BASINDAN YAZILAR
Göle Su Gelinceye Kadar / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Göle Su Gelinceye Kadar / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, ben 01.01.2010-10.08.2013 tarihleri arasında özel güvenlik görevlisi olarak kamu kuruluşunda çalıştım. Asgari ücret, yol ve yemek ücreti ödüyorlardı. Resmi izinlerde iki grup olarak yarı mesai ödeniyordu ve haftalık 48 saat çalışıyorduk. Askerlik nedeni ile işimden ayrıldım. Tazminat ve mesai alacaklarımı ödemediler. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim? Mehmet B.

Cevap: Değerli okurum, bu sorunuzla kamudaki yüz binlerce taşeron işçisinin derdine tercüman olmuşsunuz. Çalıştığınız süre boyunca ve siz işten çıktıktan sonra muhtemelen işveren şirketler değişmiştir. Zira kamu kurumlarında her yıl yenilenen ihaleler sebebiyle özellikle temizlik ve güvenlik firmaları değişiyor. Ayrıca taşeron firmalar, devletten kıdem tazminatı için ödenek almadıkları gerekçesiyle tazminat ödemesi yapmıyorlar. Tazminat ve fazla mesai alacaklarınız için Çalışma Bakanlığı'na şikayet ve iş mahkemesinde dava açma hakkınız var. Fakat hem süreç uzun sürüyor hem de sonuç almanız zor oluyor. Yine de şansınızı denemek isterseniz, tek başına mücadele etmek yerine varsa sizinle aynı durumdaki arkadaşlarınızla birlikte hareket etmenizi tavsiye ederim. Sizin gibi yüz binlerce taşeron işçisi mağdur durumda ve konuyla ilgili çözüm sağlaması beklenen paket henüz yasalaşmadı. Yasalaşsa da zaten geriye dönük uygulanmayacağı için geçmişteki hak kayıplarınızı kurtarmayacak. Yani taşeron işçileri için göle su gelecek gelmesine ama kurbağanın gözü patlamış durumda.

GSS affı için belge şart

Soru: Sadettin Bey, kardeşim bir sebepten dolayı yurtdışına çıktı. Fakat kayıtlı olarak değil, gayriresmî yolla. Bu arada kendisi GSS kapsamına alınmış ve her ay borcu birikmeye devam ediyormuş. Yurtdışına çıkanların borçlarının affedildiğini yazınızdan okuduk. Acaba kardeşim için de af söz konusu olabilir mi? Hasan A.

Cevap: Değerli okurum, öğrenim, çalışma veya ikamet amacıyla yurtdışına çıktığı halde adresi Türkiye'de görünen kişiler için genel sağlık sigortası affı getirildi. Fakat bu aftan yararlanabilmek için kişinin, yurtdışında bulunduğunu belgelemesi gerekiyor. Kardeşiniz resmi olmayan yollarla yurtdışına çıktığı için bunu belgeleyemeyecek ve aftan yararlanamayacaktır. Bununla birlikte önümüzdeki ay yasalaşması beklenen kısmi af ve taksitlendirme hakkından yararlanabilir.

Hemen emekli olabilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, ben Milli Eğitim'de öğretmenim. Göreve başladıktan 10 yıl sonra kaza geçirdim ve yüzde 40 özürlü hale geldim. Tedavim tamamlandıktan sonra işime döndüm ve şu an 20. yılımı çalışıyorum. Bu durumda istemem halinde emekli olabilir miyim? Emekli olursam ne kadar maaş alırım? Ahmet Ş.

Cevap: Ahmet Hocam, öncelikle geçmiş olsun. 2008 yılında yapılan düzenleme ile sizin gibi memuriyete başladıktan sonra engelli hale gelen memurlara da erken emeklilik hakkı verildi. Buna göre memuriyete başladıktan sonra %40-49 arasında özür durumu ortaya çıkan memurlar, 18 yılı tamamlayarak yaş şartı aranmadan emekli olabiliyor. Siz 20. yılınızda olduğunuza göre süre şartını tamamlamışsınız. Raporunuzla birlikte kurumunuza başvurmanız halinde emekli olabilirsiniz. Emekli aylığınız, normal emekli olan bir öğretmene göre yaklaşık %10 daha düşük bağlanır. İkramiyenizi 20 yıl üzerinden alırsınız.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.04.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM