Katma Değer Vergisi uygulaması açısından söz konusu vergi alacağı bulunan mükellefin bu alacağı kendisinin veya ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kollektif ve adi komandit şirketlerde sadece komandit ortakların;
* Vergi dairesi tarafından takip edilen amme alacaklarına,
* İthalat aşamasında uygulanan vergilere,
* Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına mahsup edilebilmekte, daha açıkçası mahsuben iade edilmektedir.
Mahsup istemi, iade hakkı doğuran işleme ilişkin belgelerin tamamlandıktan sonra eğer iade isteminde bulunan mükellefin daha önceleri yapmış olduğu işlemler açısından herhangi bir olumsuzluğu yoksa idarece yerine getirilmektedir. Ancak bu bağlamda da haklarında olumsuzluk tespit edilen alımlara ilişkin Katma Değer Vergisi’nin iadesinde olumsuzlukların giderilmesi gerekmektedir.
Mahsup isteminin yerine getirilmesinde, iade hakkı doğuran işlemin kanıtlanmasında kullanılan gümrük beyannamesi, serbest bölge işlem formu, gümrükte onaylanan özel fatura nüshası gibi belgelerin doğrulanmış, onaylı veya doğruluk teyidinin alınmış olması gerekmektedir.
İade alacağının, vergi dairelerine olan bütün borçlara, bir başka anlatımla devlete ait olup vergi daireleri tarafından takip edilen tüm amme alacaklarına mahsubu suretiyle iadesi istenebilmektedir.
Vergi dairelerine olan borçların mahsup istemi, gerekli bilgi ve belgelerin tamamlandığı tarihi izleyen 10 gün içinde yerine getirilmektedir.
Diğer yandan Katma Değer Vergisi iade alacağının ithalde alınması konusu olan vergilere mahsubu için ilgili gümrük dairesinden mükellefin vergi dairesine hitaben yazılan ve ithalde alınan vergilere mahsubu için yazılmış olan bu vergilerin dökümü ile varsa gecikme faizi, zam ve ceza tutarları ile ödemenin yapılacağı gümrük muhasebe birimi ve hesap numarasını belirten bir yazı alınması gerekmektedir. Böyle bir durumda da mahsup tutarını gösteren muhasebe işlem fişi talep tarihinden itibaren 10 gün içerisinde ilgili gümrük muhasebesine gönderilmektedir.
Herhangi bir nedenle mahsup yapılamaması halinde, gümrük muhasebe birimi tarafından düzenlenecek olan muhasebe işlem fişi ve mahsup edilemeyen tutar ilgili vergi dairesine iade edilmektedir.
Katma Değer Vergisi alacağının Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlara da mahsup edilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu bağlamda da birikmiş sosyal sigorta primlerinin, işsizlik sigortası primi ile idari para cezası ve borçları, bunların fer’ilerinin vergi iade alacağı ile mahsup edilmesi mümkün olmaktadır.
Uygulamada bu istem, mükellefin ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alıp, vergi dairesine mahsup için başvururken vereceği dilekçeye ekleyeceği mahsubu talep edilecek borçlarını ve varsa gecikme zammı ve ceza tutarlarını gösteren belgeye göre değerlendirilmektedir. Ancak cari dönem borçlarına ilişkin mahsup istemlerinde yukarıda belirtilen belge aranmamaktadır.
Söz konusu belgeye prim alacaklısı Sosyal Güvenlik Kurumu şubesinin banka hesap numarası da yazılır. Mahsup edilecek prim borcu tutarları mükellefin vergi dairesi tarafından ilgili şubenin banka hesap numarasına gönderilmektedir.
Bu şubelerdeki prim borcu, vergi iadesi talep eden mükellefin kurumdan getirdiği belgelerin tesliminden sonra, ödeme veya diğer nedenlerle vergi dairesi tarafından gönderilen tutara göre azalmışsa, prim borcu tutarından arta kalan kısım Sosyal Güvenlik Kurumu şubesi tarafından vergi dairesine iade edilmektedir. Arta kalan tutarın prim borçlusuna iadesi veya ileri tarihlerde doğacak prim borçlarına mahsup edilmek üzere Sosyal Güvenlik Kurumu şubesinde bekletilmesi mümkün değildir.
Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçlarının tahsilinde Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümleri uygulanmadığından, vergi dairesi tarafından bu işlemlerin gerçekleştirildiği tarih itibariyle prim borcunun vadesinin geçmiş olması halinde, borcun vade tarihi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödemenin yapıldığı tarihler arasında gecikme zammı uygulanabileceği hususunda mükellef tarafından dikkate alınması gerekmektedir.
Katma Değer Vergisi iade alacaklarının Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçlarına mahsubunu isteyen mükelleflerin mahsup dilekçesi ve iade isteminde aranan belgeleri verilmesi mümkün olan en erken tarihte, fakat en geç Katma Değer Vergisi beyannamelerinin verildiği ayın son gününe kadar vergi dairesine intikal ettirmeleri gerekmektedir.
Mahsup işlemlerinin zamanında gerçekleştirebilmesi için iade talep dilekçesi ile iade için aranan belgelerin eksiksiz ve tam olarak verilmiş olması gerekmektedir. Vergi daireleri tarafından yapılan işlemler sırasında meydana gelen gecikme nedeniyle zamanında mahsubu yapılamayan, vergi dairesine olan borçlar için gecikme zammı uygulanmaktadır.
(Kaynak: İto Gazetesi | 24.05.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.