Bilindiği üzere " Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun ", TBMM' de 15.03.2007 tarihinde kabul edilip, 5604 sayılı olarak 28.03.2007 tarihinde 26476 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girdi. Mali Tatil Uygulaması Hakkında ( 1 ) Numaralı Genel Tebliğ ise 30.06.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yayımlanan 1 Numaralı Genel Tebliğ'le 5604 sayılı Yasa' nın uygulanması sırasında yani mali tatil döneminde;
? Mali Tatilin uygulanacağı tarihler,
? Mali Tatil kapsamında olmayan süreler,
? Mali Tatil nedeniyle uzayan süreler,
? Mali Tatil süresince işlemeyen süreler,
? Mali Tatilde defter ve belgelerin ibrazı, vergi incelemesine başlama,
? Mali Tatilde bilgi isteme ve tebligat ve
? Diğer hususlar tüm ayrıntılarıyla açıklandı.
Tebliğde yer alan " Diğer Hususlar " bölümünde çok önemli bir ayrıntıya yer verilmiş.
"..... Aşağıda belirtilen sürelerin Mali Tatil nedeniyle uzaması söz konusu olmayacaktır.
- Özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi ile şans oyunları vergisine ilişkin olarak verilmesi gereken beyannamelerin verilme ve ödeme süreleri...."
Ve ilk Mali Tatil 3 Temmuz 2007 günü başladı. Ancak sanıyorum ki çok fazla kimse 1 Numaralı Genel Tebliğ'in " Diğer Hususlar " bölümünde yer alan ayrıntıya fazlaca dikkat etmedi.
İşte sonucu:
Gelir İdaresi Başkanlığı, Mali Tatil başladıktan hemen iki gün sonra 05.07.2007 tarihinde 27 numaralı
Vergi Usul Kanunu sirkülerini yayımlayarak, "Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Mükelleflerinde e-Beyanname Uygulaması" konusuna açıklık kazandırdı. İşte 27 numaralı sirküler:
"...Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257'inci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden çıkarılan ve 28.06.2007 tarihli ve 26566 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 373 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi mükelleflerine, hiçbir hadle sınırlı olmaksızın Haziran 2007 dönemine ait Hizmet Vergisi (Banka Muameleleri Vergisi/Sigorta Muameleleri Vergisi) Beyannameleri ile bu mükellefler tarafından izleyen dönemlerde verilecek söz konusu beyannameleri elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir.
Aynı tebliğde, Haziran 2007 dönemine ait olup 15 Temmuz 2007 tarihine kadar verilmesi gereken Hizmet Vergisi (Banka Muameleleri Vergisi/Sigorta Muameleleri Vergisi) Beyannamelerinin, 5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun gereğince 27 Temmuz 2007 tarihine kadar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Ancak, 5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun'un 1'inci maddesinin (9) numaralı fıkrasının Maliye Bakanı'na verdiği yetkiye istinaden yayımlanan 1 Sıra No.lu Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ'in "10. Diğer Hususlar" bölümünde banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin olarak verilmesi gereken beyannamelerin verilme sürelerinin Mali Tatil nedeniyle uzamasının söz konusu olmayacağı belirtilmiştir.
Buna göre, Haziran 2007 dönemine ait Hizmet Vergisi (Banka Muameleleri Vergisi/Sigorta Muameleleri Vergisi) Beyannamelerinin 15 Temmuz 2007 tarihinin resmi tatile rastlaması nedeniyle 16 Temmuz 2007 günü akşamına kadar elektronik ortamda verilmesi ve verginin de aynı süre içinde ödenmesi gerekmektedir.."
Bu ne demek oluyor şimdi diyenler olduğunu biliyorum. Bu Mali Tatil
Yasası'nın delindiğinin resmidir.
TÜRMOB derhal Maliye Bakanlığı ile irtibata geçmeli ve bu yanlıştan dönülmelidir. Aslında birçok yönüyle eleştiriye maruz kalan ama en azından bir kazanım olarak nitelendirdiğimiz ve meslek camiasına bir prestij kazandıran Mali Tatil Yasası'nın delinmesine müsaade edilmemelidir. Eğer bu yasa gerçekten adı gibi bir Mali Tatili içeriyorsa her türlü beyannamenin tatilden sonra verilecek sürelerin arasına alınması gerekmez mi? Bana göre Hizmet Vergisi Beyannamelerinin diğer beyannamelerden bu anlamda bir farkı olmaması gerekmektedir ve hatadan derhal geri dönülmelidir.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 13.07.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.