Soru: Bir işyerinde çalışanın dedikodu yapıp kişileri birbirine düşürüp huzuru kaçırmasının faturası ne olur? Müge Gezer
Cevap: Sayın Gezer, çalışanın sıkça ve gereksiz yere diğer işçilerle dedikodu anlamında tartışmaya girmesi işyerinde olumsuzluklara neden oluyorsa işçi işten tazminatı ödenerek işten çıkarılabilir. İşverenin şeref ve namusuna dokunacak şekilde işçinin dedikodu yapması işten tazminatsız olarak çıkarılmasına neden olabilir. Bu nedenle çalışanların iş saatlerinde dedikodu yaparak kendi verimliliklerini ve diğer çalışanların verimliliklerini düşürmemeleri gerekiyor. Aksi halde çalışanlar işlerini kaybetme ile karşı karşıya kalabilirler.
EMEKLİNİN ÇALIŞMASI
Soru: Emekli olduktan sonra başka bir işte tekrardan sigortalı olarak çalışmanın aldığı emekli maaşına maddi bakımdan bir yararı olur mu? Sadi Yılmaz
Cevap: Sayın Yılmaz, emekli olduktan sonra emeklilik maaşını kestirip bütün sigorta kollarına tabi olarak çalışan kişinin işyerinden almış olduğu maaşı yüksekse tekrar emekli olduğunda emekli maaşında biraz yükselme olur. Emekli maaşını kestirmeden sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışıyorsa ödemiş olduğu sosyal güvenlik destek primleri emekli maaşında bir değişiklik yapmaz.
TAKSİ SOFÖRÜNÜN SİGORTASI
Soru: Ticari taksi şoförünün sigortası kimin tarafından ödenir? Müfit Gençyıldız
Cevap: Sayın Gençyıldız, kısmi süreli (part-time) olarak her ay 10 günden az çalışan taksi şoförleri sigorta girişlerini kendileri yapacak ve sigorta primlerini de yine kendileri ödeyecek. Bu durumda olan taksi şoförleri 2014 yılında 21 gün olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödeyecekler. Taksi şoförünün 21 gün ödediği sigorta primi 30 gün sayılacak. 9 günlük prim Devlet tarafından karşılanacak. Taksi şoförleri tam süreli olarak ayda 10 gün ve üzerinde çalışırlarsa sigorta primleri taksi sahibi tarafından ödenecek.
Soru: 1986 yılında 6 aylık sigortam var. Şu anda 58 yaşındayım. Nasıl ve hangi şartlarda emekli olabilirim? Asuman A.
Cevap: 3420 gün prim ödemeniz halinde yaştan emekli olabilirsiniz. Şartlarınız varsa doğum borçlanması yapabilirsiniz.
SAĞLIK YARDIMI ALMA
Soru: İşten ayrılan bir kişi ne kadar SGK hizmetinden yararlanabilir? Ahmet Ç.
Cevap: İşten ayrılan, işten ayrılma tarihinden itibaren 10 gün süreyle sağlık yardımlarını Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden almaya devam eder. İşten ayrılan ayrılma tarihinden geriye dönük olarak bir yıl içerisinde 90 gün prim ödemişse 10 güne ilaveten 90 gün daha olmak üzere toplam 100 gün Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden sağlık yardımları almaya devam eder.
ASKERLİK BORÇLANMASI
Soru: İşe giriş tarihim 01 07 1988. 1966 doğumluyum. Askerlik borçlanması ile ne zaman emekli olabilirim Ne kadar borçlanmam gerekir? Arif Temiz
Cevap: Sayın Temiz, 25 yıl sigortalılık süresi 51 yaş ve 5450 gün prim ödeme koşullarına tabisiniz. Askerliği hangi tarihte ne kadar süre yaptığınızı sorunuzda belirtmemişsiniz. Askerliği işe başlamadan önce yaptıysanız prim ödeme gününüzde azalma ve yaştan bir yıl erken emekli olma durumunuz olabilir.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 12.05.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.