BASINDAN YAZILAR
Üniversiteli Stajyerlerin Ücret ve Sigorta Bildirimlerinde Püf Noktaları / İbrahim Işıklı - MuhasebeTR

Üniversiteli Stajyerlerin Ücret ve Sigorta Bildirimlerinde Püf Noktaları / İbrahim Işıklı

 Staj yapmak için başvuran üniversite öğrencilerini 3 farklı kapsamda değerlendirmek gerekmektedir.

1- Yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan üniversite öğrencileri
2- Yüksek öğrenimleri sırasında okul tarafından staj yapması uygun görülen üniversite öğrencileri,
3- Staj zorunluluğu olmayan, yüksekokul tarafından staj yaptırılmayan ancak işverenlerce bulunup çalıştırılan üniversite öğrencileri.

Üniversite öğrencileri stajlarını, zorunlu staj, üniversite tarafından uygun bulunan zorunlu olmayan staj ve üniversiteden bağımsız olarak isteğe bağlı yapılan staj olarak yapabilmektedirler. Bu üç tür stajın uygulaması sosyal güvenlik açısından farklı sonuçlar doğurmaktadır. Ayrıca üniversitelerin bölümlerine göre de staj yapan öğrencilerin haklarında değişiklikler söz konusudur.

1/3/2011 tarihinden itibaren yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilerden okudukları eğitim kurumunda zorunlu staj şartı bulunanlar yanında okul tarafından staj yapması uygun görülen öğrenciler de staja başladıkları tarih itibariyle sigortalı sayılacaklar ve sigorta primleri de okulları tarafından ödenecektir.

Mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarında (meslek yüksek okulu, Teknik Eğitim Fakültesi vb.) mesleki ve teknik eğitim okulları öğrencilerinin staj yapması halinde yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30’undan (765.67 X 0.30=229.70 TL), yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15’inden (765.67 X 0.15=114.85 TL) az olmamak üzere ücret ödenmesi gerekmektedir.

3308 sayılı Kanun kapsamında olmayan üniversite öğrencilerine ise ücret ödenme zorunluluğu olmayıp, ücret ödenmesi halinde ise bu ücretten vergi kesilmesi gerekir. Sadece 3308 sayılı Kanun kapsamındaki Meslek Yüksek Okulu, Teknik Eğitim Fakültesi vb. mesleki ve teknik eğitim veren yükseköğretim okulları öğrencileri için ödenen ücretten vergi kesilmeyecektir. SGK primleri de belirlenen staj dönemi için okul tarafından ödenmektedir.

Örneğin staj yapan öğrenci Mühendislik Fakültesi öğrencisi ise ücret alma hakkına sahip olmasına rağmen, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi olan ve üniversitesi tarafında staj yapması uygun bulunan bir öğrenciye işverenlerin ücret ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 23.04.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM