BASINDAN YAZILAR
100 İşverenden 48'i Deprem-Yangın İçin Tatbikat Yaptırmıyor / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

100 İşverenden 48'i Deprem-Yangın İçin Tatbikat Yaptırmıyor / Okan Güray Bülbül

 Deprem oldu ve ofistesiniz. Ne yapacaksınız? Bunun için eğitim önemli. Fakat iki işverenden biri tatbikat yaptırmaya gerek bile duymuyor. 

Cumartesi günü yaşadığımız deprem çok ciddi bir uyarı niteliğinde. Deprem sonrası görüldü ki, en az deprem kadar büyük bir tehlike panik ve ne yapacağını bilememek. Deprem sırasında kendisini camdan atarak yaralananların sayısı 100’e yakın. Bu durum gösteriyor ki, depremi yalnızca bekliyoruz. Fakat herhangi bir önlem almıyoruz. Halbuki deprem öldürmüyor, kötü bina ve bilinçsizlik öldürüyor.

ACİL EYLEM PLANI ŞART 

Günümüz işyerlerinin yüksek plazalar olduğunu düşünürsek çalışanların bu konularda bilinçlenmesi şart. İşyerlerinin güvenli hale getirilmesi konusunda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çok önemli tedbirler öngörüyor. Bu tedbirler içerisinde acil durum eylem ve tahliye planlarının oluşturulması da mevcut. Deprem anında işyerinin güvenli yerlerinin bilinmesi ve bu alanlarda gerekli önlemlerin alınmış olduğu sığınma alanlarına sığınmak, işyerinin dışına çıkmaya çalışmaktan çok daha güvenli olabilir. Bu bölgelere konulacak ekipmanlarla uzun süre göçük altında kalmaya karşılık gerekli tedbirlerin de alınması sağlanabilir. Bu nedenle işyerlerinde deprem için özel önlemlerin alınması çok önemli.

TEK KAYNAK GOOGLE

İşverenlerimizin iş güvenliği konusuna yaklaşımı çok yetersiz. Bakanlığın anketine göre işverenlerin yüzde 73,5’i iş güvenliği konusunda bilgilenmek için interneti kullanmış. Sendikalardan bilgi aldığını ifade eden işverenlerin oranı yalnızca yüzde 5,7. Kanundaki yükümlülüklerini bilmeyen işverenlerimizin oranı yüzde 40’ın üzerinde.

KAMUDA DURUM DAHA VAHİM

İşverenlerin yüzde 14,2’si acil durum eylem planı yapması gerektiğini bile bilmiyor. Yine işverenlerin yüzde 26,7’si işyeri için acil durum eylem planı hazırlamamış. Yangınla mücadele ve tahliye tatbikatı yapmayan işverenlerin oranı ise yüzde 48. Bu tablo ortaya koyuyor ki, deprem mesai saatleri içerisinde gerçekleşirse çalışanlarımız için çok ciddi tehlikeler söz konusu. Ankette kamu ve özel sektörde işverenlerin cevaplarına yer verilmiş durumda. Belki de bu tablonun daha da vahimleşmesine işaret eden veri ise, kamu işyerlerinde acil durum eylem planlarının daha yüksek oranda hazırlanmamış olması. Kamu işverenlerinin yüzde 36,5’i acil durum eylem planı hazırlamamışken özel sektörde bu oran yüzde 18,2. Yangınla mücadele ve tatbikat için de benzer durum geçerli. Kamu sektöründe yangınla mücadele ve tatbikat yapmadığını söyleyen işverenlerin oranı yüzde 56,5 iken özel sektörde bu oran yüzde 40,5.

ÇALIŞANLAR DA BİLİNÇLİ DEĞİL

Aynı ankette işverenlere çalışanlar iş sağlığı ve güvenliği konusundaki haklarını biliyor mu sorusu da yöneltilmiş. İşverenlerin yüzde 53,3’ü evet cevabı vermiş. Bu haklarını talep edip etmedikleri sorusuna ise işverenlerin yüzde 43,7’si talep ediyorlar cevabını vermiş. Dolayısıyla çalışanlarımızın da iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterince bilinçlenmiş olmadığını söyleyebiliriz.

DİNLEMEYENİ ŞİKAYET EDİN

Pazartesi ilk iş işyerinize bir de 'deprem anında bu binayı en çabuk nasıl terk edebilirim', 'yangın tüpü acaba neredeydi', 'depremde nereye sığınırsam hayatta kalabilirim' sorularının cevabını arayarak bakmanızda fayda var. Diğer yandan işvereninizi de bu konuda uyarmak ve gerekli tedbirleri almasını sağlamak gerekiyor. Tedbirleri almaktan kaçınan işverenleri ALO 170 vasıtasıyla şikayet edebilirsiniz.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 26.05.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM