değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışmış olanların bu şekilde çalışmış oldukları sürelere ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit olunur. Bunlardan son alt işverenleri ile yapılmış olan iş sözleşmeleri mülga 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olanların kıdem tazminatları ilgili kamu kurum veya kuruluşları tarafından,

 

b) Aynı alt işveren tarafından ve aynı iş sözleşmesi çerçevesinde farklı kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılmış olan işçilerden iş sözleşmeleri mülga 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olanlara, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında farklı kamu kurum ve kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınarak çalıştırıldığı son kamu kurum veya kuruluşu tarafından,

 

işçinin banka hesabma yatırılmak suretiyle ödenir.

 

Alt işveren ile yapmış olduğu iş sözleşmesi sona ermediği gibi, alt işveren tarafından 4734 sayılı Kanun kapsamında bulunan idarelere ait işyerleri dışın da bir işyerinde çalıştırılmaya devam olunan ve bu şekilde çalıştırıldığı sırada iş sözleşmesi kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona eren işçinin kıdem tazminatı işçinin yazılı talebi halinde, kıdem tazminatının söz konusu kamu kurum veya kuruluşlarına ait işyerlerinde geçen süreye ilişkin kısmı, kamu kurum veya kuruluşuna ait çalıştığı son işyerindeki ücretinin yıllan itibarıyla asgari ücret artış oranlan dikkate alınarak güncellenmiş miktarı üzerinden hesaplanmak suretiyle son kamu kurum veya kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenir. Bu şekilde hesaplanarak ödenen kıdem tazminatı tutarının , iş sözleşmesinin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden aynı süreler dikkate alınarak hesaplanacak kıdem tazminatı tutarından daha düşük olması halinde, işçinin aradaki farkı alt işverenden talep hakkı saklıdır.

 

Kıdem tazminatı tutan, 4734 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında belirtilen işyerlerinde kıdem tazminatı ile ilgili açılacak bütçe tertibinden, (b) bendi kapsamında belirtilen işyerlerinde ise hizmet alımı gider kaleminden, ödeneğin yetip yetmediğine bakılmaksızın ödenir.

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNDA ÜST İŞVERENE SORUMLULUK

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda Üst İşverene Sorumluluk Yükleniyor

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra ekleniyor.

 

"(5) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan asıl işveren-alt işveren ilişkisinde asıl işveren, işyerindeki alt işverenlerin gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alıp almadığım gözetmek ve denetlemekle yükümlüdür." Denilerek sorumluluk üst işverene veriliyor.

İŞVEREN SENDİKALARI SGK PRİMLERİ İÇİN FON OLUŞTURULUYOR

İşveren Sendikalarına Ödeme Zorluğuna Düşen İşverenler İçin SGK Primi Ödemede Fon Yaratılıyor

18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 26 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 

"(10) İşveren sendikaları, tüzüklerinde hüküm bulunmak ve şartlan genel kurul kararıyla belirlenmek kaydıyla, işçilerin sigorta primlerinin işveren payının ödemelerinde kullanılmak ve nakit mevcudunun yüzde 25’ini aşmamak üzere karşılıksız yardıma dayalı dayanışma ve yardım fonu oluşturabilir."

(Kaynak: Alitezel.com | 02.06.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM