BASINDAN YAZILAR
Vergi Sistemi İtirafı - MuhasebeTR

Vergi Sistemi İtirafı

 Maliye Bakanı Şimşek, vergi sisteminin mükemmel olmadığını belirterek, 'Vergi kanunun yalınlaştırmaya çalışıyoruz' dedi
İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Financial Times Türkiye Zirvesi'ndeki panelde gazetecilerin soruları yanıtladı. Vergi sistemiyle ilgili çalışmalara değinen Şimşek, "Bizim vergi sistemimiz mükemmel değil. Parlamentoda yeni bir vergi reformumuz var. Vergi kanunumuzu yalınlaştırmaya çalışıyoruz" dedi.

Gerçekleşen panelde, 'Türkiye'de vergi mükelleflerine farklı muamele mi uygulanıyor, bu yönde kaygılar var?' sorusuna karşılık Şimşek, vergi sistemiyle ilgili şunları ifade etti:

"Buradaki tartışmada sapla samanı ayırmamız lazım. Elmalarla armutları mukayese etmemiz lazım. İhracat üzerinde bir vergi yok. Hatta bir KDV iadesi var. Örneğin, bir şirketiniz var, ihracat yapıyor ve bir gelir elde ediyor. Oradan kurumlar vergisi ödenecektir. Ona bakmamız lazım. İsimler üzerinden gidemem, vergide gizlilik esastır. Sonuçta insanları biz hükümete yakın olan olmayan gibi sınıflandırmıyoruz.

Ülke için değer ve istihdam yaratan herkese saygı duyarız. Bizim vergi sistemimiz mükemmel değil. Parlamentoda yeni bir vergi reformumuz var. Vergi kanunumuzu yalınlaştırmaya çalışıyoruz. KDV konusunda çok önemli bir adım attık. Vergi sistemi bir ülkeyi ileri götürme konusunda çok önemli. Öngörülebilir ve şeffaf olması lazım. Reformlara devam edeceğiz. Yapmamız gereken çok şey var."

'Paralel devlet ile bağlanatıları keşfetmişsek onları yerlerinden almamız lazım'

"SPK'da ve sizin Bakanlığınızda görev değişiklileri oldu. Bu kişiler neden görevlerinden alınıyorlar?" sorusuna karşılık Şimşek, şunları söyledi:

"MASAK'ın başındaki kişi terfi ettirildi yani bütün bu atamaların görev değişikliklerinin yolsuzluk iddiaları ile bir ilgisi yok. 17 Aralık öncesinde de bir çok değişiklik oluyordu ama şimdi her şey çok yakından takip ediliyor. Normalde de yer değiştiriyor bu görevliler. Son birkaç aydır yapılan tayinlere farklı yaklaşılıyor. Bazı üst düzey bürokratların paralel devlet ile bağlantılarını keşfetmişsek onları yerlerinden almamız lazım. Bu da yanlış bir şey değil."

Şimşek, "Sizin bakanlığınıza Gülen cemaatinden bir sızma oldu mu?" soruna ise "Tabi. 1970'lerin ortalarından itibaren bu cemaat öğrencileri genç yaştan itibaren bünyesine katıyor. Çeşitli bürokratik pozisyonlara bu insanlar yükseldiler, bunu herkes biliyor" diye cevap verdi.

Twitter asla yasaklanmamalıydı"

"Yargının gözardı edilmesine ne kadar tahammül edilebilir?" şeklindeki soru üzerine Şimşek, ülkede yargının politize olduğunun söylenebileceğini belirterek, "Başbakan ve hepimiz hukukun üstünlüğüne saygılıyız. Mahkeme kararları var. Bize karşı açılmış pek çok dava var. Bunları saygı ile karşılıyoruz" dedi.

"Bu davalar Twitter ve Youtube ile ilgili mi?" sorusuna ilişkin Şimşek, bazı kararların adil veya adil olmadığı konusunda görüş beyan edebileceklerini söyledi. Şimşek, şunları dile getirdi:

"Twitter kendi web sitesindeki hizmet koşullarında (Twitter mahkeme kararlarına uygun davranacaktır) diyor ama Twitter'ın Türkiye'de temsil bürosu yok. Ben Twitter'ı çok seviyorum, çok kullanıyorum ama çok yazık oldu. Benim ülkem şu veya bu nedenle geçici olarak Twitter'ı kapatmak zorunda kaldı ve bu beni üzdü ama kabul edelim ki Twitter'ın bütün ülkelerde mahkeme kararlarına saygı göstermesi gerekiyor.

Mesela ABD'de Twitter'ın mahkeme kararlarına uygun davrandığını çok iyi biliyoruz. Neden acaba Twitter ilgili kurumlarla bu mahkeme kararı konusunda bir diyalog başlatmadı? Ben bu sözlerimle Twitter yasağını savunuyor değilim. Hayır Twitter asla yasaklanmamalıydı, ama bu ayrı bir konu. Bizim hükümetimiz ve Başbakan mahkeme kararlarına uydu, bunun adil olmadığı söylense bile."

İzmir'deki limanın özelleştirilmesini anımsatan Bakan Şimşek, limanı özelleştirdiklerini, idare mahkemesinin onaylaması gerektiğinin söylendiğini belirterek, "Danıştay 29 ay içerisinde kararını açıkladı. O dönemde finansal kriz sona ermek üzereydi. En yüksek bedeli veren şirket bu anlaşmadan çekildi. Bunun adil olmadığını kabul ettik ama mahkeme kararına uyduk. Aynı şey diğer mahkeme kararları için de gerekli. Farklı görüşte olabiliriz, eleştirebiliriz ama yine de uygun davranıyoruz. Onun için hukukun üstünlüğü var" diye konuştu.

Türkiye'de hukukun üstünlüğünün var olduğunu yineleyen Şimşek, "Daha iyi demokrasi, hak ve özgürlükler standartlarının olması gerektiğini kabul ediyoruz" dedi.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 08.05.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM